Actualitate

Alin Burcea, Paralela 45: La ardeleni s-a terminat cu mersul în vacanţe cu maşina

Pe Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45, l-am găsit lucrând cot la cot cu angajaţii săi, în timp ce vindea pachete turistice clujenilor veniţi la un târg de vacanţe care se desfăşoară în aceste zile la Cluj-Napoca. L-am chestionat în legătură cu preferinţele clujenilor în materie de vacanţe, despre diferenţele de mentalitate dintre ardeleni şi bucureşteni în ceea ce priveşte achiziţionarea unui pachet turistic şi despre cum s-a schimbat Clujul în ultimii 10 ani de când agenţia de turism există pe piaţa clujeană. “Ardelenii sunt zgârciţi”, este de părere Burcea.

Paralela 45, una dintre cele mai mari agenţii de turism din România, îşi prezintă în aceste zile oferta de vacanţă într-un târg de profil care se desfăşoară până duminică la Sala Polivalentă.

Alin Burcea a trecut în revistă pentru Monitorul de Cluj cele mai importante oferte pe care agenţia de turism le oferă.


“Pe toată perioada târgului noi avem 7% discount la toate ofertele, asta înseamnă vineri, sâmbătă şi duminică, cu condiţia să se cumpere un pachet turistic în perioada aceasta, cel mai târziu luni şi achitat integral. În afară de asta, mai sunt early booking-urile care variază, pe Turcia ajunge la unele hoteluri până la 40%, iar pe Grecia între 10 şi 15%. Ca şi noutate pe piaţa Clujului, a Ardealului, noi am scos nişte destinaţii noi, trei la număr. Pe Grecia am pus un charter cu plecare din Cluj spre Zakynthos, care este o insulă foarte frumoasă, nu are hoteluri de 5 stele, dar la categoria medie, 3 şi mai ales 4 stele stau foarte bine. Este un charter care zboară din 18 iunie până în septembrie. Mai avem două chartere pe care le-am avut şi anul trecut, respectiv Antalya şi Creta. În afară de Zakynthos, anul acesta am mai ieşit cu alte două destinaţii noi, Rimini şi Costa Blanca. Rimini se face de mulţi ani, dar se face cu maşina. Ardelenii sunt zgârciţi şi ei cred că economisesc, dar nu economisesc nimic. Pentru că dacă zbori o oră şi jumătate ajungi ca boierul, transferul durează o oră, ajungi la hotel în trei ore. Pe când dacă pleci cu maşina din Cluj până la Rimini nu poţi face drumul într-o zi. O noapte pe drum, două zile dus, două zile întors. Ieşi şi financiar mai bine cu avionul. Rimini este o staţiune frumoasă, cu plaje mari. Dar avem oferte pe Rimini foarte bune, la două stele 400 de euro pe o săptămână cu avion cu tot, ceea ce e foarte bine.  Cea de-a treia ofertă este Costa Blanca cu aterizare în Valencia. Costa Blanca este o destinaţie absolut nouă pe piaţa românească, noi am băgat-o şi din Cluj şi din Timişoara şi din Bucureşti cu Wizz Air. Noi oricum pe Spania aveam Costa Brava şi Mallorca, acum am venit şi cu cea de-a treia destinaţie, respectiv Costa Blanca şi am îmbunătăţit destul de mult, oferta este destul de mare”, a precizat Burcea.

Grecia rămâne şi anul acesta destinaţia numărul 1 pentru români

Alin Burcea este de părere că şi în 2015 Grecia va rămâne destinaţia preferată a românilor şi a explicat motivele pentru care această ţară este la mare căutare.


