Actualitate

Centura Clujului, la un pas să se închidă. Levigatul a ajuns sub drumul Vâlcele-Apahida

Activiștii de mediu spun că levigatul este la 4 metri de centura Vâlcele-Apahida, ceea ce va duce la închiderea acesteia dacă în zonă se va interveni cu lucrări de consolidare. Mai mult, există oricând pericolul unei avalanșe de gunoi care să ocupe întreg drumul.

"În 2 noiembrie levigatul era la 4m de carosabil. Au apărut crăpături - unele de 2.5m adâncime în muntele de gunoi. De la apăsarea dealului de gunoi, șanțul care ar fi putut să conducă levigatul către Apahida s-a ridicat. Nu mai curge nimic, de vreo lună de zile, iar astfel levigatul se captează în spatele barajului de pământ și gunoi. La o diferență de nivel de 30cm asta înseamnă încă 50.000 metri cubi de lichid toxic. O rigolă nu se poate săpa - pentru că Apele Române spun că această cantitate de levigat netratat ajungând în Someș și apoi Tisa ar produce un incident internațional. Se pare că ce e acolo e chiar toxic. Toxic - toxic", spune activistul de mediu Szakáts István.

Acesta spune că lichidul acumulat va produce următoarele efecte: patul de argilă pe care stă acum muntele de gunoi va deveni și mai alunecos și pământul amestecat cu gunoi va veni și mai tare peste Centură.


"Sub Centură deja curge levigatul. Și nivelul o să se ridice și mai mult. Cât o să dureze până centura începe să se lase de la greutatea traficului? Acolo trec sute de camioane zilnic. Expertiza Universității Tehnice cere ridicarea unui zid între gunoi și Centură. Asta înseamnă săpături serioase. Dar utilajele nu au unde să stea (excavatoare, mașini de forare, camioane), așa că dacă CJ se apucă vreodată de lucrare, traficul pe Centură va trebui în primă fază cel puțin restricționat, iar după o vreme Centura va trebui cel mai probabil, închisă. Asta înseamnă o încărcare de trafic și mai mare pe Cluj. Dar problema e că săpăturile necesare pentru ridicarea acelui zid înseamnă că levigatul ar scăpa în vale. Care e incident internațional", mai spune acesta.

Orașul de sub Poalele Pata Râtului


"Centura e în pericol, dar lucrările de consolidare nu pot începe înainte de epurarea levigatului. Stația însă nu va fi construită și pusă în funcțiune. Nu în această iarnă. Iar ploile vin. Lacul o să crească, și riscul de a mai avea avalanșe de gunoi crește. Riscul ca Centura să fie compromisă, e deja semnificativ. Și dacă cumva cândva se apucă de lucrări, Centura va trebui închisă. Dacă nu, s-a dus Centura. Deja e pe ducă. Și încă ceva. Din cauza patului de argilă și a gunoiului care alunecă peste, ecologizarea muntelui de gunoi prin acoperirea acestuia cu pământ e imposibilă. Greutatea ar aduce tot dealul peste Centură. Până nu se face zid de sprijin - ori aici vorbim de ani - o să ne tot putem făli zilnic cu muntele nostru de gunoi. Iar Clujul se poate redenumi Orașul de sub Poalele Pata Râtului", mai spune activistul de mediu.

Consiliul Judeţean a primit rezultatele expertizei care arată cauzele alunecării de teren de la Pata Rât şi măsurile care trebuie luate pentru stoparea poluării.


Printre cauzele anunțate de Alin Tişe care au dus la această alunecare a gunoiului şi la scurgerea unei cantităţi mari de levigat se numără:

- infiltrarea în depozitul de la Pata Rât a apelor pluviale care sunt aferente depozitului primăriei
- infiltraţiile produse în depozitul aflat în curs de închidere
- presiunea exercitată la nivelul gunoiului de-a lungul timpului din cauza depozitării unei cantităţi mai mari decât era amplasamentul
- creşterea cantităţii de levigat a fost determinată de alunecările de gunoi
- incendiile repetate petrecute la depozitul din amonte, cel al Primăriei şi cantităţile de apă folosite au dus la scurgerea acestor cantităţi către depozit, care au mărit instabilitatea gunoiului


"Trebuie să realizăm nişte ziduri de protecţie înspre centura de ocolire, prin amplasarea unor piloţi în aliniamentul centurii care să stopeze alunecarea de teren. Trebuie să mutăm o cantitate de gunoi de acolo unde există presiune mai mare, în altă parte. Trebuie să facem un zid care să stopeze alunecarea de teren. Nu mai putem pune cantităţi suplimentare de gunoi pe dealul cu care suntem în închidere, nu mai putem pune gunoi peste gunoi, cantitatea suplimentară de acolo trebuie dusă în altă parte. Tocmai pentru a nu creşte lacul acela, trebuie găsită soluţia de puţuri, respectiv staţie de epurare dacă este cazul, şi dat drumul în părâul Zăpodie, altfel toată apa se adună în acel lac", a declarat Alin Tişe, la un post de radio.

abonare newsletter