Actualitate

Seplecan cere demisia ministrului Justiției

După ce a cerut demisia procurorului general Tiberiu Nițu, președintele CJ Cluj Mihai Seplecan cere acum și demisia ministrului Justiției, Robert Cazanciuc.

“Declarațiile mele, care ar aduce „atingere” Justiției în viziunea vărului-ministru Robert Cazanciuc, sunt cu privire la faptul că procurorul de caz nu poate înfrânge decizii, chiar dacă nu definitive, ale unor instanțe – ori în speța formulată împotriva premierului cu dosar penal Victor Viorel Ponta, pentru abuz, există trei decizii a trei instanţe din România: Curtea de Apel Cluj şi de două ori Curtea de Apel Bucureşti, care confirmă faptul că guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat. Trei instanțe vorbesc despre ”un exces de putere” din partea Guvernului Victor Viorel Ponta, confirmând de trei ori, independent, încălcarea legii, dar procurorul de caz și șeful său de secție decid să ignore evidența și să-l scoată de sub urmărire penală. În plus, după cum am arătat, în mod cu totul inexplicabil, procurorul șef de secție emite o ordonanță de respingere a plângerii inițiale cu o întârziere de 45 de zile, față de prevederile legii. Motive suficiente să cred că cel care aduce atingere independenței Justiției este chiar Tiberiu Nițu și să-i cer demisia”, a spus Seplecan.

De asemenea, acesta consideră  a fi o atingere adusă independenței Justiției și intervenția vărului-ministru de Justiție Robert Cazanciuc.


“Nu l-am văzut pe ministrul Robert Cazanciuc a fi activ să ceară Consiliului Superior al Magistraturii declanșarea de verificări cu privire la atingerea independenței Justiției atunci când, de exemplu, Guvernul vărului Ponta a dat Ordonanța 55 din 2014 prin care s-a legalizat migrația politică. Să zicem că nu era treaba domniei sale să se întrebe cu privire la o Ordonanță care suspenda temporar Legea – ca atâtea alte ordonanțe date abuziv de către vărul-premier Victor Ponta. Dar încălcările repetate ale legii făcute în Diaspora cu ocazia alegerilor prezidențiale din noiembrie anul trecut, nu sunt treaba auto-sesizării domniei sale? Sau scandalul de viol din județul Vaslui care a scos la iveală o serie de cârdășii între unii magistrați și inculpați? Sau faptul că, în dispreț față de prevederile legii, unei contestații i se răspunde cu o întârziere de 45 de zile?”, mai spune Seplecan.

Președintele CJ Cluj mai susține că trebuie  verificat dacă nu cumva această stare de cumetrie la nivel înalt în Justiție nu este motiv de politizare și de atingere a independenței acesteia?


“Pentru acuratețea și transparența actului de Justiție și mai ales a verificărilor cu privire la câtă atingere aduc acestuia declarațiile mele politice, consider că se impune eliminarea oricărei suspiciuni de cumetrie la nivel înalt în ministerul Justiției. Se impune și demisia ministrului Robert Cazanciuc”, conchide Seplecan.

 

abonare newsletter