Actualitate

Încă o investiție a Consiliului Județean Cluj de sub care fuge terenul. Nota de plată: 14.000 €

La Centrul de Deșeuri sunt probleme cu alunecările de teren care costă județul 4,5 milioane de euro, la Parcul Industrial Tetarom I, Consiliului Județean Cluj plătește o sumă halucinantă pentru consolidarea terenului (12,6 milioane de euro), așa că ce mai contează câteva zeci de mii de euro pentru o expertiză tehnică la un proiect de sub care fuge, din nou, terenul.

Consiliul Județean Cluj intenționează să plătească aproximativ 14.000 de euro fără TVA (61.710 lei)  pentru servicii de investigații geotehnice și expertiză tehnică pentru "stabilirea condițiilor de construibilitate ale terenului în suprafaţă de 86.333 de metri pătraţi, aflat în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, în vederea realizării  Parcului Ştiinţific şi Tehnologic Tetapolis".

Potrivit caietului de sarcini, terenul de pe Tăietura Turcului se situează parţial "într-o zonă cu risc foarte mare de alunecări de teren".


"Expertiza tehnică trebuie să cuprindă următoarele etape: identificarea teritoriului relevant pentru întocmirea expertizei tehnice, efectuarea necesarului de investigaţii geotehnice, stabilirea zonificării terenului în funcţie de pretabilitatea acestuia la construcţii cu indicarea pe zone a condiţiilor de fundare şi eventualele limitări a numărului de nivele supra/subterane, distanţei între clădiri, conformarea şi dispunerea acestora, amenajarea pe verticală a amplasamentului, măsuri de drenare  a terenului, condiţii minimale pentru realizarea drumurilor, amenajări necesare", se arată în caietul de sarcini.

Terenul în suprafaţă de 86.333 de metri pătraţi urmează a fi folosit la extinderea Parcului Industrial Tetarom I în vederea realizării Parcului Ştiinţific şi Tehnologic Tetapolis. Consiliul Județean Cluj intenționează să acceseze fonduri europene pentru această investiție.


Lucrările de modernizare la Tetarom I nu vor fi gata mai devreme de decembrie 2018

Nu mai este un secret pentru nimeni că noile clădiri din Parcul Industrial Tetarom I, construite din fonduri europene, sunt în pericol din cauza alunecărilor de teren. Lucrările de modernizare trebuiau încheiate încă din iunie anul trecut.


În vară se vorbea despre faptul că judeţul Cluj este în pericol să returneze, din nou, banii europeni primiţi pentru modernizarea Parcului Industrial Tetarom I, lucrări care s-au ridicat la suma de 15 milioane de euro. În luna august,  consilierii județeani au votat alocarea sumei de 12,6 milioane euro (56,9 milioane lei) de la bugetul judeţului pentru lucrări de consolidare a  versantului nordic al Dealului Hoia, sumă rezultată în urma unei expertize de specialitate făcută de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN).

Lucrările de modernizare şi extindere cu 16,8 hectare a Parcului Industrial Tetarom I au fost realizate de Asocierea formată din S.C ACI SA Cluj, S.C Nord Conforest SA şi S.C Electromontaj SA. Valoarea totală a proiectului este de 69,1 milioane lei, din care 30,7 milioane sunt fonduri nerambursabile, restul banilor provenind din bugetul Consiliului Județean.              


De 2 ani, în Tetarom I "se sifonează" bani pe alunecările de teren

Problemele de stabilitate ale versantului au fost identificate încă din luna septembrie 2014 când s-au constatat existenţa unor fisuri pronunţate de peste 50 m în teren.


După ce Consiliul Judeţean a plătit în plus către ACI suma de 1,9 milioane lei pentru consolidarea versantului, s-a produs o nouă alunecare de teren în noiembrie 2015.

Următorul pas a fost plata de către Consiliul Județean a sumei de 2 milioane de lei fără TVA către Hidroconstrucţia SA Cluj pentru noi lucrări de stabilizare a versantului nordic al Dealului Hoia.

Lucrările s-au recepționat doar parțial deoarece proiectul presupune și o altă etapa (faza 2) care încă nu a fost realizată. Faza 2 cuprinde lucrările necesar a fi realizate conform proiectului final de stabilizare a versantului elaborat de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi care costă judeţul alte 12,6 milioane de euro.

“Nerealizarea proiectului de stabilizarea a versantului Hoia poate să conducă, pe de o parte, la pierderea finanțării europene și apariția necesității de returnare a sumei de  19,6 milioane lei  inclusiv TVA , iar, pe de altă parte, la accentuare riscului ca parte din investiția realizată să fie compromisă prin alunecările de teren”, spunea conducerea CJ Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter