Actualitate

Contractul autostrăzii A3 Gilău-Nădăşelu, în pericol de reziliere. CNADNR nu vrea să plătească lucrările făcute de constructor

Constructorul român UMB, cel care execută "ciotul" de 8,7 km din Autostrada A3 de lângă Cluj-Napoca a trimis o notificare de reziliere a constractului la Compania de Autostrăzi, după ce autorităţile refuză să-i plătească lucrările făcute.

Potrivit Hotnews.ro, CNADNR acuză constructorul că a făcut economii în contract şi vrea să reducă nivelul plăţilor, deşi lucrările realizate sunt conform proiectului aprobat tocmai de către CNADNR şi validate şi de către consultant. Informatia a fost confirmată şi de către Cătălin Drulă, consilierul premierului Cioloş pe infrastructură, care e de părere că abordarea contractului de către CADNR este eronată.
 

Compania românească de construcţii, UMB Spedition, cea care execută bucata de 8,7 km din autostrada A3 dintre Gilău şi Nădăşelu, lângă Cluj-Napoca, a transmis o notificare de reziliere încă de săptămâna trecută către Compania de Autostrăzi, au precizat surse apropiate. Motivul este acela că CNADNR nu doreşte să plătească o parte din lucrările deja efectuate şi acuză constructorul că a făcut economii şi nu a realizat anumite lucrări conform ofertei tehnice cu care a participat la licitaţie.

Pe de altă parte, lucrările realizate de către UMB sunt conforme cu caietul de sarcini şi au fost realizate după proiectul pe care tocmai CNADNR l-a avizat. În plus, şi consultantul angajat al CNADNR pentru acest proiect a validat lucrările făcute.

Vorbim de unul dintre loturile de autostradă care a mers cel mai bine din punct de vedere al construcţiei, deşi de-a lungul timpului decalajul între progresul fizic şi cel financiar a fost mereu unul mare. Cu alte cuvinte, constructorul mereu a lucrat mai mult decât reuşea CNADNR să plătească.

În situaţia de acum, contractul între CNADR şi UMB este într-un pericol iminent de reziliere şi, practic, decizia CNADNR ar duce la un prejudiciu semnificativ statului român, mai ales în condiţiile în care constructorul ar putea cere şi daune substanţiale în instanţă.


 

Consilierul primului-ministru pe infrastructură: "Abordarea CNADNR este absurdă şi a fost introdusă în trecuta conducere cu principal motor teama de DNA și Curtea de Conturi"

Contactat de către HotNews.ro, consilierul premierului Cioloş pe probleme de infrastructură, Cătălin Drulă, a confirmat informaţia şi a transmis următoarea poziţie:

"E vorba de o abordare de contract [n.r. a CNADNR], după mine eronată, în care se pune greutate pe "oferta tehnică" de la licitație când de fapt rolul acesteia într-o licitație de tip design&build (FIDIC galben) este nul.

Dacă în schimb îi dai "greutate", apare comparația între "oferta tehnică" de la licitație și proiectul tehnic produs după perioada de proiectare. Și de aici ideea de "reducere".

Este un tip de abordare absurd după mine, introdus în trecuta conducere CNADNR, cu principal motor teama de DNA și Curtea de Conturi: "dar dacă ne acuză că de ce am plătit aceiași bani pe 'mai puțină autostrada'?".

Argumentul e în mod evident fals - pentru că suma (forfetară) ofertată la licitație este pentru proiectarea și execuția autostrăzii cu respectarea caietului de sarcini și nu pentru planșele și descrierile care se pun în cadrul ofertei.

Cu alte cuvinte, achiziția publică nu e concurs de soluții unde fiecare ofertant să propună și să promită ce vrea el să construiască. Pentru că ce se va construi, nu poate să reiasă decît după faza de proiectare.

În paranteză fie spus, la design&build nici n-ar trebuie cerute în propunerea tehnică descrieri tehnice (piese scrise și desenate), dar presupun că și aici tot faimoasa și absurda teamă de Curtea de Conturi e în joc. Adică "cum să acordăm un contract de 250 de milioane de lei așa fără să ne dea și niște planșe, niște descrieri?! cine are curaj?!"
."

Decalaj între lucrările din teren şi plăţile făcute de Compania de Autostrăzi

La finalul lunii ianuarie, CNADNR a transmis, la solicitarea HotNews.ro stadiul execuţiei şi stadiul financiar şi estima că finalizarea lotului s-ar face până la final de 2016.
   Stadiu execuţie: 66,46%
   Stadiul financiar: 43,78%

Chiar din datele transmise de către CNADNR se vede diferenţa substanţială între stadiul fizic al execuţiei şi stadiul financiar, plăţile efective făcute de către Compania de Autostrăzi.

Chiar şi aşa, decalajul a fost unul şi mai mare. Spre exemplu, în iulie 2015, la mai puţin de un an de la începerea lucrărilor, execuţia ajunsese la 52% (!), în timp ce stadiul financiar era de doar 15,46%!

Tronsonul de 8,7 km A3 Gilău - Nădăşelu traversează dealurile din apropierea municipiului Cluj-Napoca, a fost contractat în anul 2014 cu asocierea UMB-Tehnostrade şi costă 59 milioane euro, finanţarea fiind doar de la bugetul de stat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter