Actualitate

Cum a modificat Codul fiscal taxele și impozitele locale din Cluj-Napoca. Ce clădiri sunt scutite de plata impozitului

Proiectul de hotărâre privind valoarea taxelor și impozitelor locale a fost votat, miercuri, în ședința de Consiliu Local.

Proiectul de hotărâre privind stabilirea valorii impozitelor și taxelor locale în Cluj-Napoca a fost votat în ședința de Consiliu Local de miercuri. Primarul Emil Boc a afirmat că Primăria propune menținerea taxelor și impozitelor locale, grosso modo, la nivelul anului anterior. “Din nefericire, datorită aplicării Codului fiscal, există unele creșteri, și aici ne referim la apartamente, unde vom avea o creștere importantă, dar nu datorită dorinței Primăriei. În celelalte domenii, unde Primăria a putut să își exprime dorința, cota a rămas aceeași”, a declarat primarul. Valoarea impozitului la apartamente va fi mai mare, anul viitor, cu 25% față de anul 2015. Astfel, pentru clădirile rezidențiale (în această categorie fiind incluse apartamentele), impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii.

Persoanele fizice care au în proprietare clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă sunt obligate ca, până la 31 martie 2016, să depună declarația cu valoarea clădirii pentru a putea beneficia de un impozit calculat prin aplicarea unei cote de 0,2% din valoarea clădirii. Inițial, s-a propus ca valoarea impozitului la această categorie să fie de 1% din valoarea clădirii, dar a scăzut la 0,2%. Boc a precizat că acolo unde Primăria a putut controla valoarea taxelor și impozitelor, a scăzut sau s-a menținut aceeași.


“Este foarte important de știut ca persoanele fizice care, la 31 decembrie 2015, au în proprietate clădiri nerezidențiale sau cu destinație mixtă au obligația să depună declarație cu valoarea clădirii până la data de 31 martie. Dacă nu se depunde declararația până la data respectivă, potrivit Codului fiscal, valoarea impozitului se poate calcula prin aplicare cotei de 2% din valoarea clădirii. Deci, există riscul de a crește impozitul de până la zece ori”, a declarat primarul Emil Boc.

Potrivit proiectului de hotărâre, ONG-urile care desfășoară activități sociale vor fi scutite de plata impozitului pe clădire. De asemenea, nu vor plăti impozit nici proprietarii care au realizat lucrări de creștere a performanței energetice la clădiri.


Vor beneficia de o reducere de 50% la plata impozitului, clădirile care sunt monumente istorice, de arhitectură, muzee, case memoriale la care, în ultimii trei ani, au fost executate lucrări de întreținere, conservare sau restaurare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter