Actualitate

De patru ani, Primăria se face că lucrează pentru construirea parkingului Hasdeu

În proiectul de buget local pentru 2016 sunt prevăzuţi 15,5 milioane lei pentru construirea parkingului Hasdeu, de pe strada Păstorului.

De patru ani, Primăria se face că lucrează pentru construirea parkingului Hasdeu De patru ani, Primăria se face că lucrează pentru construirea parkingului Hasdeu

Un proiect despre care se vorbeşte încă din campania electorală pentru alegerile locale din 2012, construirea parkingului Hasdeu este cuprinsă în fiecare an în bugetul local. Cu toate acestea, Primăria Cluj-Napoca nu a făcut altceva decât să plimbe hârtii, să facă şi să refacă protocoale cu Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), partenerul autorităţilor locale în acest proiect.

În aprilie 2012, înainte cu puţin timp de începerea campaniei electorale pentru alegerile locale, primarul Radu Moisin şi conducerea UBB au semnat un protocol pentru construirea unui parking pentru studenţi, pe strada Păstorului nr. 67-69. Parkingul Hasdeu urma să deservească studenţii din campus unde sunt doar 76 de locuri de parcare pentru 5.200 de locuri de cazare.


Patru ani mai târziu, proiectul nu a depăşit etapa hârtiilor schimbate între cele două instituţii. Concret, Primăria şi UBB încă lucrează la protocolul de colaborare, cu toate că în 2012 a fost semnat un protocol, iar un an mai târziu a fost modificat. Anul trecut, pentru a treia oară, se pare că acest protocol a fost schimbat. “Protocolul de colaborare este aproape finalizat. Urmează să fie transmis UBB, să fie semnat şi apoi aprobat în Consiliul Local”, au declarat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei.

Reprezentanţii universităţii au recunoscut că proiectul construirii parkingului este într-un stadiu incipient. “În octombrie, a avut loc o întâlnire la Primărie, s-au discutat câteva chestiuni juridice legate de protocol. Noi am realizat documentaţia şi din punctul nostru de vedere, prevederile protocolului sunt îndeplinite. Proiectul este într-o etapă incipientă”, au precizat reprezentanţii Direcţiei de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul UBB.


În proiectul de buget pe anul acesta sunt prevăzuţi 15,5 milioane lei pentru parkingul Hasdeu. Rămâne de văzut dacă anul acesta proiectul va depăşi etapa schimbului de documente între Primărie şi UBB.

Pe parcursul ultimilor doi ani, consilierul local Ioan Bîldea a cerut explicaţii de mai multe ori primarului Emil Boc cu privire la construirea acestui parking. Deşi, primarul afirma de fiecare dată că este vorba de “un proiect facil, având în vedere condiţiile din sit”, situaţia din prezent arată exact contrariul din moment ce încă se lucrează la protocol.


Municipalitatea a acordat în 2013 proiectul tehnic, Planul Urbanistic de Detaliu, studiul de fezabilitate, proiectul pentru autorizaţia de construire, detaliile tehnice de execuție și caietul de sarcini firmei Avensa Consulting cu care nu s-a mai înțeles și de care s-a despărțit prin rezilierea contractului. În vara lui 2014, contractul a fost relicitat și acordat firmei Plot Plan.

Parkingul va avea 300 de locuri disponibile, cel mai probabil disponibile sub formă de abonament anual sau lunar, la acelaşi tarif ca în cazul parkingurilor de cartier.

abonare newsletter