Actualitate

UBB Cluj reacţionează la încercarea senatorilor de a desfiinţa UEFISCDI: Va destabiliza cercetarea românească

UBB Cluj reacţionează la încercarea senatorilor de a desfiinţa instituţia care din 2010 distribuie banii alocaţi de guvern cercetării. Universitatea anunţă că "susţine poziţia celor două universităţi partenere, Universitatea Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara, de a păstra actuala formă de organizare a Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI)”.

UEFISCDI gestionează din punct de vedere administrativ proiectele de cercetare, dezvoltare şi inovare ale Guvernului României.

“În forma actuală, UEFISCDI este o instituție puternică, organizată după modele și standarde europene. Considerăm că cercetarea românească are nevoie de predictibilitate și de sporirea finanțării. Orice modificare care afectează independența și setul de bune practici ale UEFISCDI poate destabiliza echilibrul fragil în care se află cercetarea românească, având un impact negativ asupra competitivității mediului academic românesc. Poziția Universității Babeș-Bolyai vine să consolideze ideea că orice restructurare a UEFISCDI nu are voie să iasă din parametrii modelelor similare, de la nivel european, astfel încât să asigure transparență, eficiență și evitarea conflictelor de interes în gestionarea banului public. Accesul la finanțarea cercetării trebuie să fie realizat exclusiv pe baze competitive, luând în calcul standardele internaționale specifice fiecărui domeniu de cercetare științifică”, susţine conducerea UBB Cluj.


Potrivit Hotnews, senatorii încearcă să spargă UEFISCDI - instituţie care gestionează aproape 100 milioane de euro - în mai multe organisme care să distribuie aceşti bani cercetării. De aici şi miza politizării instituţiei.

Senatorii au pus, marţi, din nou pe ordinea de zi a plenului proiectul de lege care desfiinţează Unitatea de Finanţare a Cercetării şi sparge instituţia în trei organisme, revenind la modalitatea de finanţare dinainte de 2010, însă senatorii au amânat din nou votul pe acest proiect de lege.


UEFISCDI, prin programele pe care le coordonează administrativ, gestionează 416.823.601 lei (aproape 100 milioane de euro), aproximativ 22% din fondurile publice alocate activităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare (conform Legii Bugetului de Stat pe anul 2015, bugetul total este de 1.913.680.000 lei, din care Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice gestionează 1.461.498.000 lei), potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei. Instituţia distribuie aceşti bani pe baza de competiţii pentru proiecte de cercetare, pe care le organizează şi ulterior monitorizează implementarea proiectelor acceptate la finanţare.

În prezent, Unitatea are 1.865 de proiecte în finanţare active.

Ultimele Stiri
abonare newsletter