Actualitate

Deputaţii le-au pus gând rău şoferilor care au maşina cu volan pe dreapta

Parlamentarii vor să oprească înmulţirea maşinilor cu volan pe partea dreapta care circulă în România. Ei vin cu o propunere care face dificilă obţinerea avizului pentru conducerea unui asemenea autoturism.

sursa foto click.ro sursa foto click.ro

O statistică a poliţiei arată că aproape toţi şoferii cu astfel de masini, implicaţi în accidente rutiere, sunt şi vinovaţi de producerea lor.

Posesorii maşinilor cu volanul pe partea dreapta ar trebui să îndeplinească trei condiţii ca să le poată conducă pe drumurile din România, potrivit stirileprotv.ro. Autoturismul să aibă oglinzi periscopice, iar şoferul să fi făcut un curs de conducere pe maşina modificată.


"Considerăm că atât timp cât există oglinzile periscop şi şoferul a făcut un minim de 20 de ore suplimentare, va fi suficient de pregătit încât să nu se mai întâmple accidente", a declarat deputatul Alexandru Nazare.

A treia condiţie stârneşte însă controverse.


Iniţiatorul legii crede că şoferul ar trebui să aibă permis eliberat de ţara unde sensul de mers este reglementat pe partea stângă, cum este de exemplu Marea Britanie. Asta face ca maşinile cu volan pe dreapta să nu mai circule în România. Măsura este văzută cu ochi buni şi de inspectorii RAR, care recunosc că nu pot respinge înmatricularea unei maşini cu volan pe dreapta, second hand, din cauza legislaţiei europene.

“Propunerea este ajutătoare. Acele oglinzi nu sunt obligatorii, deşi se regăsesc pe piaţă. Dacă se adoptă, ar putea fi verificaţi în trafic”, spune Cristian Bucur din cadrul RAR.


Propunerea parlamentarului Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor, vine după constatarea că zeci de accidente rutiere cu victime au loc din cauza maşinilor de acest fel.

În prezent, peste 10 mii de vehicule cu volanul pe partea dreaptă sunt înmatriculate în România. Singura modificare obligatorie impusă de RAR este reglarea farurilor ca să nu îi orbească pe cei care vin din sensul opus, dar pe şosele această reglementare nu se aplică decât dacă mașina este înmatriculată în România.


O metoda foarte folosită e "împrumutul de faruri": proprietarul mașinii cu volan pe dreapta ia farurile de la o mașina cu volan pe stânga, deci reglate corect, le monteaza pentru verificarea RAR, apoi le schimbă cu ale lui. Având în vedere că un far poate costa chiar şi 1.500-2.000€/bucata, mulți şoferi apelează la această metodă. În trafic nu pot fi prinși decât de un control RAR şi chiar şi așa riscă doar o amendă.

abonare newsletter