Actualitate

Utilizatorii serviciilor Apple, vizați de o campanie de înșelătorie. Cum puteţi evita să fiţi păcăliţi - FOTO

Utilizatorii români ai terminalelor iPhone sunt vizați de o campanie de înșelătorie prin intermediul browserului Safari, atenționează, miercuri, pe propria pagină de Internet, Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

"Utilizatorii români ai serviciilor Apple sunt vizați de o campanie de tip Scam (înșelătorie) prin intermediul browser-ului Safari. Mai precis, la deschiderea Safari, utilizatorilor li se afișează un mesaj prin care sunt anunțați că li se aduc acuzații cu privire la faptul că au vizualizat/stocat/distribuit materiale pornografice cu conținut interzis, astfel că vor fi anchetați pentru aceste fapte și sunt pasibili de o pedeapsă sub formă de privațiune de libertate pe un termen de la 5 până la 8 ani și/sau amendă până la 300.000 de RON", se notează în comunicarea CERT-RO.

Virus similar celui cu Poliţia Română

Potrivit specialiștilor, la o primă analiză a textului afișat este evident că atacatorii l-au preluat de la o altă campanie ce încerca înșelarea utilizatorilor din România, respectiv virusul Poliția Română, adaptându-l pentru utilizatorii de terminale mobile.


"După cum se poate observa, textul este scris într-o limbă română aproximativă, cu greșeli gramaticale și de ortografiere, cel mai probabil tradus dintr-o limbă străină cu ajutorul unor instrumente automate de traducere cum ar fi Google Translate. În plus, mesajul conține informații cu privire la localizarea destinatarului telefonului, precum Țara/Regiune (județ)/Oraș și coordonate GPS. Aceste elemente au rolul de a acorda o impresie de autenticitate mesajului afișat. Utilizatorilor li se cere înaintarea unei sume de bani pentru rezolvarea problemei. Sub nicio formă nu transmiteți suma cerută către atacatori! După cum se poate observa, aceștia doar simulează o problemă serioasă cu privire la funcționalitatea telefonului. Atât terminalul mobil utilizat, cât și informațiile de pe el sunt, în continuare, în deplină siguranță și nu au fost compromise", se arată în informarea CERT-RO.

Ce trebuie să faceţi pentru a scăpa de virus?

În acest context, specialiștii Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică susțin două soluții de rezolvare sau preîntâmpinare a problemei: blocarea accesului la internet a terminalului mobil și ștergerea istoricului și a datelor de navigare ale Safari.


"Utilizatorii care s-au confruntat cu această problemă au vizitat în prealabil URL-uri cu conținut malițios, dar rezolvarea problemei este cât se poate de simplă. Deoarece la fiecare deschidere a Safari vă va apărea o fereastră pop-up cu acest mesaj, va fi nevoie doar de ștergerea datelor de navigare pentru ca pagina de pornire să nu mai afișeze automat acest mesaj. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să parcurgeți următorii pași:

1. Blocați accesul la internet a terminalului mobil. Cel mai simplu și rapid mod de a face acest lucru este punerea lui în modul Avion (Airplane Mode) din meniul Setări (Settings);


2. Tot în meniul Setări (Settings) navigați în partea de jos până întâlniți Safari. Apăsați pe pictograma ce reprezintă accesul la setările browserului. Odată accesată această categorie, în interior veți regăsi o opțiune care vă va permite ștergerea istoricului și a datelor de navigare ale Safari (Clear History and Website Data). Apăsați pe această opțiune și ulterior confirmați ștergerea, în cadrul ferestrei care va fi afișată în partea de jos a telefonului", conform CERT-RO.

Ultimele Stiri
abonare newsletter