Actualitate

Criza gunoaielor intră într-o fază periculoasă. Locuitorii cartierului Someşeni, revoltaţi că în curtea RADP se depozitează gunoaie: Dacă Boc nu duce gunoiul de aici o să-mi dau foc! GALERIE FOTO - VIDEO

Zeci de locuitori ai cartierului Someşeni s-au strâns miercuri seara nemulţumiţi de faptul că în curtea RADP au fost depozitate gunoaie. Oamenii spun că vor bloca drumul şi nu le vor mai permite camioanelor să aducă gunoiul la ei în zonă. Ei spun că mirosul este insuportabil şi ameninţă că le vor da foc. Primarul Emil Boc şi-a făcut apariţia în zonă şi le-a explicat oamenilor că depozitarea gunoaielor pe platforma RADP este o soluţie temporară. Spiritele s-au încins şi mai tare.

Miercuri noaptea, zeci de persoane au blocat drumul din cartierul Someşeni şi spun că nu vor pleca dacă firmele de salubritate vor continua să depoziteze gunoaiele în curtea RADP Cluj. Ei spun că mirosul a devenit insuportabil. În momentul în care şi-a făcut apariţia primarul Emil Boc spiritele s-au încins şi mai tare. În zonă şi-au făcut apariţia zeci de poliţişti, jandarmi, poliţişti locali, dar şi mascaţi.


“Sunt revoltată pentru că se aduce şi se depozitează gunoiul aici la noi în cartier. Nu vrem să se depoziteze gunoiul la noi în cartier că oricum suntem bătuţi de Dumnezeu că avem aici o grămadă de ţigani. Nu se poate aşa ceva. Suntem de 50 de ani în cartierul acesta. În cartierul acesta în afară de apă şi lumină nimic nu s-a făcut. Nu se poate depozita gunoiul în altă parte? Nu sunt dealuri sau alte zone unde să-l ducă unde nu sunt oameni? Noi nu o să putem să ieşim din casă de miros. Deja miroase seara. Cluj-Napoca este în 2015 capitală europeană a gunoaielor. Dacă Boc nu duce gunoiul de aici o să anunţ televiziunile şi aici o să-mi dau foc. De o săptămână se depozitează aici gunoaiele. Va fi plin de ţânţari, microbi, şobolani, ce suntem noi? Noi nu suntem groapa de gunoi a oraşului”, a spus o femeie.

„Oricum trăim într-o zonă defavorizată, acum ne devaforizează şi mai tare. Ziceau că închid rampa că e aproape de aeroport, dar de fapt au adus gunoiul mai aproape de aeroport. Şi mai este o chestie interesantă: gunoiul este ascuns între betoane, de unde te uiţi, nu se vede. Este inadmisibil, mirosul este insuportabil”, a precizat un alt locuitor.


Emil Boc le-a explicat oamenilor că soluţia este una provizorie şi că platforma RADP este singura locaţie pentru depozitarea temporară a gunoaielor în drumul lor spre Oradea.

“Se depun jos şi le încarcă sus. Ei trebuie să vină, să-i lăsaţi să vină. Gunoierele se pun jos, se ridică şi pleacă la Oradea, dar lăsaţi să le ducă, oameni buni. Noi vrem să fie totul civilizat, de aceea facem noaptea, noi nu vrem să rămână clujenii cu gunoiul în stradă. Aici numai transbordează. E platformă betonată. Totul va fi lăsat curat, spălat ca lacrima. Este platforma RADP. Vreau să vă spun că este o situaţie ultra provizorie până când se betonează platforma de la Pata Rât. Nu putem să oprim tot Clujul, aici este singurul loc pe care îl avem. Clujenii nu pot rămâne cu gunoaiele în stradă”, le-a explicat primarul.


Spiritele s-au încins şi oamenii i-au transmis lui Boc să facă această operaţiune în faţa Primăriei.

“În faţă la Primărie să faceţi această operaţiune. Trebuia să veniţi să ne întrebaţi dacă le vrem”, spun oamenii.


„Gunoaiele sunt la jumătate de kilometru, un kilometru de dumneavoastră”, le-a replicat Boc.

„Noi nu suntem fraieri să suportăm tot mirosul. Nu e un kilometru distanţă, sunt 500 de metri. Domnu’ Boc, le dau foc! Nu putem sta de miros”, i-a transmis un bărbat.


“Eu sper că veţi înţelege treaba asta pentru că trebuie să rezolvăm problemele oraşului”, a mai spus Boc.

„Nu ne mai prostiţi că nu mai merge”, au strigat oamenii.

„Nu este decât o situaţie temporară. Eu am venit aici din respect pentru dumneavoastră. Vroiam să vă asigur că este doar o situaţie temporară”, a închis Boc discuţia după care s-a retras.

Emil Boc le-a spus jurnaliştilor că a venit să calmeze spiritele şi să le explice oamenilor că în zonă nu este un depozit de gunoaie.

“Am venit să le risipesc temerea că aici ar fi un depozit de gunoaie. Exclus acest lucru. Gunoaiele se duc la Oradea începând de astăzi. Aici, temporar, până când se betonează o platformă la Pata Rât, durează 21 de zile, doar se depun gunoaiele jos din gunoiere şi se încarcă în TIR-uri şi se duc la Oradea. Deci, nu se stochează, nu se depozitează niciun gunoi aici şi am venit să le explic oamenilor acest lucru că aici doar se transbordează temporar gunoaiele pentru că nu putem rămâne cu gunoaiele în stradă. După 21 de zile vom avea şi o altă platformă la Pata Rât în apropierea rampei care s-a închis”, a spus Boc.

Oamenii care locuiesc în zonă spun că lucrurile nu vor rămâne aşa şi că vor bloca drumul de acces al camioanelor în fiecare zi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter