Actualitate

Adio convorbiri telefonice!

Tot mai mulţi tineri îşi folosesc telefoanele mobile pentru aplicaţii în detrimentul conversaţiilor telefonice. O arată şi datele, o recunosc şi tinerii. Costurile inexistente ale aplicaţiilor mobile care facilitează comunicarea, dar şi socializarea online, le fac cu ochiul noilor generaţii născute după 1980.

Potrivit unui raport întocmit de Deloitte numit „Technology, Media & Telecommunication trends that will impact your business 2016 (Trenduri care o să aibă un impact în 2016 în tehnologie, media şi telecomunicaţii)” se pare că nu vom mai vorbi mult la telefoane.

Apar utilizatori exclusivi de date, iar peste 26% din posesorii de smartphone din ţările dezvoltate nu vor efectua niciun apel telefonic tradiţional în timpul unei săptămâni a acestui an. Înlocuiesc apelurile tradiţionale cu o combinaţie de SMS, servicii voce şi video. Iar pentru voce vor fi folosite, când e cazul, şi cele prin WiFi.


Serviciile vocale, din ce în ce mai iefine

Astfel, peste 100 de operatori globali de telefonie mobilă vor oferi cel puţin un pachet de servicii de voce până la sfârşitul lui 2016, de două ori mai mult faţă de la un an la altul şi de şase ori mai mult faţă de începutul lui 2015.

În anii recenţi au fost două trenduri diferite în privinţa serviciilor vocale. Serviciile vocale măsurate în minute au crescut cu 20% între 2012 şi 2015 deoarece sunt mai accesibile şi mai ieftine, iar în acelaşi timp telefonia fixă a avut o scădere. De asemenea, cei mai mulţi proprietari de smartphoneuri au început să-şi folosească mai mult programele alternative în detrimentul serviciilor vocale.


Cei mai mulţi oameni care sunt vizaţi de noile schimbări sunt generaţia Y. Generaţia celor născuţi între anii 1980 şi 1995 a fost numită de foarte mulţi sociologi internaţionali „Generatia Y”. Ei se diferentiază considerabil de generaţiile anterioare şi au alte valori.

Costuri mai mici pentru aplicaţii

Pentru tinerii din Generaţia Y tehnologia de ultimă generaţie nu este o problemă. Sunt conectaţi în general la cele mai importante reţele online şi socializează în mediul online foarte mult, în detrimentul socializării reale, faţă în faţă.


Tinerii întăresc previziunile studiului şi susţin că îşi folosesc telefoanele mobile mai mult pentru a socializa, şi nu pentru a vorbi la ele. Ba mai mult, unii dintre ei discută cu prietenii lor din străinătate cu ajutorul unor programe de videochat, programe care sunt gratuite.

„În ambele medii (n.red.: real şi virtual) socializez la fel de mult deoarece sportul mă ajută să relaţionez cu colegii şi mediul de lucru. Pe de altă parte în social media mă identific destul de bine şi profit la maximum fiindcă e mai ieftin şi mai comod. Având prieteni în străinătate mă simt datoare faţă de mediul virtual pentru că-mi facilitează comunicarea”, a spus Marta Iuga, o tânără studentă la Cluj.


Pentru că mesajele sunt gratuite pe unele dintre cele mai cunoscute reţele, tinerii le folosesc şi renunţă la tradiţionalele sms-uri oferite de companii.

„Pot să spun că în egală măsură, însă de cele mai multe ori folosesc Facebook-ul pentru a vorbi cu prietenii, pentru a socializa. Chiar şi telefonul îl folosesc mai mult pentru Facebook şi nu pentru a vorbi. Nu foarte mult, aproximativ o jumătate de oră pe zi”, a declarat Bianca Elena Timşa.


Raport întărit de statistici

Spre exemplu cea mai răspândită reţea socială din România la finalul anului trecut, Facebook, avea 8,3 milioane de utilizatori. Reţeaua socială le oferă celor care o folosesc servicii gratuite de telefonie mobilă, iar de pe laptopuri sau computere se pot realiza şi videoconferinţe. Astfel de servicii oferă şi Skype, programul pe care îl folosesc sute de mii de români plecaţi în străinătate la muncă dar care vor să păstreze legătura cu familia de acasă.

Primul telefon, o jumătate de metru

Începuturile telefoniei mobile sunt total diferite faţă de timpurile noastre. Dacă la început telefoanele măsurau o jumătate de metru şi erau folosite doar de armata americană, acum noile telefoane sunt din ce în ce mai mici şi mai subţiri, măsurând câţiva centimetrii.

La început, stațiile de emisie-recepție erau utilizate în dotarea taxiurilor, ambulanțelor, vehiculelor de poliție și altor vehicule similare, unde era necesară o intervenție promptă și operativă. Acestea nu puteau fi considerate telefoane mobile în sensul actual al cuvântului: nu puteau fi conectate la rețeaua de telefonie fixă clasică și nu erau dotate cu numere pentru apelare.

Ulterior au apărut și variantele portabile ale acestora. După 1940 Motorola produce o stație de emisie-recepție numită „Handie-Talkie”, care era de aproape o jumătate de metru lungime și era utilizată de armata americană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter