Actualitate

Un nou-născut a murit la doar 200 de metri de spitalul care îl putea salva

Un copil nou-născut a murit la 200 de metri de Clinica Chirurgie I deoarece directorul Spitalului Județean, ECONOMISTUL Petru Șușcă, nu i-a dat voie CHIRURGULUI Constantin Ciuce, fost rector al UMF Cluj, să opereze pentru că NU ARE COMPETENȚĂ.

Sara Maria a murit așteptând un elicopter când salvarea putea să vină de la 200 de metri. Interdicția impusă de Petru Șușcă profesorului Ciuce de a mai opera copii în Clinica Chirurgie I are o istorie scurtă, dar a produs cu foarte mare probabilitate și prima victimă. Sara-Maria Șendroiu, o fetiță născută prematur, s-a stins în urma unui stop cardio-respirator în ambulanța care trebuia să o ducă la Clinica Chirurgie Infantilă din cadrul Spitalului Clinic de Copii. Această nenorocire s-a întâmplat după ce familia copilului a așteptat câteva ore sosirea unui elicopter chemat de Șușcă să o transporte de urgență la București, scrie Ziar de Cluj.

Potrivit site-ului Ziar de Cluj, familia Șendroiu, Dănuț și Cătălina, își dorește de mai mulți ani să aibă un copil. Din păcate, Cătălina a pierdut prima sarcină gemelară. Acum câteva luni, a rămas din nou însărcinată și a aflat de la medicii ginecologi că fetița lor, Sara-Maria, se va naște cel mai probabil prematur și că va trebui operată imediat după naștere din cauza unei hernii diafragmatice congenitale. Sarcina avea 7 luni și 2 săptămâni
„Noi am ajuns la profesorul Ciuce la recomandarea a trei medici ginecologi, nu am venit de capul nostru la Cluj, suntem din Târgu-Jiu. După o sarcină gemelară pierdută, eu și soția mea eram disperați că vom pierde și al doilea copil, mai ales că am aflat că sunt probleme grave cu fetița încă nenăscută. În urma unor analize foarte amănunțite am aflat că, fetița noastră Sara are hernie diafragmatică, mușchiul diafragmatic nu s-a dezvoltat corect, iar stomăcelul i s-a urcat în cavitatea toracică, apăsând un plămân”, a povestit, printre lacrimi, Dănuț Șendroiu, tatăl fetiței decedate.


Familia Șendroiu nu a avut pretenția ca medicii din Cluj să facă miracole pentru copilul lor încă nenăscut, a știut însă că unul dintre medicii cu cele mai bune rezultate din România pentru tratarea afecțiunii copilului lor este profesorul Ciuce.
„Știu că medicii nu sunt vraci, profesorul Ciuce și medicii neonatologi mi-au explicat foarte amănunțit că sunt șanse mici ca fetița noastră să supraviețuiască până la o eventuală intervenție. Ce nu am înțeles este încăpățânarea și cerbicia managerului Șușcă de a-mi interzice mie, ca părinte, să-mi încredințez copilul în grija unor medici care au avut rezultate atât de bune în tratarea unor copii cu aceeași suferință ca cea a fetiței mele. Și profesorul Ciuce și doamna profesor Natalia Hagău sunt niște profesioniști extraordinari. Am vorbit cu ei și le-am simțit căldura umană și empatia cu suferința noastră. Știu că ar fi făcut totul ca să-mi salveze copilul, dar nu au fost lăsați să-mi ajute fetița. Trebuia mutat doar un incubator în Chirurgie I, așa cum s-a făcut de atîtea ori și copiii au fost salvați, după operație s-ar fi întors fetița la Neonatologie. L-am întrebat pe Șușcă, aproape plângând: „Cum se poate să aibă ghinion doar copilul meu să nu fie operat de Ciuce pentru că ați descoperit că este ilegal?”

Motivul invocat de directorul spitalului este că medicul care ar fi putut să opereze nou-născutul şi să-i salveze viaţa nu ar fi avut calificarea necesară şi că ar fi operat ilegal. Cu toate astea, medicul Constantin Ciuce a salvat până acum vieţile a zeci de copii aflaţi în situaţii similare.
„Domnul economist Şuşcă a ajuns să descopere acum o ilegalitate pe care eu o practic de peste 20 de ani, timp în care am operat la solicitarea colegilor pediatri şi neonatologi copii. E falsă afirmaţia că nu am operat copii atât de mici. Domnul mananger nu m-a contact o dată măcar, de când este manager al spitalului, să-mi comunice sau să-mi dea în scris faptul că eu nu am dreptul să operez copii. În această ţară, chirurgi generalişti, fără diplomă de chirurgi pediatri, operează. Şi nimeni nu interzice unui om, când e vorba de profesionalism, să interzică”, a declarat chirurgul Constantin Ciuce, într-o intervenţie telefonică, la Antena 3.

Ultimele Stiri
abonare newsletter