Actualitate

SCANDALOS. Fotografia unui bărbat în comă internat la un spital din Cluj, folosită ca avertisment pentru fumători pe pachetele cu ţigări

O familie de români stabilită în Marea Britanie este revoltată şi spune că vrea să meargă în instanţă pentru că fotografia tatălui lor, mort de doi ani, circulă în toată Europa ca avertisment pentru fumători pe pachetele cu ţigări. Imaginile cu el au fost luate pe când bărbatul era internat la Cluj-Napoca.

Familia este revoltată şi spune că vrea să meargă în instanţă, unde va cere daune. Cei trei fraţi au descoperit întâmplător că pe pachetele de ţigări sunt fotografii cu tatăl lor, scrie digi24.ro.

Pozele circulă în toată Europa, iar oamenii susţin că nu şi au dat acordul nici pentru fotografierea bărbatului şi implicit nici pentru apariţia lui pe pachetele de ţigări.


Fotografiile au fost făcute acum doi ani, pe când bărbatul era internat într un spital din Cluj-Napoca, după ce a suferit o operaţie la un picior şi a fost anesteziat total, de aceea apare intubat. Coincidenţă sau nu, în acea perioadă s-a aprobat şi directiva Uniunii Europene privind noile pachete de ţigări.

Adrian, reclamant în cazul pachetelor de ţigări: „Cum aţi fi reacţionat dumneavoastră să vă vedeţi părintele mort pe pachetul de ţigări? Am slăbiciuni, văd că şi la inimă, mă doare şi stomacul cred că din cauza emoţiilor. Nu îmi mai trebuie nimic deocamdată. Este prea mult pentru un timp atât de scurt. Am frate care stă în Arad şi a cumpărat ţigări şi a văzut poza respectivă. Cumnaţi de-ai mei au găsit la lucru pachete din alte ţări: Polonia, Cehia şi aici în Marea Britanie cu poza lui pe pachet. În toate magazinele din Anglia au apărut de o săptămână. Am găsit în centru unde stăm, în oraşul din Anglia, în centru, pe jos, pachete de ţigări cu poza tatălui nostru. Nu cred că i-ar plăcea cuiva să vadă aşa ceva”.


"I-am recunoscut tricoul alb"

Avocatul Adrian Cuculis a declarat pentru Libertatea că una dintre imaginile afişate pe pachetele de ţigări, pentru a ilustra riscurile la care se supun fumătorii, este a unui bărbat român, din Hunedoara. Acesta a suferit o intervenţie chirurgicală la un spital din Cluj, în urmă cu doi ani.

Familia, care se află în Marea Britanie, a făcut descoperirea terifiantă, realizând că în imaginea de pe un pachet de țigări se află tatăl lor. Ei au recunoscut inclusiv momentul în care a fost făcută fotografia, în spital, deoarece acesta era îmbrăcat cu un tricou alb.


”Imaginile au fost făcute în spital, i-am recunoscut tricoul tatălui, când era internat în spital”, ar fi spus fiii către avocat.

Ei au mai povestit că tatăl lor era internat în Cluj, unde a suferit o operație sub anestezie. ”Pozele cu el din timpul vieţii sunt izbitoare, în comparaţie cu cea de pe pachetul de ţigări. Famila este revoltată și vrea să meargă în instanță, unde probabil vom cere daune record fiindcă ei ne-au spus că își văd tatăl pur și simplu „aruncat” pe stradă, unde îl calcă lumea în picioare, iar pozele circulă în toată Europa. Ei nu și-au dat acordul și susțin că nici tatăl lor nu putea să facă acest lucru, pentru că era inconștient, ceea ce se vede și în imagine”, spune avocatul.


“O să dăm în judecată în principal Ministerul Sănătăţii, vom chema în garanţie Spitalul din Cluj, directorul de acolo, pe toţi care s-au ocupat de respectiva intervenţie chirurgicală şi probabil vom încerca să atragem şi răspunderea societăţilor producătoare de ţigarete care au folosit această imagine pe pachetele lor de ţigări”, a mai spus Cuculis.

Cer daune de milioane de euro

Avocatul a afirmat că în acest moment, cazul se află într-o fază incipientă, de strângere de documente.


Adrian Cuculis spune că acțiunea se va îndrepta și împotriva instituțiilor statului. ”Trebuie să explodeze o bubă foarte adâncă din legislația română, pentru că, atâta vreme cât se confirmă că nu există niciun fel de acord, și familia a spus acest lucru, iar tatăl este inconștient, deci nu avea cum să semneze acest acord, practic este ceva nemaîntâlnit. Deci aceste poze sunt folosite cu titlul de lege, trebuie combătut fumatul, și folosești ilegal, imaginea unui om”, a spus el.

Avocatul mai afirmă că daunele incipiente se ridică la un milion de euro, însă daunele morale pot ajunge la câteva milioane de euro, pentru că acestui om i s-a folosit imaginea, abuziv, în toate cele 27 de țări europene”.

Cine a dat pozele

Fişierele cu imaginile în format electronic au fost puse la dispoziţia producătorilor de ţigarete de către Ministerul Sănătăţii anul trecut, susţin cei de la JTI România.

"Biblioteca de imagini (printre care şi cea a bărbatului român n.red) face parte din Anexa la Directiva 109/2014. Fişierele cu imaginile în format electronic au fost puse la dispoziţia producătorilor de ţigarete de către Ministerul Sănătăţii anul trecut, iar noi a trebuit să ne conformăm legii. Fiecare set se schimbă după un an. Deci setul actual este valabil până la 31 decembrie 2017", a declarat pentru economica.net Gilda Lazăr,  Director Corporate Affairs & Communications JTI România.

„Pozele respective au fost făcute, de fapt au fost selectate de către Comisia Europeană, şi pentru absolut toate există consimţământul persoanei în cauză, dacă este un adult în viaţă este al lui, dacă nu, este al familiei”, spune Magda Ciobanu, coordonatorul programului "Stop Fumat" din Ministerul Sănătății.

De cealaltă parte, Comisia Europeană spune că până acum, alți 60 de europeni au reclamat același lucru chiar pentru această fotografie.

„Au fost peste 60 de reclamaţii din mai multe state membre care fac referire la aceeaşi imagine. Putem spune cu siguranţă că persoana din imagine nu este cea despre care vorbeşte familia din Cluj şi orice asemănare este pură coincidenţă”, arată Comisia Europeană, potrivit digi24.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter