Actualitate

25 de persoane, printre care şi doi poliţişti, trimise în judecată pentru furt de combustibil din trenuri

Un număr de 25 de persoane, printre care şi doi poliţişti, au fost trimise în judecată pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu furtul de combustibil din vagoane cisternă, fapte prin care au creat un prejudiciu de peste 82.000 de lei, se arată într-o informare remisă joi de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).

Potrivit sursei citate, ca urmare a finalizării activităţilor de urmărire penală realizate de ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.), procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui număr de 25 de persoane, având calitatea de inculpaţi, printre acestea aflându-se şi un fost poliţist în cadrul Serviciului Poliţie Transporturi Cluj - la data comiterii faptelor având funcţia de şef al unui Post de Poliţie din judeţul Cluj şi un poliţist din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud care, la data comiterii faptelor, era elev în cadrul unei Şcoli de agenţi de poliţie, pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat (în modalitatea aderării şi sprijinirii), luare de mită în formă continuată, furt calificat, complicitate la furt calificat, tăinuire şi dare de mită.

În urma activităţilor infracţionale pe care inculpaţii le-au desfăşurat, prejudiciul material total a fost estimat la suma de 82.583,79 lei.


"În fapt, inculpaţii, profitând de cunoştinţele din domeniul manipulării mijloacelor rulante pe calea ferată, de accesul la informaţii privind traseul şi orarul tranzitării unei anumite staţii de trenurile încărcate cu produse petroliere finite, au constituit, în perioada 18 martie - 28 iulie 2012, un grup infracţional organizat care avea ca scop săvârşirea infracţiunii de furt calificat, respectiv sustragerea de cantităţi de benzină şi motorină din vagoanele-cisternă din componenţa trenurilor care staţionau în staţia respectivă. Aceştia au beneficiat de protecţia acordată de şeful de post, în schimbul furnizării unor produse petroliere", se mai arată în comunicat.

Cazul a fost instrumentat de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj, cu sprijinul mai multor servicii judeţene limitrofe, care au fost delegaţi de procuror să efectueze acte de procedură penală.


Cazul este unul extrem de vechi.

În noaptea de 27 spre 28 iulie 2012, între orele 23.30 şi 02.00, mai mulţi poliţişti de la DGA şi procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au acţionat şi au prins în flagrant un grup de angajaţi de la CFR şi GFR, un elev de la Şcoala de Poliţie din Cluj-Napoca şi pe şeful de post al Poliţiei TF, Vasile Câmpan, care deşi se afla în concediu era prezent la serviciu, în incinta postului, în timp ce sustrăgeau combustibil din vagoanele cisternă.


Printre inculpaţi, anchetatorii l-au găsit vinovat şi pe agentul Vasile Câmpan care asigura protecţia hoţilor, aceste fiind audiat împreună cu ceilalţi membri ai reţelei. Vasile Câmpan este cumnatul comisarului şef Cătălin Udrea, şeful Poliţiei Transporturi Feroviare din România de la acea vreme.

Șeful de post s-a apărat atunci spunând că el făcea sex cu amanta în birou în noaptea flagrantului și că este nevinovat.


Procurorii clujeni au informații că Vasile Câmpan ar fi chiar șeful grupării și le asigura protecția hoților. În total, 50 de tone de motorină au fost furate în 3 luni din vagoanele care staționau în Gara Dej.

Câmpan le-a spus procurorilor că, în noaptea de 27 spre 28 iulie, când a fost organizat un flagrant în gară și au fost prinși mai mulți angajați ai CFR furând motorină, el se afla în birou cu amanta. ”În noaptea în care s-a realizat flagrantul nu eram de serviciu. De altfel, nu eram de serviciu nici anterior, în datele la care s-au mai comis astfel de fapte. Am o prietenă cu care am o relaţie de trei ani. Singura mea legătură cu faptele petrecute în noaptea de 27/28 iulie era prezenţa maşinii mele pe peron. Acolo parcam maşina, iar în noaptea respectivă m-am dus la birou pentru că acolo m-am întâlnit cu prietena mea, iar maşina era parcată în acel loc, ca un alibi faţă de soţia mea”, a explicat agentul Câmpan.


El a povestit că făcea des sex cu amanta lui în biroul poliției. Procurorii au precizat, însă, că furturile se produceau numai în turele de noapte ale lui Vasile Câmpan şi îl acuzau că lucra mână în mână cu hoții, ignorându-i alibiul.

Vasile Câmpan a fost întrebat de procurori și de ce nu a luat nicio măsură pentru a-i prinde pe hoți, ținând cont că furturile se petrec de câteva luni. Agentul șef a precizat că ”relaţia cu amanta îi distrăgea atenţia”. ”Furturile erau comise în zona de contact, care presupune 27.000 de volţi, şi nu pot să-mi explic cum au comis furturi în asemenea condiţii de risc maxim”, a precizat Câmpan.

Ba mai mult, el a recunoscut și că obișnuia să se ”servească” din motorina lăsată de hoți în vagoane. ”Am luat din vagoanele deja descărcate, din ce mai rămânea pe fund”, a mărturisit polițistul, care nu consideră că a comis un furt.

Ultimele Stiri
abonare newsletter