“Anul acesta va rămâne Grecia destinaţia preferată a românilor, va rămâne în continuare pe primul loc. În 2014 s-a detaşat mult. De ce? Pentru că, dacă până prin 2010, grecii s-au manifestat în turism aşa cum sunt ei plini de ei şi infatuaţi, adică lăudăroşi, în 2010 când au fost loviţi puţin au devenit dintr-o dată negustori. Au venit, începând cu 2011, 2012, 2013, 2014 cu oferte bune. Din păcate, din 2015 au mai crescut preţurile, acuma să vedem. Eu mă aştept la oferte mai bune, avem deja semnale, de exemplu, pe Corfu din Bucureşti am primit oferte mai bune în ultima lună pentru că odată cu căderea pieţei din Rusia intervine bătălia între marile destinaţii Turcia, Grecia, Spania care ia turism din celelalte ţări. Piaţa ucraineană a căzut aproape de tot, ori Ucraina cu război şi alte nenorociri, lumea va pleca spre Occident, pe de altă parte, a căzut piaţa rusă propriu-zisă în sensul că s-a devalorizat rubla mult, 50%, ceea ce face ca puterea de cumpărare a ruşilor să se ducă în cap. Dacă în 2010-2011 veneau cam trei milioane de ruşi în Antalya, de exemplu, au ajuns anul trecut pe la 2,5 – 2,6 milioane şi după estimarea lor mai scapă 200.000 anul acesta. Târgul de la Berlin dă ora exactă. După târg eu mă aştept la oferte mai bune, va fi o luptă cine va reuşi să acopere golul lăsat de ruşi şi ucrainieni. De ce Grecia este pe primul loc? Pe de-o parte, că au redus tarifele, pe de altă parte pentru că oferta Greciei nu este o ofertă standard. Grecia are şi o stea, au studiourile cu self catering, are şi două, trei, patru şi cinci stele. Şi atunci gama de oferte este foarte mare, de la o stea la cinci stele, pe când în Antalya sunt numai hoteluri de cinci stele. Lumea nu merge în Antalya la două şi la trei stele. Merge numai la cinci stele. E interesant, mai ales că în perioada aceasta lumea este mai atentă cu banii”, a spus proprietarul agenţiei de turism.

Cum şi cât cumpără ardelenii, comparativ cu bucureştenii

Alin Burcea spune că agenţia pe care o conduce împlineşte 10 ani de când se află pe piaţa din Cluj şi că în tot acest timp a observat o schimbare de mentalitate printre ardeleni.


“Ardelenii sunt zgârciţi că aşa sunt ei. E o altă mentalitate de cumpărare. Întâi trebuie să-şi facă casă, să-şi cumpere maşină, să-şi decoreze, când vor să plece în vacanţă constată că nu mai au bani. E o altă abordare. În Bucureşti are un apartament cu două camere şi doi copii, pleacă în patru vacanţe pe vară, se mai şi împrumută, nu contează. E diferenţă foarte mare de mentalitate. Aici influenţa maghiară-austriacă e mai pregnantă, pe când în sud sunt mai latini. Recunosc că în ultimii zece ani Clujul s-a modificat mult. După părerea mea, Wizz Air a deschis Clujul către lume. Eu observ o fantastică evoluţie de la conservatorismul ardelenesc, s-a schimbat foarte mult. Faptul că Wizz Air e aici s-au învăţat să călătorească şi cu avionul, adevărul este că ardelenii se învaţă greu. Ardelenii înţeleg mai greu, nu se aruncă din prima, stau să vadă cum e treaba. Mentalitatea ardeleană nu este să te hotărăşti azi şi să pleci mâine. Dar s-au învăţat. La ardeleni s-a terminat cu mersul cu maşina. Acum 10 ani aveam charter pe Costa Brava, aici la Cluj a fost greu de tot să vindem. Acum, nu se mai pune problema, s-a prins ardeleanul că e mai bine. Oamenii au prins gustul călătoriei şi aici”, este de părere Burcea.

Circuite pentru clujeni

Potrivit lui Burcea, o altă reuşită a agenţiei de turism este organizarea unor circuite în ţări precum China sau SUA, cu plecări din Cluj.


“O să scoatem şi programe pentru seniori. Eu sunt foarte bucuros pentru ce a reuşit Paralela 45 pe piaţa Clujului, pentru că sunteţi căpoşi, în 10 ani, am reuşit să facem circuite, ceea ce este senzaţional. Mi-a luat opt ani. Ardelenii nu prea mergeau în circuite. De asta spun că se schimbă mentalitatea. Totul cu plecare din Cluj, avem Israel-Iordania, Toscana, China (1100 de euro cu plecare din Cluj), ţările baltice, Danemarca, Suedia, Norvegia (800 de euro) şi acum lucrăm pe America, vreau să scot două programe, un program pe New York (1400 de euro), o săptămână la New York cu avion şi ghid şi un circuit ceva mai mare pe Coasta de Est care depăşeşte 2000 de euro, undeva la 16 zile.  Acum 10 ani am pornit de la zero aici în Cluj. Nu reuşim să punem un avion pe ruta Cluj-Constanţa. E cerere, dar nu găsim avioane”, a conchis Burcea.

Paralela 45 activează de peste 24 de ani pe piaţa vacanţelor, fiind unul dintre cele mai vechi branduri de turism din România. Firma deţine o reţea naţională formată din 35 de agenţii şi aproape 200 de angajaţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter