Actualitate

DNA anchetează implementarea proiectului Centrului de Deșeuri

Reprezentanții DNA au confirmat oficial că procurorii clujeni anchetează modalitatea de implementare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor la nivelul județului Cluj. Proiectul a demarat în 2011, dar lucrările nu sunt gata nici până în ziua de astăzi.

„În acest  moment, pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Cluj se află în lucru o cauză penală care are ca obiect modalitatea de implementară a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor la nivelul județului Cluj. Alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art.12 alin. 1, lit. E din Legea 544/2001”, se arată într-un răspuns al DNA la solicitarea clujust.ro.

La finalul lunii octombrie, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a anunţat că lucrările la Centrul de Deşeuri au intrat “în linie dreaptă”, finalizarea acestora urmând a avea loc în a doua jumătate a anului 2018.


Centrul de Deşeuri, în prezent o ruină, a ajuns să coste 101 milioane de euro. După falimente răsunătoare, licitaţii anulate, “lucrări malefice” şi bani publici sifonaţi pe construcţii imaginare, în 6 ani de zile valoarea investiţiei a crescut de mai bine de patru ori.

Imediat după ce a devenit președinte al Consiliului Județean, în iulie 2016 Alin Tișe a recunoscut că proiectul Centrului de Deşeuri este compromis în totalitate şi spunea că până la finalul anului există mari şanse ca judeţul să decidă să renunţe să mai construiască acest obiectiv.


Două luni mai târziu, în septembrie 2016 Consiliul Județean anunța că instituţia a finalizat şi atribuit contractul privind finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). Câştigătorul licitaţiei este o firmă controversată, iar patronul acesteia este un apropiat al democrat-liberalilor.

După doi ani de blocaj, contractul pentru finalizarea Centrului de Deşeuri a fost atribuit firmei Krantz Eurocenter. Cu această ocazie, preşedintele CJ Cluj Alin Tişe spunea că această firmă se va ocupa doar de finalizarea primei celule, celula a doua fiind înlocuită cu un incinerator de deşeuri. Firma Krantz Eurocenter va primi 24 de milioane de euro pentru finalizarea primei celule.


Până în prezent judeţul Cluj a returnat 20 de milioane de euro cheltuieli neeligibile.

În octombrie 2014, contractul pentru construirea Centrului de Deşeuri a fost reziliat, după mai multe ilegalități și lucrări de mântuială confirmate printr-o expertiză tehnică pe care Monitorul de Cluj a publicat-o în exclusivitate. Expertiza geotehnică releva faptul că lucrările executate la Centrul de Deşeuri conţin grave deficienţe care pun în pericol întregul amplasament, experţii clujeni îndrăznind să numească această lucrare una “malefică”. Tot ei au propus dărâmarea a tot ceea ce s-a construit până acum.


Licitaţia pentru Centrul de Deşeuri a fost câştigată în 2011 de asocierea formată din S.C. Confort S.A., Atzwanger Spa, S.C. Ladurner Impianti S.R.L. şi S.C. Vel Service S.A. contra sumei de 107.520.012,54 lei fără TVA (23,8 milioane de euro).

Iniţial, SC Confort a fost lider de asociere, ulterior, după intrarea în insolvenţă s-a schimbat liderul, lider devenind firma din Italia, Atzwanger care reprezintă antreprenorul. Acest antreprenor a subcontractat lucrările de construcţie firmei Napoca SA. Napoca SA aparţine omului de afaceri Ioan Bene, care a fost trimis în judecată pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu şi care în prezent este cercetat şi într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 3 milioane de euro.


Termenul de execuţie iniţial a fost de 14 luni din 26 martie 2012, dar printr-un act adiţional lucrările au fost prelungite până în decembrie 2013. Şi acest termen a fost prelungit până în 19 octombrie 2014, după care a fost prelungit până în 31 decembrie 2015. Ultimul termen anunţat a fost anul 2019.

La începutul lui 2015, Consiliul Judeţean Cluj face o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu lucrările la Centrul de Deşeuri. În paralel, însă, este depusă o altă plângere înregistrată tot la DNA Cluj împotriva funcţionarilor publici din cadrul CJ Cluj care s-au ocupat de proiectul Centrului de Deşeuri.  Consilierul Județean de la acea dată Mihai Seplecan a cerut DNA Cluj să se sesizeze şi să cerceteze dacă sunt întrunite în sarcina unor funcţionari publici din Consiliul Judeţean Cluj elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu comise în legătură cu proiectarea şi executarea lucrărilor la Centrul Integrat de Management al Deşeurilor.

abonare newsletter