Actualitate

Protestul cineaştilor români la Berlinale 2017: "Romanian Cinema #resist" pe covorul roşu

Mesajul "Romanian Cinema #resist" a fost afişat duminică pe pancartele celebrităţilor din lumea filmului românesc, pe covorul roşu de la Festivalul de Film de la Berlin. Delegaţia producătorilor, regizorilor şi actorilor i-a inclus pe Anca Damian, Ada Solomon, Tudor Giugiu şi Crina Semciuc.

Delegaţia cineaştilor din România a protestat paşnic, duminică seara, pe covorul roşu întins la Berlinale Palast, afişând două pancarte. Mesajul cineaştilor este: "Romanian Cinema #resist". Cineaştii s-au arătat solidari faţă de protestele din ţară.

Regizorul Tudor Giurgiu a publicat un clip în care a capturat sosirea pe covorul roşu de la Berlin a celebrităţilor din lumea filmului românesc care au protestat. Clip-ul are, la momentul transmiterii ştirii, peste 124,000 de vizualizări.


Un protest similar a fost şi la gala BAFTA, unde actorul Levente Molnar, protagonist în lungmetrajul "Fiul lui Saul", câştigător duminică seară la categoria "cel mai bun film străin" la gala premiilor de film britanice, a afişat la sosirea pe covorul roşu mesajul #rezist.

„Berlinale” 2017 înseamnă aproximativ 335.000 de bilete vândute, peste 20.000 de vizitatori din 122 de ţări, dintre care peste 3.800 de jurnalişti, 400 de filme.


Prezenţele româneşti la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, desfăşurată în perioada 9-19 februarie 2017, sunt:

Competiţie – „Ana, mon amour” de Călin Peter Netzer (echipa).


Berlinale Talents: Ilinca Călugăreanu (regizor)

Co-production Market – proiectul de film „Căprioara”: Bogdan George Apetri (regizor), Oana Iancu (producător)


Din partea României au mai fost anunţate participări, astfel:

Berlinale Talents: actorul Alexandru Potocean, regizoarea Ioana Mischie, producătoarea Andra Popescu, operatoarea Carmen Tofeni, distribuitorul de film Matei Truţă şi scenarista Monica Stan


Shooting Star: actorul Tudor Aaron Istodor.

Juriul ediţiei din acest an: Paul Verhoeven, Maggie Gyllenhaal (Statele Unite) şi Diego Luna (Mexic), Dora Bouchoucha Fourati (Tunisia), Olafur Eliasson (Islanda), Julia Jentsch (Germania), Wang Quan’an (China). Laureaţii vor fi anunţaţi pe 18 februarie.

Trofeele onorifice Berlinale Camera au fost atribuite producătorului şi distribuitorului chinez Nansun Shi, actorului australian Geoffrey Rush şi criticului de film şi scriitorului egiptean Samir Farid.

abonare newsletter