Actualitate

“În viaţă nu contează ce ai în cap, ci ţâţele şi curul”

Asta îi învaţă pe “blegii, idioţii, nebunii şi handicapaţii” de elevi de la şcoala Octavian Goga profesorul de franceză Ion Piţoiu. Cazul nu este singular. Monitorul a mai scris despre astfel de profesori. Ce face ISJ?

Pentru elevii de la o școală din Mănăștur, orele de franceză sunt un calvar de când au un profesor nou. Cazul profesorului de franceză Ion Pițoiu de la Școala „Octavian Goga” din Mănăștur a ajuns pe masa Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și al Inspectoratului Școlar Județean Cluj. Reprezentanții celor două instituții spun că au demarat o anchetă în acest caz.

Mai mulți părinți de la Școala „Octavian Goga” din Cluj sunt revoltați de modul în care profesorul de franceză predă la clasa unde învață copiii lor. Elevii merg acasă speriaţi și spun că sunt umiliți de profesorul Ion Pițoiu, care a ajuns la școala din Mănăștur anul trecut, după ce profesoara  titulară a intrat în concediu medical.


Părinţii susţin că profesorul i-ar fi spus unei eleve din clasa a VII-a că „în viață nu contează ce ai în cap, ci «țâțele și curul»”. Părinții mai spun că profesorul suplinitor îi apostrofează pe elevi cu expresii precum „dobitoci, blegi, idioți, handicapați, proști, nebuni”, iar cei mici se simt stresați în urma orelor de franceză. Potrivit părinţilor, unei eleve care poartă ochelari i-ar fi spus, deranjat că se ridica să vadă mai bine la tablă „nici cu ochelari nu vezi?”, iar unii copii s-au încuiat în baie sau nu au venit la ora de franceză de teamă.

Directoarea adjunctă a școlii, amenințată cu pumnul

Nici colegii profesorului nu au scăpat de comportamentul profesorului. Potrivit declarațiilor părinților, după ce a dat afară mai mulți elevi de la clasa a VII-a și, când directoarea adjunctă Bartha Kinga a încercat să îl aducă în clasă pe unul dintre elevi, profesorul a strigat nervos la ea  să iasă din clasă și a amenințat-o cu pumnul.


Părinții au organizat inclusiv o şedinţă unde l-au invitat pe Piţoiu. Aceștia susțin că a jignit-o pe mama unui elev din a VII-a spunându-i că este „nesimțită”. Cei mici le-au povestit părinţilor că sunt confuzi – dacă își fac tema bine, înseamnă că au fost ajutați și primesc nota 2. Dacă au greșeli în temă, de asemenea iau nota 2.

Au făcut plângere la Poliție

După ce au organizat o ședință a comitetului de părinți, aceștia s-au hotărât să  depună o plângere penală pe numele profesorului. Ancheta este în desfășurare, mai mulți copii, părinți și profesori fiind chestionați de polițiști de la Secția 4 din Cluj Napoca. „În cursul lunii octombrie 2014 a fost depusă o plângere la Secţia 4 Poliţie împotriva unui cadru didactic pentru purtare abuzivă. Prin aceasta se reclama faptul că persoana în cauză ar fi adresat expresii jignitoare mai multor elevi în timpul orelor de curs. Poliţiştii fac cercetări în acest caz sub coordonarea Parchetulul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Carmen Jucan.


Și Inspectoratul Școlar face anchetă

Părinții au apelat și la Inspectoratul Şcolar Județean Cluj. „ISJ Cluj a fost informat de doi părinți despre o situație problematică în ceea ce privește relaționarea deficitară cu elevii a domnului profesor Ion Pițoiu în luna noiembrie, în cadrul audiențelor oferite de domnul inspector școlar general. Autosesizându-se, ISJ Cluj a discutat cu directorul unității această situație și a hotărât constituirea unei comisii de verificare formate din inspectorul de limbi moderne și un profesor metodist de limbă franceză care s-a deplasat la școală și a asistat la orele domnului profesor. Săptămâna trecută, la audiențe au participat din nou doi părinți care au reclamat că mai mulți elevi au rămas corigenți la limba franceză în semestrul I care tocmai s-a încheiat. Prin urmare, ISJ Cluj a trimis o adresă către conducerea unității prin care este solicitat un punct de vedere al acesteia cu privire la modalitatea de gestionare a problemei la nivelul școlii. De asemenea, urmează ca în Consiliul de Administrație al ISJ să fie analizată modalitatea legală de a gestiona mai departe situația”, au declarat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

„Există o anchetă. Instituţiile să-şi facă datoria”, a declarat profesorul suplinitor de franceză Ion Piţoiu.


Părinții sunt hotărâți să dea în judecată Ministerul Educației

„Ca părinți, știm că nu avem copii perfecți. Nu punem la îndoială cunoștințele de specialitate ale domnului profesor. În schimb nu suntem de acord cu metodele sale de lucru, cu faptul că ne jignește și umilește copiii, că este un factor de stres foarte mare, că deja se văd urmările orelor de franceză asupra unora dintre copii. Profesorul a primit un avertisment de la şcoală şi unul de la Inspectorat. La finalul semestrului întâi, asta mi-a relatat doamna director adjunct, la şedinţa din 30 ianuarie s-a cerut de către direcţiune transferul profesorului la o altă şcoală. Noi părinţii cerem transferul domnului profesor de la Şcoala Octavian Goga”, a declarat preşedintele comitetului de părinţi al clasei a VII-a, Chelan Liliana.

În cazul în care profesorul suplinitor de franceză Ion Pițoiu nu va fi trasferat de la Școala „Octavian Goga”, părinții spun că îşi rezervă dreptul de a da în judecată Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Ministerul Educației Naționale. Părinții au transmis un memoriu Ministerului Educației și Cercetării prin care cer ca profesorul Ion Piţoiu să fie mutat de la şcoală.


“Vă tai mâinile”

Monitorul de Cluj a scris anul trecut despre nemulţumirile unor părinţi legate de un profesor de geografie de la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă. Părinţii susţin că elevii sunt terorizaţi, jigniţi, abuzaţi, discriminaţi şi batjocoriţi de profesorul de geografie Rusu Oliver.

“În timpul orelor îi ironizează, le imită defectele fizice şi le accentuează în faţa întregului colectiv. Suntem îngroziţi de el, copiii noştri sunt batjocoriţi în public, îi numeşte gunoaie. Ambii mei copii sunt la acest liceu, de cel mic îşi bate joc şi îi zice că se mişcă în reluare. Profesorul a spus tuturor în clasă, ameninţător, că dacă îndrăzneşte cineva să îl filmeze îi va tăia mâinile acelui elev”, reclamau atunci părinţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter