Actualitate

UPDATE BREAKING NEWS: INCENDIU de amploare la rampa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât. Focul nu a fost stins după 11 ore de intervenţie. - GALERIE FOTO / VIDEO

Pompierii clujeni au intervenit, miercuri seara, pentru a stinge un incendiu de amploare care a izbucnit la rampa temporară de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât unde au fost trimise 5 autospeciale şi autocisterne. Incendiul de la rampa temporară de gunoi nu a fost stins nici după 11 ore de către pompieri, dar flăcările s-au redus şi au mai rămas focare mocnite care se sting punctual.

UPDATE 08:32

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, a declarat, joi, că pompierii cercetează cauzele care au dus la izbucnirea incendiului.


”Flăcările au fost reduse în cursul nopţi dar au rămas echipaje în supraveghere pentru că e vorba de o suprafaţă mare, mai sunt focare mocnite care mai ard şi care se sting punctual. Trebuie redusă degajarea de fum, dar incendiul s-a redus considerabil. Cauzele izbucnirii incendiului nu se cunosc, pompierii cercetează încă pentru a stabili exact ce s-a întâmplat”, a spus Biriş, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, la incendiu au intervenit, în total 8 autospeciale şi utilaje cu 32 de pompieri, precum şi o autocisternă şi două utilaje ale RADP Cluj-Napoca.


----------------------------------------------------------------

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, a declarat, miercuri, că flăcările sunt favorizate de vântul puternic.


”Un incendiu de amploare a izbucnit în jurul orei 21 la rampa de gunoi de la Pata Rât. ISU Cluj intervine cu 5 autospeciale şi peste 20 de pompieri. Flăcările sunt favorizate de vântul puternic şi se manifestă pe o suprafaţă de circa 1.000 metri pătraţi. Intervenţia pompierilor este sprijinită şi de autospeciale ale Regie Autonome a Domeniului Public (RADP). Au intervenit și 32 de militari cu 8 autospeciale/utilaje”, a spus Biriş.

Incendiul are loc pe rampa temporară de gunoaie care deserveşte municipiul Cluj-Napoca şi care este administrată de RADP, regie subordonată Primăriei Cluj-Napoca.


La faţa locului s-a deplasat şi prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş.

Pompierii ISU Cluj au mai intervenit la stingerea unui incendiu la rampa temporară de la Pata Rât în mai 2016, când primarul Emil Boc a declarat că focul a fost pus intenţionat de persoane necunoscute. Rampa temporară de la Pata Rât a fost dată în folosinţă în octombrie 2015, după ce fosta rampă, neconformă, situată în vecinătate, a intrat în procedură de închidere.


Curios este că acest incendiu a izbucnit la două zile după vizita ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, a vizitat zona și a solicitat demiterea șefului Gărzii de Mediu din județ, Marius Triță, pentru faptul că nu și-ar fi făcut datoria în ceea ce privește depozitul de deșeuri de la Pata Rât.

În plus, Gavrilescu l-a avertizat pe primarul Emil Boc că rampa temporară de deșeuri aparținând RADP își va atinge în scurt timp capacitatea.

Gavrilescu: Domnul primar, trebuie să facem ceva.

Boc: Noi avem această rampă provizorie. Noi încercăm să facem faţă până se termină prima celulă.

Gavrilescu: Ştiţi că vă expiră acum capacitatea?

Boc: Suntem aproape.

Gavrilescu: În câteva luni nu mai aveţi unde să duceţi. Şi depozitul temporar se închide.

Boc: De aceea, suntem şi noi interesaţi să termine prima celulă pentru că şi noi suntem dependenţi de prima celulă.

Ultimul incendiu de amploare la Pata Rât a avut loc în luna iulie. Atunci, fumul, deosebit de gros, a fost observat de la mare distanță, iar mirosul de ars a fost simțit în cartierele estice ale Clujului.

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au intervenit atunci cu patru autospeciale cu apă și spumă pentru a limita extinderea incendiului. În ajutor au sărit și angajații firmei de salubritate, cu un buldoexcavator de mare tonaj, cu care s-a încerct acoperirea cu pământ a focarului de incendiu, și cu cisterne cu apă.

Și atunci reprezentanții ISU Cluj spuneau că intervenţia a fost mai dificilă la început din cauza vântului care a permis focului să intre mai mult în masa deşeurilor. Incendiul a fost izolat după circa patru ore.

La rampa de gunoi de la Pata Rât - atât la vechea rampă neconformă a Consiliului Județean, cât și la cea temporară, a Primăriei - au avut loc în ultimii ani mai multe incendii.

În luna mai a anului trecut un incendiu asemănător a cuprins toată coasta dealului pe care se depozitează gunoiul și a acoperit cu un fum gros și înecăcios zona de est a Clujului, până în Apahida. Popmpierii au intervenit atunci cu cinci autospeciale, iar focarele de incendiu au ars timp de 36 de ore.

Autoritățile nu au comunicat cauzele acestor incendii, lăsând loc speculațiilor că ar fi vorba despre foc pus intenționat, cu scopul de a reduce cantitatea de deșeuri depozitate. Cu atât mai mult, cu cât autoritățile au estimat că, doar pe vechea rampă neconformă (cea aflată în administrarea Consiliului Județean și care nu a fost încă închisă si ecologizată), au fost depozitate ilegal peste 500.000 de metri cubi de gunoaie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter