Actualitate

În prag de alegeri, Primăria alocă 2,6 milioane lei pentru biserici

Cultele religioase au depus pentru finanțare din bugetul local 47 de proiecte privind realizarea unor lucrări de construire de biserici, extindere construcții și lucrări interioare. Doar două proiecte au fost respinse de comisia de specialitate din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

În prag de alegeri, Primăria alocă 2,6 milioane lei pentru biserici În prag de alegeri, Primăria alocă 2,6 milioane lei pentru biserici

Ca în fiecare an, Primăria Cluj-Napoca alocă bani pentru cultele religioase. Cu trei săptămâni înainte de  alegerile locale, consilierii locali vor vota alocarea a 2.640.000 lei pentru bisericile din municipiu. Au fost depuse 47 de proiecte și au fost respinse doar două. “În ceea ce privește proiectele selectate spre a fi finanțate, acestea vizează domenii de interes comunitar, prevăzute în regulament, cum ar fi: reabilitarea unităților de cult, a clădirilor adiacente acestora, construirea de lăcașe noi de cult, renovări la instituțiile de învățământ teologic, conservarea și întreținerea bunurilor de patrimoniu aparținând cultelor religioase, amenajarea și întreținerea muzeelor cultural-religioase”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi votat în ședința de Consiliu Local din 17 mai.

Ortodocșilor li se alocă cei mai mulți bani

Cei mai mulți bani, 1.665.000 lei, vor fi alocați cultului ortodox. Majoritatea banilor sunt folosiți pentru lucrări de continuare a construcției unor biserici, reparații la turnuri, fațade. De exemplu, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului primește 130.000 lei pentru lucrări în tehnica mozaic la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, Parohia Ortodoxă Sf. Apostoli Petru și Pavel din Mănăștur primește 100.000 lei pentru finisaje interioare și exterioare, Parohiei Ortodoxe Soborul Maicii Domnului i se alocă 100.000 lei pentru extindere biserică și amenajări exterioare. Sume mult mai mici sunt destinate unor proiecte cu caracter social. De exemplu, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului va folosi 20.000 lei pentru repararea clădirii în care funcționează Policlinica fără Plată Sf. Pantelimon, de pe strada Ion Meșter.


Celelalte culte religioase primesc sume mult mai mici. De exemplu, cultul adventist primește 20.000 lei, cultul penticostal, 120.000 lei, cultul lutheran, 20.000 lei și cultul mozaic,10.000 lei.

400.000 lei pentru catedrala din Piața Cipariu

Pentru greco-catolici sunt alocați 400.000 lei, bani care vor fi folosiți pentru continuarea lucrărilor la catedrala din Piața Cipariu. Construirea acestui edificiu de cult a început în 1992, dar nici acum nu s-a reușit finalizarea impunătorului lăcaș de cult.


Cultul romano-catolic și Franciscan primește 110.000 lei, iar cultul reformat, 295.000 lei.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter