Actualitate

Consiliul Județean A RECUNOSCUT TOT. De unde a luat milioanele de euro pe care le-a returnat după eșecul Centrului de Deșeuri

În urmă cu câteva săptămâni, Monitorul de Cluj scria că forul judeţean a început să dea banii înapoi către Uniunea Europeană după dezastrul de la Centrul de Deșeuri.

“Pentru sumele rambursate în cadrul proiectului «Sistem de Management integrat al Deșeurilor în județul Cluj», Consiliul Județean Cluj a figurat în evidențele Autorității de Management pentru POS Mediu cu o valoare totală a creanțelor bugetare în sumă de 19.574.768,93 lei (aproximativ 4,4 milioane euro). Această sumă a fost recuperată pe parcursul implementării proiectului, atât din sumele solicitate ulterior la rambursare de către beneficiar, cât și prin plată voluntară”, se arată într-o informare trimisă de Ministerul Fondurilor Europene la solicitarea Monitorul de Cluj.

Monitorul de Cluj a cerut de la Consiliul Județean informaţii cu privire la sursele din care instituția  achitat 19,5 milioane către AM POS Mediu, iar răspunsul ne dă dreptate. Așa cum am anticipat, banii au fost luați bugetul propriu al judeţului, cu alte cuvinte din buzunarul clujenilor.


"Consiliul Judeţean Cluj a achitat către AM POS Mediu suma de 19,5 milioane lei prin plăţi efectuate din cadrul bugetului judeţului Cluj aferent anului 2016, respectiv din cadrul capitolului  «Protecţia Mediului», şi prin deduceri operate de către finanţator la nivelul cererilor de rambursare. Menţionăm faptul că suma sus menţionată înglobează valoarea de 18,8 milioane lei ce a fost returnată către AM POS Mediu în baza proceselor verbale de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare emise de către finanţator ca urmare a lucrărilor neconforme executate de fostul antreprenor şi certificate la plată de către fostul inginer în cadrul acordului contractual ce viza construirea  Centrului de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj", se arată într-un răspuns al Consiliului Județean la solicitarea Monitorul de Cluj.

De asemenea, echipa de implementare a proiectului Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) a stabilit și cu cât a fost păgubit bugetul judeţului Cluj după 6 ani de “lucrări malefice”.


"Prin returnarea contravalorii lucrărilor neconforme decontate către AM POS Mediu (finanţator), acestea au devenit prejudiciu cert şi constituie parte a plângerii către Direcţia Naţională Anticorupţie - Seviciul Teritorial Cluj. Prin aceeaşi plângere, judeţul Cluj s-a constituit parte civilă vătămată cu suma de 18,8 milioane lei", mai transmite instituția.

Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) a fost auditat de către Curtea de Conturi a României în 2015 şi 2016. Raportul de audit a confirmat aceste prejudicii şi s-a stabilit necesitatea returnării sumelor plătite pentru lucrări neconforme executate de către fostul antreprenor Atzwanger SPA.


Contractul pentru construirea Centrului de Management al Deşeurilor a fost atribuit în urmă cu cinci ani pe vremea când preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj era tot Alin Tişe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter