Actualitate

UPDATE - OSCAR 2015. Birdman zboară cu statuetele Oscar: cel mai bun film și cel mai bun regizor în 2015!

Cea de-a 87-a gală de decernare a premiilor OSCAR a avut loc în noaptea de duminică spre luni, la Los Angeles. Iată principalele momente ale evenimentului și numele câștigătorilor.

La categoria „cel mai bun film” au mai fost nominalizate filmele "American Sniper", de Clint Eastwood, "Boyhood", de Richard Linklater, "The Grand Budapest Hotel", de Wes Anderson, "The Imitation Game", de Morten Tyldum, "Selma", de Ava DuVernay, "The Theory of Everything", de James Marsh, "Whiplash", de Damien Chazelle.

Filmul regizat de Alejandro Gonzalez Inarritu prezintă portretul unui fost star al filmelor cu super-eroi, interpretat de Michael Keaton, care încearcă să revină în actualitate şi să aibă din nou succes cu ajutorul unei piese pe Broadway. Din distribuţia peliculei mai fac parte Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts şi Zach Galifianakis.


Lungmetrajul a avut nouă nominalizări la premiile Oscar 2015 şi s-a mai impus la categoriile "cea mai bună imagine", "cel mai bun scenariu original" şi "cea mai bună regie".

Anul trecut, premiul pentru cel mai bun film a revenit lungmetrajului "12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave", de Steve McQueen.


Ediția cu numărul 87 a premiilor Academiei de Film Americane a fost  transmisă în direct de la Los Angeles, începând cu ora 02:00, ora României. Decernate încă din 1929 și televizate din 1953, premiile Oscar au atras sute de milioane de  telespectatori din peste 200 de țări.

Câștigătorii premiilor sunt votați și aleși de către juriul Academiei cu două luni înainte de gală, iar rezultatele sunt ținute secrete până în momentul deschiderii lor pe scena Kodak/Dolby Theater din Los Angeles.  Peliculele „Birdman”, „The Grand Budapest Hotel” și „Boyhood” sunt favoritele  caștigătoare de anul acesta., Juliane Moore și Marion Cotillard sunt văzute ca probabile câștigătoare la categoria interpretare feminină, în timp ce premiul pentru cea mai bună regie probabil că va fi disputat între Wes Andersson și mai puțin cunoscutul Richard Linklater.


Nominalizările la premiile Oscar 2015 au fost anunţate pe 15 ianuarie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Samuel Goldwyn Theatre din Beverly Hills.

Pentru prima dată în istoria evenimentului, nominalizările au fost anunţate, live, în două părţi. Regizorii J.J. Abrams şi Alfonso Cuaron au anunţat primul grup de nominalizări din totalul de 24 de categorii, iar actorul Chris Pine şi Cheryl Boone Isaacs, preşedinteţe Academiei de film americane, au anunţat al doilea set de nominalizări, relatează Mediafax.


02:00    A început „defilarea” vedetelor pe covorul roșu. Una din primele vedete care și-a făcut apariția, Ethan Hawke, protagonistul filmului „Boyhood”.

02:13  Ca și anul trecut, gala premiilor se desfășoară în condiții de ploaie abundentă, dar organizatorii par să fi evitat orice probleme. Vedete precum Patricia Arquette și Julianne Moore au defilat în ținutele elegante pe care le-au comandat special pentru evenimentul unic.


03:00   Benedict Cumberbatch, nominalizat pentru filmul The Imitation Game, a declarat pe covorul roșu: „Să mă aflu aici este o onoare fantastică. Sunt mândru că am putut juca rolul unui erou nedreptățit. Este un privilegiu să îl onorez pe Alan Turing.

03:13  Filmul favorit al caselor de pariuri este „Boyhood”, produs de Richadr Linklater, peliculă filmată în decursul a 12 ani.

03: 20: Aflat pe covorul roșu, Michael Keaton, nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun rol masculin, a spus că, dacă va câștiga, va merge la câteva petreceri. Keaton i-a îndemnat pe cinefilii de pretutindeni să vadă filmul „Birdman”. ”Este o călătorie, o călătorie cinematică”, a spus acesta.

03:33 Spectacolul a început! Prezentatorul Neil Harris se află pe scenă și a început monologul inaugural, ca de obicei presărat cu auto-ironii hollywoodiene.  Actrița Anna Kendrick i s-a alăturat pentru un moment muzical. În scenă își face apariția Jack Black, care cântă o melodie satirică la adresa lumii bune din Hollywood.

