Actualitate

David Cameron exclude organizarea unui alt referendum pe tema independenţei Scoţiei

Premierul britanic David Cameron exclude organizarea unui alt referendum pe tema independenţei Scoţiei, în pofida rezultatelor spectaculoase înregistrate de naţionaliştii scoţieni la alegerile din Marea Britanie,

Cameron, reales cu o majoritatea surprinzătoare săptămâna trecută, a declarat că se va asigura să îi fie conferite Scoţiei puteri sporite, conform unui plan deja existent. El a minimizat însă ideea că scoţienii ar putea organiza un alt referendum pe tema independenţei.

"Am avut un referendum. Scoţienii au votat categoric să rămână în Marea Britanie", a declarat Cameron pentru Channel 4 News.


"Nu va fi un alt referendum", a declarat el, afirmând că Partidul Naţionalist Scoţian (SNP) proindependenţă, care a câştigat 56 dintre cele 59 de mandate parlamentare în Scoţia săptămâna trecută, a clarificat că alegerile nu sunt despre asigurarea unui alt vot.

Scoţienii au respins independenţa în septembrie 2014 cu 55 la 45 la sută din voturi, după o campanie lungă şi decisivă. Unii naţionalişti au declarat ulterior că problema s-a decis pentru o "generaţie".


Dar succesul SNP, care a spulberat Partidul Laburist în Scoţia săptămâna trecută, a reînnoit speculaţiile cu privire la un nou referendum, probabil după alegerile parlamentare scoţiene de anul viitor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter