Actualitate

De ce A TĂCUT UN AN Claudiu Salanță?

În dosarul de corupţie al fostului preşedinte de Consiliu Judeţean, Horea Uioreanu, procurorii anticorupţie i-au interceptat pe Sanda Oltean şi Claudiu Salanţă în timp ce vorbeau despre mai multe nereguli şi ilegalităţi care se desfăşurau sub ochii lor fără ca niciunul să ia atitudine. Un dialog dintre Claudiu Salanță și Sanda Oltean, eliminat (intenționat?) din transcrierea de la dosar lasă să se înțeleagă că arhitectul șef știa din aprilie anul trecut de concursul fraudat de fosta sa colegă.

Într-o transcriere a unei convorbiri telefonice dintre Claudiu Salanță și Sanda Oltean, din 19 aprilie 2014, aflată în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Horea Uioreanu, apare un fragment de dialog din care putem trage concluzia rezonabilă că cei doi au discutat în amănunt despre concursul pentru Serviciul de Urbanism.

De aici, decurge în mod firesc întrebarea de ce a tăcut Salanță până acum? A folosit el această informație în interes personal? Sau tocmai procurorii i-au cerut să facă denunțul împotriva Sandei Oltean?


Indiferent de răspunsul la aceste întrebări, un lucru este cert: cei doi discutau „pe față” despre o multitudine de ilegalități petrecute la Consiliul Județean și niciunul dintre ei nu părea dornic să le facă publice. Dimpotrivă, preocuparea lor pare a fi acoperirea posteriorului și pasarea pisicii!

Procurorii o acuză pe fosta arhitectă șefă a județului, Sanda Oltean că ar fi încercat să își angajeze o prietenă, pe Lucia Domșa, drept șef la Serviciul Urbanism prin intermediul unor relații pe care le avea la conducerea instituției. Chiar dacă candidata nu îndeplinea toate criteriile necesare, Oltean i-ar fi garantat prietenei sale că ar fi vorbit cu președintele și vicepreședintele CJ Cluj și că “totul este în regulă”. Mai mult, Lucia Domșa ar fi primit chiar subiectele de la Sanda Oltean.


În data de 19.04.2014 Claudiu Salanţă contactează pe Sanda Oltean şi are loc următorul dialog:

Claudiu Salanţă: A fost o discuţie, mă rog, între mine, între Simona (n.red. Simona Gaci, secretar), Mariana (n.red. Mariana Raţiu, director executiv) şi preşedintele (n.red. Horea Uioreanu, fost preşedinte CJ Cluj).
Sanda Oltean: Aşa.
Claudiu Salanţă: Şi pe această chestie, ele au vorbit cu preşedintele, ştii? Eu, până la urmă, m-am dus pe, pe nu ştiu dacă ştii, dar m-am dus pe aeroport, m-a dus preşedintele de fapt într-o dimineaţă pe aeroport.
Sanda Oltean: Da.
Claudiu Salanţă: Să-mi arate apronu’ vieţii.
Sanda Oltean: Da.
Claudiu Salanţă: Care e executat, în condiţiile în care eu aveam depusă documentaţia la autorizare, ştii?
Sanda Oltean: Da.
Claudiu Salanţă: Şi...
Sanda Oltean: Da şi aceeaşi discuţie te-o pus în faţa faptului împlinit şi acum tu teoretic ar trebui să-l amendezi, nu?
Claudiu Salanţă: Păi nu, am şi făcut asta.
Sanda Oltean: No bun.
Claudiu Salanţă: Îhi.
Sanda Oltean: Că orice aranjament ar pune în spate la mine şi la tine, nu suntem noi Dumnezeu, deci ar, asta...
Claudiu Salanţă: Păi.
Sanda Oltean: Ar trebui, nu se poate fără acordul conducerii şi asta înseamnă că, conducerea îşi asumă fraudarea de concursuri şi alte chestii.
Claudiu Salanţă: Da, da,da.
Sanda Oltean: Ceea ce să fim serioşi, nu, nu-şi asumă aşa tâmpenii.
Claudiu Salanţă: Corect, corect, corect.
Sanda Oltean: Deci nu se pune problema, că nu....


De la minutul 05.16 până la minutul 06.05 au loc discuţii ce nu au legătură cu cauza.

Putem trage concluzia rezonabilă că aici procurorii au eliminat din transcript discuția dintre Salanță și Oltean referitoare la temerea fostei arhitecte-șef că încercarea de a-și ajuta prietena Lucia Domșa să fie angajată la Serviciul Urbanism din Consiliul Județean (aflat în subordinea ei directă) îi va aduce o acuzație de fraudare a concursului. Această conversație, ne întărește presupunerea rezonabilă că Salanță ar fi cunoscut împrejurarea și ar fi putut folosi informația în interes personal.


Cum procurorii nu doreau ca informația să fie publică înainte de finalizarea dosarului, au eliminat-o din transcript, pentru ca părțile și avocații care au avut acces la dosarul în cazul Uioreanu să nu o poată comunica altor persoane.

Sanda Oltean: Faptul că tu acţionezi corect şi respecţi legea nu ţi se poate întâmpla absolut nimica. Măi Claudiu, trebuie să-ţi spun! No, tu ai văzut, ai apucat să vezi documentaţii din, dinainte de mine? De Spânu sau de Serena?
Claudiu Salanţă: Nu, nu.
Sanda Oltean: No, ce ilegalităţi.
Claudiu Salanţă: Da, da am auzit în schimb.
Sanda Oltean: No. N-are rost să discutăm, no. Şi acuma nu se mai poate, ilegal.
Claudiu Salanţă: Şi atunci deranjează, se pare că...
Sanda Oltean: Asta îi singura lor problemă, că nu se poate ilegal. Şi o să te hărţuiască până când teoretic, ar trebui să cedezi. Da’ n-ai ce să faci pentru că oamenii ăştia ăs fără scrupule şi tu trebuie să-ţi continui pe...

abonare newsletter