Actualitate

Ce oficialităţi vor fi prezente duminică la Cluj cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a Maghiarilor de Pretutindeni, evenimentul central al UDMR va fi organizat în municipiile Sfântu Gheorghe din județul Covasna și Miercurea Ciuc din județul Harghita. La data de 15 martie, președintele UDMR, Kelemen Hunor, va fi prezent și va susține discursuri comemorative în aceste judeţe.

Mii de persoane sunt aşteptate, duminică, la Cluj-Napoca, pentru a participa la ceremonia de depunere de coroane de flori pe clădirea fostului hotel Biasini, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, în aceeaşi zi fiind programat şi Marşul Memorial "Avram Iancu", organizat de Noua Dreaptă.

La Cluj, manifestările dedicate zilei de 15 martie vor debuta la ora 12.30 cu o slujbă ecumenică la Biserica Sf. Mihai, urmată de la ora 14.00 de un spectacol festiv organizat în fața clădirii fostului Hotel Biasini (strada Avram Iancu).


Vor fi prezenți Mate Andras Levente, deputat, președintele organizației județene UDMR, Cluj, Vakar Istvan, președinte interimar al Consiliului Județean Cluj, Horvath Anna, viceprimarul municipiului, respectiv reprezentanți ai administrațiilor locale și județene clujene. De asemenea, Szekely Istvan, secretar general-adjunct va participa duminică la manifestările comemorative organizate la Cluj. Şi Bodor Laszlo, secretar general-adjunct pentru tineret, va fi prezent la manifestările organizate la Cluj, iar Magyari Tivadar, secretar general-adjunct pentru învățământ, va participa de la ora 12.00 la slujba ecumenică comemorativă a Bisericii Reformate din orașul Turda.

La depunerea de coroane de flori va fi prezent şi consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos.


Sesztak Miklos, ministrul Dezvoltării Naționale în Guvernul Ungariei, a declarat cu ocazia unei vizite făcute în aceste zile în Ţinutul Secuiesc că este în interesul Ungariei crearea condițiilor pentru prosperitatea maghiarilor pe pământul lor natal.

“Pentru maghiarii din Transilvania, ca membri ai unei minorități naționale, obiectivul prosperității presupune eforturi în plus. Mesajul politic și menirea oglindite inclusiv în denumirea Ministerului Dezvoltării Naționale, arată că acesta poate servi la dezvoltarea întregii națiuni, la crearea bazelor dezvoltării pentru întreaga maghiarime. Privind lucrurile exclusiv dintr-o perspectivă economică și urmând principiile economiei de piață, putem spune că este important pentru noi să atragem maghiarimea din Transilvania în aceste procese. Guvernul Ungariei dorește ca, pe lângă dezvoltare și creșterea economică, să sprijine și rămânerea pe pământul natal. De aceea, pe lângă crearea de locuri de muncă în Ungaria, dorește să ofere fiecărui maghiar posibilitatea de a prospera pe pământul natal”, a declarat Sesztak Miklos, aflat pentru prima oară în Transilvania în această calitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter