Actualitate

Surprize din 2017: Primăria Cluj-Napoca va supraimpozita unele clădiri

Codul Fiscal permite aplicarea unui impozit de cinci ori mai mare proprietarilor unor anumite clădiri și terenuri. Consiliile locale au mână liberă în stabilirea valorii supraimpozitării.

Foto arhiva Foto arhiva

Primăria Cluj-Napoca le pregătește o surpriză tuturor proprietarilor de clădiri degradate care nu își repară imobilele. Aceștia ar putea fi “pedepsiți” cu un impozit de până la cinci ori mai mare dacă nu fac lucrările de reabilitare a clădirii. Codul Fiscal permite aplicarea unui impozit de cinci ori mai mare proprietarilor de clădiri și terenuri neîntreținute și lasă la mâna consiliilor locale valoarea supraimpozitării. Acest tip de amendă va fi aplicat de anul viitor.

Deocamdată, supraimpozitarea clădirilor și terenurilor degradate se află în dezbatere publică în cadrul unui regulament privind stabilirea criteriilor de identificare a clădirilor și terenurilor neîngrijite. Potrivit documentului, s-a constituit o comisie de specialitate din cadrul Primăriei care va identifica imobilele și terenurile aflate în paragină. Ulterior, proprietarii vor fi notificați să facă lucrările necesare. “Proprietarul va fi somat ca pe parcursul anului fiscal în care s-a constatat starea clădirii/terenului, după caz, să efectueze lucrările de întreținere/îngrijire necesare până la sfârșitul anului respectiv și să mențină în continuare clădirea/terenul în stare de întreținere/îngrijire”, se arată în regulament.


30 noiembrie, data limită

Proprietarii au ca dată limită de realizare a lucrărilor data de 30 noiembrie a anului fiscal în curs. Dacă au depășit termenul, vor fi supraimpozitați. “Membrii comisiei vor întocmi în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la data expirării termenului acordat, o notă de constatare în care va fi consemnată menținerea clădirii/terenului în categoria celor considerate, prezentei proceduri, ca fiind neîngrijite”, este precizat în regulament. Documentul va merge la Direcția de Impozite și Taxe Locale, care va propune majorarea impozitului pentru clădirea/terenul neîngrijit.

Potrivit documentului aflat în dezbatere publică, fiecare clădire va fi supraimpozitată individual, în funcție de  mai multe criteria, cum ar fi zona în care este situată.


Marea Refațadizare, un eșec

Primăria Cluj-Napoca are în desfășurare programul Marea Refațadizare, dar acesta este un eșec. De doi ani, de când a început oficial, extrem de puține clădiri au fost reabilitate. Imobilele vechi sunt un pericol pentru trecători, în ultimele luni fiind înregistrate mai multe cazuri când bucăți de tencuială au căzut pe trotuar. În decembrie anul trecut, o tânără a fost rănită după ce i-a picat în cap o bucată dintr-un element decorativ de pe clădirea hotelului Continental.

În cadrul programului Marea Refațadizare trebuie reparate fațadele a peste 900 de clădiri din centru.

abonare newsletter