Actualitate

Încercări disperate ale Consiliului Judeţean Cluj de a rezolva, pe ultima sută de metri, problema gunoaielor

Licitaţiile care ar trebui organizate de Consiliul Judeţean pentru a finaliza lucrările la Centrul de Deşeuri se lasă aşteptate, iar termenul de 15 iulie dat de la Bucureşti pentru construirea unei noi rampe de gunoi se apropie cu paşi repezi. Consiliul Judeţean nu-şi mai asumă nicio decizie, iar problema depozitării gunoaielor nu şi-a găsit nici până acum o rezolvare.

Conducerea Consiliului Judeţean se pare că va pasa în curtea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) responsabilitatea construirii unei platforme temporare de depozitarea a gunoaielor.

O decizie în acest sens se va lua în şedinţa de Consiliu Judeţean de joi, 30 aprilie, când consilierii ar urma să-şi dea avizul pe proiectul de hotărâre privind "emiterea acordului de principiu pentru realizarea, de către Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Cluj, a unei platforme de depozitare temporară pe terenul aferent proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj".


Vakar dă vina pe unii angajaţi din CJ

Preşedintele CJ Cluj, Vakar Istvan, spune că vina pentru situaţia creată o poartă şi instituţia pe care o conduce împreună cu unii angajaţi şi recunoaşte că judeţul Cluj va suporta toate aceste pagube care derivă din nefinalizarea la timp a Centrului de Deşeuri.

“E mult mai simplu să realizeze ei (n.red. RAADPP) decât Consiliul Judeţean. Căutăm soluţii. Îmi doresc să nu plătim foarte mult, că de plătit mai mult, oricum vom plăti. Sunt dator să fac toţi paşii posibili. Noi trebuie să dăm şi alte alternative la costurile cele mai mici posibile. Vor mai fi şi alte alternative. Nu poate un Consiliu Local (n.red. al comunei Feleacu) să mă ţină în şah sau să rămân la cheremul lor. De aceea, am luat decizia ca RAADPP-ul să realizeze această platformă temporară”, a comentat Vakar.


Mircea Avram, directorul RAADPP, spune că va face tot posibilul să nu existe blocaje după închiderea rampei de gunoi existente.

”Noi, cu acordul Feleacului și al Consiliului Județean Cluj, ar urma să preluăm terenul pentru ca să putem amenaja rampa temporară pentru depozitarea gunoaielor. Dorim să securizăm locația pentru ca să nu fie blocaje după închiderea rampei existente. După ce vom obține acordul pentru teren ne vom ocupa și de administrarea rampei temporare, deoarece RAADPP Cluj are cuprins în codul CAEN și această activitate”, a precizat Avram.


CJ se răzgândeşte de la o lună la alta

La sfârşitul lunii martie, primarul Emil Boc a participat la o şedinţă de Consiliu Judeţean unde le-a cerut consilierilor judeţeni “în al 13-lea ceas” să cumpere terenul de 64 de hectare care se află în administrarea comunei Feleacu pentru realizarea Centrului.

După nici o lună după ce a fost mandatată să cumpere acel teren, conducerea CJ Cluj s-a răzgândit.


“Nu pot cumpăra 64 de hectare de teren, nu se justifică. Dacă ei (n.red. RAADPP) sunt de acord, se vor cumpăra de către Regie 2 - 5 hectare pentru a dezvolta această platformă. Sunt sigur că vom obţine şi acordul de mediu. Cum am spus mai sus, sunt dator să vin şi cu alte alternative. De exemplu, Primăria Mociu a oferit teren gratuit, gratuit, nu ca Primăria Feleacu. Ar mai fi şi cealaltă platformă de deşeuri de la Moldoveneşti, autorizată pentru deşeurile periculoase. Am început să facem demersurile legale să se autorizeze şi pe deşeuri nepericuloase. Cine ştie, în loc de un Centru de Deşeuri mare, dominant, se vor mai deştepta încă trei. Din toată această afacere va câştiga cetăţeanul. Nu e normal ca în toate pricinile acestea să piardă Clujul”, a mai precizat Vakar.

Noua platformă de depozitare, un Pata Rât mai aproape

Chiar dacă în acest moment RAADPP nu deţine utilajele necesare pentru construirea acestei platforme temporare, nu e exclus ca pe viitor să le procure. Chestionat în legătură cu această situaţie, Vakar a precizat: “De ce utilaje ar fi nevoie? De două vole şi un camion”. Cu asemenea utilaje nu ne putem gândi decât la faptul că autorităţile judeţene vor putea doar nivela terenul şi că faimoasa platformă de depozitare a deşeurilor va deveni un nou Pata Rât.


Ce facem cu acordul de mediu?

În timp ce primarul Emil Boc susţine că “nu mai este nevoie de o altă autorizaţie de mediu”, având în vedere că rampa provizorie va fi situată pe actuala locaţie a Centrului de Deşeuri, Toma Petcu, şeful Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, spune că este necesar un nou acord de la mediu. “Dacă autorităţile se mobilizează şi se organizează foarte bine, acel acord de mediu nu va dura foarte mult şi poate fi emis în timp util. În cazul în care autorităţile locale şi judeţene nu se vor conforma şi nu vor construi o rampă definitivă de gunoi până la data de 15 iulie, rampa de gunoi de la Pata Rât se va închide definitiv, iar gunoiul urmează să fie transportat în judeţele învecinate”, a precizat Petcu.

Ilegalităţi şi lucrări de mântuială

O expertiză geotehnică relevă faptul că lucrările executate la Centrul de Deşeuri conţin grave deficienţe care pun în pericol întregul amplasament, experţii clujeni îndrăznind să numească această lucrare una “malefică”. Expertiza s-a cerut ca urmare a destabilizării taluzului, a suspiciunilor legate de calitatea materialelor folosite şi a lucrărilor de excavaţii neautorizate executate în afara limitelor şantierului. Cel mai mare risc o reprezintă celula de depozitare. De exemplu, s-a găsit în lungul celulei de depozitare apă care băltea. Expertiza mai arată faptul că fundul de celulă care avea o cotă prestabilită prin proiect nu a fost atinsă, existând o diferenţă de 2,5 metri care îi micşorează capacitatea de stocare. “Dacă acel sistem de drenare nu-şi face treaba şi vedem că nu îşi face treaba se pune în pericol întreaga zonă. Proiectul nu este respectat, nu putem da drumul la depozitare, există un risc”, spunea anul trecut Mariana Raţiu, manager de proiect.

Citeşte şi: Avem confirmarea. Centrul de Deşeuri nu se mai face anul acesta

Citeşte şi: Pentru prima oară, Oleleu spune adevărul: Centrul de Deşeuri nu se face în 2015

Citeşte şi: Contractul pentru Centrul de Deşeuri, OFICIAL REZILIAT. Constructorul REFUZĂ să plece de pe şantier

Citeşte şi: Consiliul Județean împarte răspunderea pentru dezastrul de la Centrul pentru Deșeuri. Primăriile din Zona Metropolitană, OBLIGATE să cofinanțeze proiectul

Citeşte şi: Centrul de Deşeuri, blocat în iţele greşelilor de proiectare şi în bâlbâielile autorităților

Citeşte şi: Licitaţia pentru Centrul de Deşeuri se lasă aşteptată. Oleleu s-a lăudat degeaba

Citeşte şi: Contractul pentru Centrul de Deşeuri A FOST ARUNCAT LA GUNOI. După 2 ani de zile, Clujul s-a întors de unde a plecat

Ultimele Stiri
abonare newsletter