Actualitate

Salina Turda în fotografii

<p><img src="documente/stories/07_iulie/28_ziua/z4salina_turda_3.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un album fotografic dedicat unuia dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din judeţ - Salina Turda - a fost pus în vânzare.</p>

Acesta se vinde în exclusivitate vizitatorilor salinei şi e tipărit în patru limbi.

Albumul, publicat de Editura Tribuna, face o foarte bună impresie vizitatorilor din ţară şi din străinătate, prin calitatea deosebită a imaginilor surprinse de un grup de profesionişti care au lucrat sub coordonarea renumitului artist fotograf clujean Ştefan Socaciu.


 

Volumul conţine, de asemenea, gravuri şi hărţi de epocă, care se alătură suitei de fotografii cu Salina modernizată în perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2010, valoarea investiţiei fiind de şase milioane de euro.


Promovare turistică

Albumul va contribui la promovarea tutistică, atât în ţară, cât şi în străinătate a Salinei Turda. Pentru moment, acesta poate fi achiziţionat doar de la Salină, ulterior va fi pus în vânzare şi în librării.


În 2010, Salina Turda a fost vizitată de 370.000 de turişti români şi străini, care au fost încântaţi de frumuseţea blocurilor de sare cu striaţii naturale şi de noua spaţialitate conferită de lucrările de modernizare. Sarea s-a extras la Turda încă din perioada romanilor. Exploatarea minieră a fost sistată în 1932. În salină sunt săli de tratament medical, dar şi excelente amenajări pentru agrement. În Mina Rudolf se află un amfiteatru de spectacole, un teren de sport, un altul de minigolf şi a fost instalat un ascensor de sticlă, iar în Mina Terezia s-a construit un debarcader, pentru plimbări pe lacul salin. Salina Turda este, la ora actuală, cea mai celebra destinatie a turistilor ce viziteaza localitatea Turda. Mina datează din perioada romanilor şi a fost unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat vertiginos şi după retragerea romanilor din Dacia.

Singurul obiectiv de acest fel din Transilvania care poate rivaliza cu Salina din Turda este cea din Praid, judeţul Mureş, de asemenea modernizată în ultimii ani.


Scurt istoric

Prima atestare documentară a extragerii sării în Turda datează din anul 1271. În trecut exploatarea era organizată în aşa numitele Cămări de Sare. Ulterior, în anul 1786 exploatarea şi valorificarea sării devin monopol de stat, dar încep să apară probleme privind transportul sării pe drumul abrupt ce cobora de la salină. Pentru rezolvarea acestei situaţii se construieşte începând cu 1853, galeria Franz Josef şi sunt modernizate minele Terezia şi Rudolf. Salina Turda este închisă în 1932.


Pe parcursul anilor s-a descoperit că mediul salin este deosebit de prielnic în tratarea afecţiunilor respiratorii datorită temperaturii constante de 10-12 grade Celsius şi a umidităţii de 75-80%, precum şi datorită concentraţiei optime de aerosoli. Ca urmare, după 1992 mina Rudolf a fost amenajată ca sală de tratament subterană.

Modernizarea Salinei Turda (2008-2010)

În perioada ianuarie 2008 - ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda. În Mina Rudolf există acum o sală de concerte, teren de sport, bowling, minigolf, o gondolă şi s-a montat un ascensor pentru persoanele care se deplasează mai greu. În Mina Terezia s-a construit pe lac un debarcader care le permite turiştilor o plimbare inedită, cu barca pe lacul salin. Deschiderea oficială a salinei modernizate s-a făcut în 22 ianuarie 2010.

Ultimele Stiri
abonare newsletter