Actualitate

CJ Cluj instalează indicatoare rutiere de 10.000 de euro cu o firmă urmărită penal, alături de patron, pentru evaziune şi spălare de bani

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat vineri contractul de achiziție publică având ca obiect „indicatoare rutiere și stâlpi de susținere indicatoare rutiere” în vederea semnalizării verticale a drumurilor județene clujene.

Astfel, în urma achiziției efectuate de către forul administrativ județean, oferta declarată câștigătoare a fost cea depusă de către firma SC Loial Impex SRL, cu o propunere financiară de 38.580 lei fără TVA.

În cadrul aceleiași licitații au mai fost depuse două oferte, respectiv de către SC Kiss Unicum SRL cu o ofertă în valoare de 40.073,20 lei fără TVA și SC Girod Semnalizare Rutieră SRL cu o ofertă în valoare de 40.336 lei fără TVA.


Potrivit Consiliului Judeţean Cluj, necesitatea achiziției acestor indicatoare a fost justificată de faptul că, "potrivit verificărilor efectuate în teren de specialiștii Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat al județului Cluj, o mare parte dintre indicatoarele rutiere montate în prezent pe acostamentele drumurilor județene prezintă un grad mare de uzură și degradare, datorat atât duratei mari de exploatare cât și altor cauze fizice și mecanice, astfel încât acestea nu mai dețin capabilitatea asigurării gradului normal de retroreflexie pe timp de noapte".

Astfel, în urma testelor tehnice efectuate, s-a constatat faptul că aceste indicatoare au un coeficient de retroreflexie al panoului de aproximativ 40%, adică la mai puțin de jumătate din valoarea standard minimă prevăzută de normativele în vigoare.


“Din acest motiv, dar și din dorința nepericlitării siguranței participanților la trafic, aceste indicatoare se impune a fi înlocuite, prioritate având cele de avertizare și reglementare, urmate de cele de informare. De asemenea, necesitatea montării de noi indicatoare se datorează și distrugerii acestora ca urmare a unor accidente rutiere sau a distrugerii/furtului săvârșite de către persoane răuvoitoare, neidentificate. Decizia de a înlocui nu mai puţin de 124 de indicatoare și 920 de stâlpi de susținere de pe drumurile judeţene care au depășit cu mult durata maximă de exploatare, de circa șapte ani, este determinată de dorinţa noastră, în calitate de proprietari şi administratori ai drumurilor judeţene, de a asigura o circulaţie în condiţii de maximă siguranţă” a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

SC Loial Impex SRL este firma lui Sorin Iacob, președintele Camerei de Comerț Suceava. Firma deținută de Sorin Iacob este cercetată într-un dosar al DIICOT.  Iacob este implicat într-un dosar de evaziune și spălare de bani de milioane de euro. Firma este abonată la lucrări publice în zona Moldovei, iar patronul sponsorizează partide după nevoie.


Dosarul de evaziune fiscală vizează peste 100 de persoane şi un prejudiciu de 9,8 milioane de euro. Anchetatorii susţin că, prin intermediul mai multor firme, suspecţii efectuau tranzacţii fictive de materiale de construcţii, în scopul micşorării profitului declarat la Fisc sau al rambursării de TVA.

Presa a scris despre faptul că firma lui Sorin Iacob a câştigat în ultimii ani zeci de contracte pentru marcaje, indicatoare rutiere şi instalaţii electrice pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Spitalul Judeţean de Urgenţe Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava, direcţiile judeţene de drumuri şi poduri din Iaşi şi Botoşani, Aeroportul Internaţional Timişoara, Consiliul Judeţean Alba şi mai multe primării, printre care Suceava, Iaşi, Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, Focșani și Bacău.


Societatea suceveană s-a remarcat de-a lungul timpului drept un sponsor politic. Conform documentelor oficiale, Loial Impex SRL a sponsorizat PSD în 2005 cu suma de 10.000 lei, iar în 2000 PNL cu 15.000 lei.

În 2014, firma lui Sorin Iacob a câștigat un contract în valoare de aproximativ 2,1 milioane de lei fără TVA şi pentru marcaje rutiere în Cluj-Napoca.

abonare newsletter