Actualitate

Va ataca prefectul în contencios hotărârile CJ Cluj de demitere a tuturor directorilor de regii?

Consilierii judeţeni au votat demiterea tuturor directorilor de regii, care vor fi conduse de consilii de administraţii numite pe criterii politice.

sursa foto ziardecluj.ro sursa foto ziardecluj.ro

Consilierii judeţeni, în frunte cu Alin Tişe, au aprobat în şedinţa de vineri mai multe hotărâri prin care au demis din 17 octombrie toţi directorii de la regiile instituţiei şi preluarea conducerii acestora de către Consilii de Administraţie pline de sinecurişti politici.

Acum, mingea este în terenul prefectului Clujului. Aurel Cherecheş, care poate ataca aceste hotărâri în contencios administrativ. Legea spune că prefectul poate ataca în faţa instanţei de contencios administrativ actele emise de autorităţile administraţiei publice locale dacă le consideră nelegale, iar până la soluţionarea cauzei, actul atacat este suspendat de drept.


“Directorul aeroportului mi-a adus la cunoştinţă telefonic despre hotărârea Consiliului Judeţean. Nu am citit acea hotărâre. E prea devreme să mă pronunţ dacă voi ataca sau nu în contencios administrativ”, spune prefectul judeţului Cluj.

Deja, directorul Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo, a anunţat că va ataca în contencios administrativ hotărârea Consiliului Judeţean prin care a fost demis.


Consilierii judeţeni au decis vineri debarcarea lui David Ciceo de la conducerea Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" Cluj, la doar o zi după ce Alin Tişe l-a felicitat pe acesta pentru performanţa managerială şi pentru atingerea pragului de 2 milioane de pasageri. Decizia consilierilor face ca începând din 17 octombrie Aeroportul Cluj să fie condus politic de pila lui Alin Tişe, sinecuristul Mircea Avram.

„Pe noi nu ne deranjează nici concursul şi nici aplicarea OUG 109. Problema este că hotărârea Consiliului Judeţean este nelegală. Conform articolului 4 din OUG 109 entităţile publice nu pot interveni în administrarea regiei autonome, poate doar Consiliul de Administraţie. E interzis să intervină. Practic, pe mine trebuia să mă demită Consiliul de Administraţie al Aeroportului şi nu Consiliul Judeţean Cluj. Dacă conducerea executivă e preluată de Consiliul de Administraţie, s-ar pune în pericol activitatea de aviaţie pentru că nu se pricep. Colegii mei mi-au spus că nu au o experienţă corespunzătoare în administrarea aeroportului”, a declarat Ciceo.


În ședința de vineri, David Ciceo a subliniat că transferul puterii către Consiliul de Administrație ar pune în pericol siguranța aviației civile.

“Se încalcă regulamentul european 139 privind condițiile pentru exercitarea funcțiilor executive pe aeroport. În forma adoptării articolului 5, alin. 2 se va pune în pericol siguranța aviației civile pe Aeroportul Cluj. Pentru că potrivit articolului 5 alin.2, conducerea executivă se va asigura de către consiliul de administrație. Un regulament european este mai presus decât orice lege românească. Se pune în pericol siguranța aviației pe Aeroportul Cluj. Conducerea executivă poate fi asigurată numai de persoane competente. Vă atrag atenția că această decizie pune în pericol siguranța aviației civile și mă văd nevoit să-i informez pe toți partenerii noștri despre această situație și toate instituțiile europene abilitate. Se deleagă atribuțiile unor persoane care nu îndeplinesc condiții. Vom fi obligați să anunțăm toate companiile aeriene, toți partenerii. Avizul de legalitate s-a dat incorect. Nu ați respectat legislația”, a spus Ciceo.


Noile consilii de administraţie vor organiza concursuri pentru numirea unor noi directori, concursuri la care se pot înscrie evident şi cei care deţin în prezent aceste funcţii.

David Ciceo este director general al Aeroportului Internaţional Cluj din 1995, iar sub conducerea sa Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca a cunoscut o dezvoltare fără precedent. Dacă în 1996 avea doar 30.000 de pasageri, în 2016 s-a înregistrat un record absolut de trafic aerian, aproape 1,9 milioane de pasageri. Recent, Aeroportul Internațional Cluj a atins pragul de 2 milioane de pasageri, iar pentru 2017, se preconizează un trafic de 3 milioane de pasageri pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca.


Pe lângă Ciceo, au mai fost schimbați actualii directori Valentin Lungu (Univers T) şi Călin Platon (Drumuri şi Poduri Judeţene) care nu vor mai deţine aceste funcţii de la jumătatea lunii octombrie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter