Actualitate

Peste 2.000 de oameni au urcat în turla Sf. Mihail la Zilele Maghiare. Câte persoane au participat la festival

Peste 2.000 de persoane au admirat panorama Clujului din turla bisericii Sfântul Mihail cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, eveniment la care au participat peste 250.000 de persoane şi în acest an.

Chiar dacă numărul celor care au avut ocazia să urce în turla bisericii-simbol a Clujului pe parcursul a 6 zile reprezintă sub 1% din totalul participanţilor la festival, acesta este totuşi unul ridicat, în condiţiile în care un număr restrâns de persoane pot fi prezente simultan în turla care oferă una din cele mai "înalte" privelişti asupra centrului oraşului.

Pe zidul sudic al lăcaşului de cult construit începând cu secolul XIV a avut loc videoproiecția de 3D mapping care a sărbătorit la 19 august împlinirea a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș. Proiecția-eveniment a artistului Bordos László Zsolt a durat 8 minute și 30 de secunde şi a atras în piaţă circa 35.000 de oameni, conform organizatorilor.


250.000 de oameni la festival

250.000 este numărul estimativ al persoanelor care au participat la ediția a șaptea a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, manifestare care ae 14 și 21 august 2015, în organizarea Asociației Clujul Comoară, arată organizatorii. Majoritatea covârşitoare a celor 500 de evenimente desfăşurate în 500 de locuri a fost gratuită, iar 10 evenimente au fost dedicate împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș.

Cei mai mulți participanți – 50.000 – au luat parte la la Gala de închidere și la concertul Omega din 21 august. Cele mai multe concerte din Piața Unirii și de pe strada Mihail Kogălniceanu s-au bucurat de o mulțime de spectatori, însă amintim mai cu seamă concertele cu Ákos, Budapest Bár sau la superproducția Zenevonat – LGT.


Cifre culinare

Reprezentanţii ZCM au oferit şi câteva cifre gastronomice: 700 de sarmale s-au împărțit gratuit publicului pe strada Potaissa, în timp ce boul gătit la proțap în Curtea Liceului Teoretic „Apáczai Csere János” a avut 450 de kilograme. 700 de șampanii s-au desfăcut în seara de 19 august în Piața Unirii, cu ocazia sărbătoririi a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș

Buget mixt

Bugetul ediției din 2016 a Zilelor Culturale Maghiare a inclus fonduri din Ungaria (25%) și România (Primăria, Consiliul Local Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj - 18%), firme din Ungaria (14%) și firme din România (43%).


90 de evenimente pentru familii

Din totalul evenimentelor au fost 90 de manifestări pentru copii și familii, 25 de vernisaje ale unor expoziții, peste 40 de evenimente dedicate filmului profesionist și studențesc, 13 concerte de muzică clasică, peste 40 de competiții și activități sportive, precum și dezbateri, lansări de carte, spectacole de dans și teatru sau tururi ghidate. 

100 de parteneri instituționali au contribuit la organizarea celei de-a șaptea ediții a festivalului. Alături de organizatori, 200 de voluntari au ajutat la buna desfășurare a evenimentelor.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter