Actualitate

Judecătoarea Andreea Chiș: Legile justiției sunt o bombă. A doua zi după intrarea în vigoare, justiția nu va mai fi independentă

„O bombă”. Așa a numit judecătoarea Andreea Chiș, membră în Consiliul Superior al Magistraturii, intenția ministrului Tudorel Toader de a schimba legile justiției.

Ministrul a spus: “Am dat curs mai multor solicitări de la procurori și judecători în primăvară, ceea ce este adevărat. Dar față de consultările din primăvară a venit cu șase chestiuni esențiale care sapă la fundamentul justiției. Mi se pare că ministrul a venit să repare acoperișul, răstimp în care a pus șase bombe”, a declarat judecătoarea Andreea Chiș în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

Aceasta a atras atenția că, după adoptarea modificărilor legislative, nu mai putem vorbi de justiție independentă și crede că este exact ceea ce se urmărește prin ele, ca România să nu mai aibă un sistem independent de justiție. Singura soluție ar fi ca proiectul, care a primit un aviz negativ din partea CSM, să fie retras mai spune judecătoarea.


„Ar trebui să retragă proiectul. Aviz pozitiv cu observații se face atunci când nu este modificată esența, dar nu se pot face observații pe rescrierea legii, noi nu suntem inițiatori. În urma acestui vot, cu atât mai mult cu cât votul a fost negativ, ar trebui să retragă. Asta trebuie să facă”, a declarat Andreea Chiș.

Ea a subliniat că, în formula actuală, reforma în justiție nu este oportună. „Se vorbește de o reformă în justiție de parcă am fi în 1990 și nu știm ce să facem cu legile justiției. Au trecut foarte mulți ani de atunci, justiția s-a tot reformat. Legile au evoluat în timp, nu avem probleme majore. Sunt chestiuni punctuale cerute de instanțe”, a afirmat ea.


Andreea Chiș a vorbit și despre unele dintre modificările din proiectul lui Toader care amenință independența justiției. „Dacă tu ești cel care decide cine va fi procurorul general, iar procurorul general decide cine va face parte din secția care va cerceta judecătorii și procurorii... Dacă ministrul preia inspecția judiciară și decide cine vor fi inspectorii... Ministrul decide cine vor fi procurorii care îi cercetează pe judecători, cine vor fi judecătorii care îi cercetează pe alți judecători. Prin asta practic are o sabie a lui Damocles, e a lui Tudorel Toader, asupra capului fiecărui judecător”.

Etichete: justitie
abonare newsletter