Actualitate

Klaus Iohannis l-a decorat pe şeful IPJ Cluj Tudor Grindean pentru "rezultate remarcabile obţinute în activitatea profesională"

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 6 februarie, un decret de decorare. Printre persoanele care au primit decoraţii se numără şeful IPJ Cluj Tudor Grindean, care se află în centrul unui scandal după ce cinci infractori au reuşit să evadeze la interval de câteva zile din arestul IPJ, dar şi generalul Ion Burlui, care şi-a dat demisia de la şefia Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), după ce a fost acuzat că nu a intervenit în timp util la tragedia aviatică din Apuseni.

“În semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitatea profesională şi înaltul profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredinţate”, se precizează în decretul de decorare.

Astfel, în decret se menţionează faptul că “Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a acordat Ordinul «Bărbăţie şi Credinţă» în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, domnului general de brigadă Burlui Ion (...), Ordinul «Bărbăţie şi Credinţă» în grad de Ofiţer, cu însemn pentru civili, domnului chestor principal de poliţie Căbulea Ioan-Nicolae (...) şi domnului chestor- de poliţie Grindean Tudor (...)”.


Fost secretar de stat în Ministerul de Interne, Ioan-Nicolae Căbulea a fost urmărit penal de Parchetul General pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în dosarul listelor electorale folosite la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din 2012. Potrivit unor surse, dosarul său a fost clasat recent.

Generalul Ion Burlui și-a dat demisia de la șefia Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), după ce a fost acuzat că nu a intervenit în timp util, când s-a produs tragedia aviatică din Munții Apuseni, în care pilotul Adrian Iovan și studenta la Medicină Aura Ion și-au pierdut viața, epava avionului fiind găsită de localnici.


Tudor Grindean se află în centrul unui scandal la Cluj-Napoca după ce patru infractori consideraţi periculoşi au reuşit să evadeze din arestul IPJ Cluj. La câteva zile distanţă, un alt infractor a fugit de sub escorta poliţiştilor în momentul în care era transferat de la Dej în arestul IPJ Cluj. Bărbatul a reuşit să fugă în momentul în care maşina cu care era transportat a oprit pentru ca unul dintre poliţiştii care îl însoţeau să lase câteva documente. Bărbatul a reuşit să fugă, profitând cel mai probabil de neatenţia celuilat poliţist care îl supraveghea.

În 17 ianuarie, patru bărbaţi aflaţi în arestul Poliţiei Judeţene Cluj, trei pentru furt calificat şi unul pentru tentativă de omor, au evadat din arestul IPJ. Trei dintre evadaţi au fost prinşi după mai multe ore de căutări, în timp ce al patrulea a fost găsit abia după două săptămâni, în municipiul Alba Iulia.


La acea dată, şeful IPJ Cluj Tudor Grindean susţinea că nu are motive să-şi înainteze demisia din funcţie, precizând că instituţia pe care o conduce a făcut plângeri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca împotriva poliţiştilor care se aflau de serviciu când cei cinci infractori au evadat pentru comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu.

În decret se mai arată faptul că “decorarea a fost făcută la propunerea viceprim-ministrului pentru Securitate Naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter