Actualitate

Mărturiile clujenilor care trăiesc în Bruxelles: "De multe luni se ştia că ceva s-ar putea întâmpla, dar nu puteam trăi veşnic cu frica asta"

Mai mulţi clujeni au fost martorii atentatului de marţi dimineaţă din capitala Belgiei, în care şi-au pierdut viaţa 34 de persoane şi sute de răniţi. Mărturiile clujenilor sunt absolut terifiante.

www.mirror.co.uk www.mirror.co.uk

O clujeancă a descris pentru Monitorul de Cluj care este atmosfera din aceste zile din capitala Belgiei. Deşi a fost o teroare foarte mare pe străzile Bruxellesului, mult mai apăsătoare a fost atmosfera anul trecut.

“Am vorbit cu colegii mei, toţi sunt bine, li s-a spus care sunt în Comisie să nu iasă din clădire şi care nu ajunseseră încă la lucru să rămână acasă. Atmosfera în Bruxelles era mai stresantă la sfârşitul anului când eram sub cod 4 de alertă, dar între timp lumea se obişnuise cu militarii înarmaţi pe stradă. Sunt voci care spun că Salah Abdeslam s-a lăsat prins pentru ca lumea să se relaxeze şi să poată comite prietenii lui alte atentate. Ne aşteptam dar nu cred că lumea trăia cu frică. Eu am renunţat să fiu stresată de atentate care s-ar putea petrece. De multe luni se ştia că ceva s-ar putea întâmpla dar nu puteam trăi veşnic cu frica asta. Trăiam normal”, a spus o fostă studentă de la UBB care munceşte în aceste momente în capitala Belgiei.


Un alt clujean care se afla în Bruxelles în momentul atentatelor spune că oamenii nu erau panicaţi pe stradă după explozii.

„Eu am revenit acasă la prânz, deci de atunci știu ce știi și tu din presă. Acasă am venit pe jos. Era mult mai puțină lume decât de obicei, dar nu am sesizat niciun sentiment de panică sau disperare. Lumea nici măcar nu mergea alert pe stradă, ceea ce a fost reconfortant. Erau închise zonele de importanță strategică, cum ar fi Palatul Regal și în proximitatea unor instituții. La acea oră nu știu însă dacă erau cifre legate de victime, deci asta ar putea explica reacția oamenilor. Anul trecut nu eram aici, deci n-aș putea compara cu anul acesta. În urmă cu câteva zile orașul era destul de viu, lumea nu dădea senzația că ar avea vreo grijă. Nici după arestarea de zilele trecute (n.red.: arestarea liderului grupării care ar fi coordonat atentatele din Paris) nu am sesizat vreo schimbare”, a spus clujeanul Dan Octavian Balica.


Imagini cu supravieţuitori mutilaţi, de neuitat

Imediat după explozii, clujeanca Alina Madar a început să fie sunată de cunoscuţi. Aceasta spune că a văzut mulţi răniţi, unii fără mâini şi picioare, iar panica era de nedescris.

“Pentru cei care mă sună sau îmi dau mesaje, nu prea am baterie să vă răspund aşa că vă anunţ că sunt ok, tocmai mă dădeam jos din autobuz când a avut loc explozia, dar scenele cu supravieţuitorii răniți, unii fără membre, şi panica nu vor fi uşor de uitat...În ce lume trăim?”, a spus Alina Madar, o clujeancă ce locuieşte în Bruxelles.


Locuitorii Bruxellesului au încercat să stea liniştiţi şi să nu intre în panică

“Pot să-ţi spun că sunt în birou şi sunt blocată în clădire. A fost ridicat nivelul de securitate la 5 din 5. Cu calm şi cu încredere, nu vreau să dau apă la moară şi să mă las terorizată de ceea ce s-a întâmplat”, a spus o altă fostă studentă la UBB.

„Trebuia să călătoresc cu avionul, dar nu astăzi”

„Gândurile mele mă poartă acum, în primul rând şi în primul rând, la victimele exploziei din Zaventem. De asemenea, vă spun, prietenii mei iubiţi şi îngrijoraţi, să că eu sunt bine. Trebuia să călătoresc în curând (cu avionul), din fericire nu astăzi (n.red. ieri). Dar situaţia aceasta este groaznică şi îngrozitoare. Atât de multe lucruri de spus, atât de puţine cuvinte...”, relata Mădălina Mocanu, funcţionar public în cadrul CE. Aceasta a revenit cu un nou anunţ, după o oră. „O a doua bombă a explodat acum 30 de minute la metro Maalbeek, o zonă pe unde merg pe jos, în fiecare zi, la muncă. Din fericire, din nou, în această dimineaţă am plecat la muncă mai devreme. Nivelul de securitate este acum la 5 (maximum). Ni s-a spus să rămânem în clădire deocamdată. Şi eu, şi părinţii mei suntem bine! Gândurile pozitive ajută mereu!”, a mărturisit aceasta.


Pe o pagină dedicată de pe reţeaua de socializare Facebook, mai mulţi clujeni care lucrează la Bruxelles au confirmat că sunt în siguranţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter