Actualitate

Prețul cărnii de porc ar putea crește cu 20% de luna viitoare

Carnea de porc din România ar urma să se scumpească de luna viitoare cu până la 20%, avertizează producării din domeniu, fără ca autorităţile să aibă deocamdată un răspuns.

FOTO Arhivă / sanatate.bzi.ro FOTO Arhivă / sanatate.bzi.ro

Producătorii susţin că scumpirile sunt cauzate de creşterea preţurilor materiei prime pe pieţele internaţionale, în condiţiile în care jumătate din carnea de porc din România vine din import, transmite Digi24.ro.

„În ultimul an, dacă luăm în aprilie-mai anul trecut, carnea în carcasă era la nivel de 4,5 lei. Astăzi eu vând carnea de porc cu 8,3 lei pe kilogram. Până săptămâna aceasta a fost 7,9-8 lei, de săptămâna viitoare este la nivel de 8,3-8,4”, spune Dimitrie Muscă, directorul unui combinat de creştere a porcilor din judeţul Arad, cu peste 30.000 de animale. El admite că, în ultimul an, preţul de vânzare al carcasei de porc aproape s-a dublat.


Carnea proaspătă, creştere de 20%

Creşterea accelerată a preţurilor la producător se va  resimţi în magazine, cel mai mult urmând să se scumpească preţul cărnii proaspăte, cu aproximativ 20 la sută, în vreme ce preţul preparatelor din carne se va majora cu până la 12 la sută. Producătorii spun că scumpirile sunt cauzate de cererea ridicată de pe pieţele internaţionale, în special cele din Asia.

„Este cel mai mare preţ din ultimii cinci ani pe piaţa bursei cărnii de porc, iar motivul ţine de tăierile masive care au fost anul trecut. Numai astăzi (ieri n.r.) bursa germană, la porc, a crescut cu 7 eurocenţi. Probabil că unii vor migra în zona cărnii de pui. Puiul nu are modificări de preţ. La carnea de vită deja au fost nişte modificări în sus”, a declarat Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, potrivit sursei citate.


Subvenţii în plan

Ministrul Agriculturii nu a vrut să comenteze anunţul producătorilor, însă a deplâns situaţia acestora. Embargoul impus Rusiei, faptul că nu primesc subvenţii şi concurenţa pe care le-o fac importurile sunt, potrivit ministrului, câteva dintre cauzele situaţiei în care se află acum industria.


Guvernul pregăteşte şi un program de susţinere a fermelor româneşti de creştere a porcilor, sub forma unui ajutorul de stat care se va acorda din acest an până în 2020, fermierii urmând să primească o sumă de câte 10.000 de euro la fiecare 200 de capete. Măsura va trebui aprobată de Comisia Europeană.

abonare newsletter