Actualitate

Federaţia Share dă socoteală în Consiliul Local despre bugetul festivalului Untold

Federația Share, cea care se ocupă de programul Cluj Capitala Europeană a Tineretului 2015, a fost acuzată de presa clujeană că a folosit o sumă mai mare din banii publici decât au declarat oficial pentru desfășurarea festivalului Untold.

Diana Apan, purtătorul de cuvânt al Federației Share, a ținut să precizeze că s-au respectat toate prevederile de achiziție publică. "Având în vedere prevederile contractului pe care l-am semnat cu Primăria Cluj-Napoca, Federația are obligația să respecte procedurile de achiziție publică, astfel că am urmărit întocmai prevederile ordonanței 34/2006 pentru achizițiile publice", a declarat aceasta.

Totodată, Diana Apan a mai expus faptul că artiștii nu au, de obicei, o sumă fixă de bani pentru o cer. "Artiștii nu au, în general, o sumă fixă pentru care ei concertează. Nu costă 10.000 de euro sau 100.000 de euro sau 1.000.000 de euro. Este vorba de cea mai bună ofertă, de argumentele care se prezintă, de conceptele care se prezintă și acceptă sau nu oferta. Nu este un preț bătut în cuie pentru un artist", a ținut să precizeze purtătoarea de cuvânt. 


Recunoaşte însă că Federația Share a depășit plafonul inițial, de 130.000 de euro, alocat acestui eveniment. "Art. 57, alin. 2 se referă la un plafon de 130.000 de euro, pe care, în acest caz, l-am depășit", a menționat Diana Apan.

În ceea ce privește costurile totale ale acestui festival, Federația Share susține că valoarea totală a contractului este de 4.068.000 de lei, din care 1,8 milioane sunt bani publici, iar restul este obligația federației Share de a obține sponsorizări.


"Am aplicat o procedură de negociere, criteriile de atribuire au fost cel mai mic preț și respectarea caietului de sarcini. În urma tuturor acestor proceduri s-a ajuns la o valoare totală a contractului de 4 milioane 68 de mii de lei. Dintre acești 4 milioane 68 de mii de lei, 1,8 milioane sunt bani publici. Reiau și subliniez acest lucru, restul, diferența de sumă, pentru că vorbim de taxa de rezervare pentru artiști și de costul total, restul este obligația Federației Share de a obține sponsorizări, de a atrage aceste finanțări", a mai precizat Apan.

Mai mult decât atât, Federația Share susține că a publicat caietul de sarcini în termenul prevăzut legal, 48 de zile, iar ANRMAP (Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice) a consemnat faptul că procedurile legale au fost respectate.


"După cum știți, în momentul în care se trimite către SEAP un anunț de atribuire, acesta este verificat de către autoritatea competentă, de către ANRMAP. Doar în urma acestor verificări, documentele sunt validate și publicate, asta ne indică faptul că și autoritățile au considerat că procedurile au fost respectate", a mai precizat purtătorul de cuvânt al Federaţiei Share.

Claudia Anastase, consilier local PSD, a întrebat de ce informațiile, dacă au fost publicate la timp, nu au fost puse la dispoziția presei. "Dacă dupa parcursul acesta, validarea ANRMAP, a acceptat legal, o entiate media din Cluj v-a adresat o solicitare, egal că vă este simpatică sau antipatică (n.r entitatea media), dacă v-a întrebat care au fost ofertele suplimentare pe care le-ați avut, oferte prin care ați cerut și ați selectat pe principiul prețului cel mai mic, de ce n-ați putut răspunde, de ce nu le-ați dat răspunsul la întrebarea solicitată când se încheiase întreaga procedură?", a întrebat aceasta.


Federația Share se scuză și spune că solicitările n-au venit de la niște persoane de bună-credință. "Problema în acest caz particular este faptul că o serie de articole denigratoare, jignitoare la adresa conducerii Federației Share. Ei au spus că au fost 1.000.000 de euro din bani publici, când e vorba de 400.000 de mii de euro din bani publici", a ținut să clarifice Diana Apan.

Claudia Anastase a sfătuit conducerea Federației Share să pună la dipoziția mass-mediei locale toate materialele necesare cu privire la desfășurarea proiectului. "Pentru că nu o să mediez eu relația dumneavoastră cu o entitate media din Cluj, cred că aveți obligație morală, dacă v-ați îndeplinit toată gama de obligații legale, să înmânați oamenilor din presă ceea ce nouă ne-ați zis", a declarat consilierul local PSD. 


DJ-ii Avicii şi David Guetta, dar şi alţi 150 de artişti vor concerta la Untold Festival, un eveniment care se va desfăşura între 30 iulie şi 2 august şi care face parte din cadrul proiectului Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015.

Articol scris de Ana Racheleanu

Ultimele Stiri
abonare newsletter