Actualitate

Curtea de Apel Cluj menţine arestul pentru Cătălin Cherecheş. Decizia e definitivă

Curtea de Apel Cluj a menţinut măsura arestării preventive în cazul primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, avocaţii săi anunţând că vor încerca alte forme de atac după ce au contestat interceptările din dosar făcute cu telefonul denunţătorului.

„Curtea de Apel Cluj a respins, ca nefondată, contestaţia la măsura arestării preventive, ceea ce înseamnă că primarul Cătălin Cherecheş rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile. Noi vom formula în cel mai scurt timp o cerere de revocare a măsurii, care se va judeca la Tribunalul Cluj. În acest moment, după decizia Curţii de Apel Cluj s-a definitivat propunerea de arestare preventivă, această măsură fiind, de acum, definitivă”, a spus Geanina Cuc, unul dintre avocaţii lui Cătălin Cherecheş.

Reprezentanţii Curţii de Apel Cluj au declarat la rândul lor că decizia instanţei este definitivă, primarul Cătălin Cherecheş fiind obligat şi la plata unor cheltuieli judiciare avansate de stat în sumă de 200 de lei.


Un alt avocat al primarului de Baia Mare, Mihai Pop Cerneanu, a declarat la rândul său că în acest caz există multe lucruri discutabile. „Noutatea acestei cauze constă în faptul că s-a procedat la efectuarea unor înregistrări după depunerea unui denunţ cu telefonul proprietatea denunţătorului, în mod clandestin şi ocult. Potrivit legii, există proceduri care trebuie respectate, există metode speciale de anchetare în astfel de cazuri şi nu se poate recurge la interceptări în clandestinitate. Aceste chestiuni sunt interzise de instanţele europene, practica se numeşte privatizarea muncii de urmărire penală şi este interzisă”, a spus acesta.

Avocatul a susţinut că trebuia solicitat mandat de interceptare de la judecător.


„Aşa denunţătorul a înregistrat ce a vrut, când a vrut şi le-a livrat periodic înregistrările celor de la DNA Cluj. Nu se poate face justiţie în astfel de mod. Lupta împotriva corupţiei este una instituţionalizată şi nu se poate desfăşura decât într-un cadru legal şi potrivit legii”, a subliniat Mihai Pop Cerneanu.

Cătălin Cherecheş a declarat, la rândul său, la ieşirea din sală, înainte de aflarea hotărârii Curţii de Apel Cluj, că miercuri dimineaţă, cu siguranţă, „vom ciocni un ou”.


Tribunalul Cluj a decis, miercurea trecută, arestarea preventivă a lui Cherecheş pe o perioadă de 30 de zile pentru luare de mită în formă continuată. În ciuda acestei situaţii, Cherecheş poate candida pentru un nou mandat de primar al municipiului Baia Mare după ce Tribunalul Maramureş a emis o hotărâre în acest sens.

abonare newsletter