03:38: „Totul e improvizat”, glumește Neil Harris la finalul momentului de deschidere, urmat de aplauzele sălii

03:43  Primul premiat al serii este J.K. Simmons, pentru cel mai bun actor în rol secundar în filmul „Whiplash”

Vezi aici trailerul filmului Whiplash.

03:47: Liam Neeson prezintă o parte din filmele nominalizate la Oscar. El s-a referit la „The Grand Budapest Hotel”, spunând că „aduce o poveste fermecătoare, în care joacă un prieten care mi-e drag, Ralph Fiennes.

03:53  Dakota Jones, cunoscut pentru rolul din „Fifty SHades of Grey” a prezentat momentul muzical oferit de Adam Levine și Maroon Five.

04:04 Primele două oscaruri pentru „The Grand Budapest Hotel”: cel mai bun machiaj și cele mai bune costume

Vezi aici trailerul „The Grand Budapest Hotel”.

04:10: Nikole Kidman și Chwtel Ejiofor au prezentat nominalizările pentru cel mai bun film străin.

04:10 Cel mai bun film străin: „Ida” (Polonia)

Vezi aici trailerul filmului „Ida”

04:11 Regizorul filmului „Ida” : Nu stiu cum de am ajuns aici,  dar viața e plină de surprize, e ceva fantastic. Vreau să mulțumesc Academiei, sunt surprins de primirea acestui trofeu și  mulțumesc întregii echipe care m-a ajutat la realizarea filmului. Regizorul polonez continuă discursul deși muzica specifică anunțului pentru încheierea discursului se aude, spre amuzamentul sălii.

04:27 Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune este câștigat de filmul „The Phone Call”

04:28 Cel mai bun scurtmetraj documentar : „Crisis Veterans Press1”

04:45 Neil Patrick Harris, gazda evenimentului, tocmai și-a făcut apariția pe scenă îmbrăcat numai cu lenjerie intimă. Momentul conține o aluzie la secvența din „Birdman”, cu protagonistul alergând în chiloți prin Times Square.

04:47 Al doilea Oscar și pentru „Whiplash”, de data aceasta pentru mixaj de sunet.  Până acum „The Grand Budapest Hotel” și „Whiplash” au câștigat câte două premii fiecare.

04:49 Primul trofeu câștigat de filmul lui Clint Eastwood, „American Sniper”, pentru montaj de sunet.

Vezi aici trailerul filmului „American Sniper”

04:53 Actorul Jared Leto prezintă Oscarul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar. Leto a fost și el câștigător al Oscarului la categoria similară, în rol masculin.

04:55 Patricia Arquette (Boyhood) este câștigătoarea premiului pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

Vezi aici trailerul filmului „Boyhood”.

04: 57 Patricia Arquette: „ Mulțumesc Academiei și frumoaselor colege nominalizate. Îi mulțumesc familiei mele, lui Ethan Hawke, Ellar Coltrande și Richard Linklater. Le mulțumesc tuturor femeilor care au născut și care își plătesc taxele, ne-am luptat pentru aceste drepturi. Actrița a mulțumit și soțului ei, care i-a „dăruit cei mai frumoși copii din lume”.

05:05  Primul Oscar pentru capodopera ”Interstellar”, a lui Christopher Nolan. Filmul este premiat pentru cele mai bune efecte speciale.

Vezi aici trailerul filmului ”Interstellar”.

05:10 „Big Hero Six” de la Disney ia premiul pentru cel mai bun film de animație

Vezi aici trailerul filmului: „Big Hero Six”

05:09 „Feast” este cel mai bun scurtmetraj de animație.

05:12 „The Grand Budapest Hotel” este premiat pentru cele mai bune decoruri (scenografie). Se conturează numele marelui câștigător al serii?

05: 23 Jessica Chastain și Idris Elba vor oferi următorul premiu, pentru cea mai bună regie de imagine

05:24 „Birdman” este filmul premiat pentru cea mai bună regie de imagine.

Vezi aici trailerul filmului „Birdman”.

05:25 Regizorul „Birdman”, Emanuel Lubezki, a câștigat și în 2014 un Oscar pentru filmul „Gravity”. Lubezki l-a elogiază în discursul său pe faimosul cineast Inarittu.

05:35 Actrița Meryl Streep prezintă un moment omagial, dedicat artiștilor decedați în decursul anului trecut. ”Nu vor mai fi alții precum ei”, a spus Meryl Streep. Aceasta s-a referit la ``prietenii vechi`` care au trecut, și i-a menționat pe Robin Williams, James Rebhorn, Anita Ekberg și pe alții.

05:43 Încă un Oscar pentru „Whiplash”, pentru montaj de imagine.

