Actualitate

Achitare DEFINITIVĂ pentru omul de afaceri cercetat în acelaşi dosar cu fostul primar al Clujului, Sorin Apostu

Curtea de Apel Cluj a decis, luni, achitarea definitivă a omului de afaceri Călin Stoia, cercetat de DNA în acelaşi dosar cu fostul primar Sorin Apostu şi condamnat de două ori cu suspendare. Stoia a stat 6 luni în arest preventiv.

Achitare DEFINITIVĂ pentru un om de afaceri condamnat de două ori, după ce a stat 6 luni în arest preventiv  sursa foto national.ro Achitare DEFINITIVĂ pentru un om de afaceri condamnat de două ori, după ce a stat 6 luni în arest preventiv sursa foto national.ro

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, Lucian Marian, a declarat, luni că instanţa a menţinut o decizie similară de achitare dispusă anterior de Tribunalul Cluj, scrie Mediafax.

„Curtea de Apel Cluj a dispus luni achitarea lui Călin Stoia, decizia fiind definitivă. S-a menţinut sentinţa de achitare pronunţată anterior de Tribunalul Cluj, dar s-a schimbat temeiul achitării, în sensul că nu sunt probe suficiente că el ar fi fost autorul faptei”, a spus Marian.


Omul de afaceri Călin Stoia a declarat, luni, după achitarea sa definitivă în urma unor procese care au durat 6 ani, că ar da în judecată magistraţii care l-au condamnat pentru că au răspuns comenzilor DNA, dar şi pe procurori, pentru abuz. Stoia nu va intenta, însă, niciun proces, considerând că cei şase ani petrecuţi prin instanţe nu îi va da nimeni înapoi.

„Nu vreau să dau statul român în judecată la CEDO pentru cele două condamnări pentru că nu au fost niciuna definitivă. Dacă ar exista o modalitate legală, aş da în judecată judecătorii din cele două complete care au răspuns unor comenzi date de DNA. Şi i-aş da în judecată şi pe procurorii DNA pentru că a fost un abuz de la cap la coadă, ei ştiau foarte bine ce era cu acea convorbire, nu exista nicio altă dovadă că aş fi insistat pentru acel om. Cred că a fost o provocare. Acum am fost achitat definitiv, dar cei şase ani în care am fost tocat lună de lună, şi prin instanţe în fiecare lună, şi banii cheltuiţi pe avocaţi, stresul pe care l-am simţit, nimeni nu mi-i va da înapoi. Deci am fost condamnat de două ori, iar cu aceleaşi probe şi aceeaşi martori am fost achitat de două ori. Ce poţi să înţelegi din justiţia română? Eu nu voi înţelege niciodată ce mi s-a întâmplat”, a spus Stoia.


Acesta a subliniat că în 2015 a dat statul român în judecată la CEDO pentru încălcarea drepturilor omului în dosarul în care a fost acuzat că ar fi dat mită fostului primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu.

„În acest dosar am fost achitat în primă instanţă de Curtea de Apel Mureş, după care am fost condamnat de ÎCCJ la trei ani de închisoare cu suspendare, pedeapsă pe care o consider jenantă pentru că nu au adus nicio probă în plus şi au vrut doar să acopere faptul că m-au ţinut atâtea luni în arest preventiv, apoi controlul judiciar, cu reglementări aberante”, a mai spus Stoia.


Procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată în 2011 pe omul de afaceri Călin Stoia, cercetat pentru trafic de influenţă în cauza în care era acuzat şi fostul primar din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, într-un alt dosar după ce ar fi promis unor persoane că va interveni pe lângă funcţionari publici din Guvern pentru alocarea de bani prin HG pentru o comună vâlceană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter