Actualitate

Medic: Spălați-vă pe mâini! Inundațiile pot răspândi boli infecțioase grave.

Odată cu ploile de marţi, pe străzile din oraș nu a ajuns doar apa care nu a mai încăput în canalizare, ci și gunoaie aduse de viitură și apă plină cu germeni din canalizare. Medicii explică de ce sunt periculoase refulările din canalizare și inundațiile și ce trebuie să facem ca să nu ne îmbolnăvim.

Canalizarea din Cluj-Napoca nu a mai făcut față cantităților foarte mari de apă în urma ploii torențiale de marți care nu a durat mai mult de jumătate de oră. Gurile de canal fie s-au blocat din cauza materialelor aduse de viitură, fie s-au umplut și au refulat, pe stradă ajungând și apă infiltrată cu resturi din canalizare.

Medicii spun că inundațiile au un potențial de boli infecțioase, de aceea trebuie să fim atenți la igiena personală. “În general, inundația poate aduce din canal o grămadă de germeni și sigur că în momentul în care sunt persoane a căror igienă personală este deficitară (spălatul mâinilor, cu alte cuvinte), acestea se pot îmbolnăvi. Se poate, ca din rețeaua de canalizare să se infiltreze apă care nu este potabilă și care are germeni și să ajungă pe recipiente, de exemplu. Acest lucru poate duce la îmbolnăviri de tipul bolilor infecțioase digestive, cum ar fi hepatita. La inundațiile din 1970, a apărut o epidemie de febră tifoidă. Prin potențialul de boli infecțioase sunt periculoase aceste ieșiri ale apelor din canal. Deșeurile au și ele o încărcătură microbiană”, declară Călin Florescu, medic de familie.


Reprezentanții Companiei de Apă Someș precizează că în cazul inundațiilor de ieri a fost mai degrabă vorba de o transportare a deșeurilor de către viitură, decât de refularea canalelor. “Cantitățile mari de apă de ieri nu au mai putut intra în canalizare. Viitura a spălat foarte mult pietriș, bolovani, copaci, crengi din zonele neamenajate de la periferia Clujului și le-a plimbat pe străzi acoperind gurile de canal ale canalizărilor. Acestea, blocate cu nisip, pietriș ș.a.m.d. nu a mai avut unde să intre apa. Chiar dacă nu ar fi fost problema aceasta, nicio canalizare din niciun oraș din lume nu este și nici nu poate fi proiectată ca să preia astfel de debite torențiale, într-un timp atât de scurt”, explică Lucian Croitoru, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș.

Ultimele Stiri
abonare newsletter