05:48: Jennifer Aniston și David Oyelowo, amândoi printre absenții nominalizărilor din acest an, acordă premiul pentru cel mai bun documentar.

05:50 „Citizenfour”, documentarul despre Edward Snowden și scurgerile de informații secrete ale SUA, premiul pentru cel mai bun documentar de lung metraj.

Vezi aici trailerul filmului „Citizenfour”.

5:49 Jennifer Aniston si David Oyelowo prezinta Oscarul pentru cel mai bun documentar. Amandoi au fost considerati "lasati pe afara" de catre Academie in categoriile de interpretare

05:57 John Legend interpretează piesa „Glory”, aflată pe coloana sonoră a filmului „Selma”. Cântărețul primește aplauze la scena deschisă.

06:03 John Travolta și Ben Affleck prezintă premiul pentru cel mai bun cântec.

06:05: „Glory”, cântecul tocmai interpretat de John Legend a câștigat premiul pentru cel mai bun cântec original, din filmul „Selma”.

Vezi aici trailerul filmului „Selma”.

06:06: „Am avut ocazia să cântăm acest cântec într-un loc unde s-a scris istorie. Sunt mulți oameni de culoare sub opresiune, de aceea noi vă spunem că vă iubim și defilăm împreună cu voi”, a spus pe scenă John Legend.

06:12: Pe scenă a urcat frumoasa Scarlett Johansson, care omagiază filmul „The Sound Of Music”, aflat la 50 de ani de la lansare și totodată câștigător a cinci trofee Oscar.

06:14: Lady Gga oferă clipe de nostalgie și încântare muzicală, interpretând cântece de pe coloana sonoră a filmului „The Sound Of Music”. Gaga a lăsat acasă vestimentația extravagantă și a apărut pe scenă într-o lungă rochie albă și cu părul despletit. În ovațiile publicului, la finalul momentului muzical urcă pe scenă chiar Julie Andrews, care o îmbrățișează pe Lady Gaga.

06:21 Julie Andrews anunță premiul pentru cea mai bunp coloană sonoră.

06:22 „The Grand Budapest Hotel”, la al patrulea Oscar: cea mai bună coloană sonoră (Alexander Desplait)

06:23 Alexander Desplait: „A fost o perioadă superbă pentru mine!”

06:28 Eddie Murphy este starul care prezintă trofeul acordat celui mai bun scenariu original

06:30 Alejandro Gonzales Inarittu („Birdman”) primește Oscarul pentru cel mai bun scenariu original

06:31 Inarittu: „ Acum câțiva ani, mi-am rugat colegii să mă urmeze într-o călătorie nebună, Birdman. Le sunt recunoscător toată viața”.

06:33 Operah Winfrey prezintă Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat.

06:34 Graham Moore („The Imitation Game”), Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat.

06:35:  Scenaristul Graham Moore, în discursul de mulțumire: „N-am fost niciodată pe o scenă de unde să văd atâția profesioniști, pe care îi admir. Să vă spun ceva: când aveam 16 ani, am încercat să-mi iau viața. Mă simțeam ciudat. Dar azi sunt aici, iar celor care se simt diferiți, le spun să rămână așa și când veți avea ocazia dați acest mesaj mai departe”.

06:45 Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal va fi prezentat de Kate Blanchet

06:47 Eddie Redmayne („The Theory Of Everything”), Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal

Vezi aici trailerul filmului „The Theory Of Everything”.

06:50 „Acest Oscar aparține tuturor celor care se luptă cu boala ALS; familiei minunate a lui Stephen Hawking. Voi avea grijă de această statuetă, a declarat Eddie Redmayne, copleșit de emoție.

06: 51 Câștigător în 2014 al Oscarului pentru cel mai bun actor în rol principal, Matthew McConaughey decernează premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal

06: 53 Julianne Moore („Still Alice”) este cea mai bună actriță într-ul rol principal în 2015

Vezi aici trailerul filmului „Still Alice”.

06:55 Actrița este aplaudată la scenă deschisă. „Am citit că dacă câștigi un Oscar, trăiești cu cinci ani mai mult”, a glumit Julianne Moore. „ Trebuie să mulțumesc celor care au făcut acest film, colegilor mei Kristen Stewart și Alec Baldwin. Dar mai mult mă bucur că pot introduce acest subiect: nu trebuie ca oamenii cu Alzheimer să fie marginalizați și uitați de noi. Rgeizorul filmului nostru a fost diagnosticat cu această boală, dar nu a renunțat și a făcut în continuare filme”.

07:00 Premiul acordat marelui câștigător, cel mai bun film, este prezentat de actorul Sean Penn

07:03: „And the Oscar goes to...Birdman!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter