Actualitate

Centrul Clujului, închiriat de Primărie unor asociaţii şi partide obscure cu 50 de bani metrul pătrat

Zeci de asociaţii, uniuni, fundaţii şi partide au spaţii închiriate de la Primăria Cluj-Napoca la preţuri incredibil de mici.

99 de spaţii din buricul târgului şi din zone apropiate de centru, aparţinând Primăriei Cluj-Napoca, sunt închiriate la un preţ de nimic către asociaţii, fundaţii, partide şi uniuni. De multe din aceste asociaţii nu a auzit aproape nimeni, unele au un orar de funcţionare de doar câteva ore pe săptămână, iar activităţile lor sunt mai mult sau mai puţin vizibile. Unii sunt chiriaşi vechi şi îşi desfăşoară activitatea în spaţiile Primăriei de aproape 40 de ani.

Chiria pe care o plătesc asociaţiile, fundaţiile şi partidele este de doar 50 de bani pe metru pătrat, preţul fiind stabilit printr-o hotărâre de Consiliu Local din anul 2009. Printre norocoşii care au prins o chirie aproape gratis se numără Asociaţia Culturală Dacia România, Asociaţia Română de Prietenie cu R.P. Chineză, Uniunea Elenă din România, Asociaţia Sedcent, Liga Scriitorilor Maghiari din Ardeal, Asociaţia Invalizilor de Război Nevăzători, Uniunea Scriitorilor din România, Revista Tribuna, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Fundaţia de Cultură şi Caritate Pro Christianus, Uniunea Romilor, Fundaţia Armonia, Fundaţia Protecţiei Sociale Generale din România filiala Cluj, Asociaţia Ferma de Zâne şi lista ar putea continua.


Fundaţia Armonia, în armonie cu Primăria de pe vremea lui Funar

Fundaţia Armonia Cluj-Napoca, a jurnalistului Ion Novăcescu funcţionează într-un spaţiu central, închiriat de la Primăria Cluj-Napoca încă de pe vremea lui Funar. Novăcescu este cunoscut ca organizator al Zilelor Clujului, în perioada 2002-2005, evenimentul fiind susţinut financiar de autorităţile locale.

De atunci, activităţile culturale ale fundaţiei au fost invizibile. Ion Novăcescu a declarat pentru Monitorul de Cluj că cel mai important proiect din ultima perioadă al Fundaţiei Armonia este Berăria Culturală, ajunsă la ediţia a 30-a. Proiectul Berăria Culturală se desfăşoară din anul 2013 şi este organizat frecvent, la un interval de aproximativ două-trei săptămâni, astfel că a ajuns rapid la ediţia a 30-a. “Berăria Culturală se bucură de succes, aseară am avut o gală. Pe lângă acest proiect, fundaţia mai are şi altele”, a mai spus Novăcescu. Trebuie menţionat faptul că deşi proiectul Berăria Culturală este produs de Fundaţia Armonia şi Ion Novăcescu, evenimentele se desfăşoară în alte locaţii, iar spaţiul închiriat de la Primărie nu se ştie dacă este folosit sau nu pentru alte activităţi. 


Artiştii plastici, printre cei mai vechi chiriaşi

Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala interjudeţeană Cluj-Bistriţa este unul dintre cei mai vechi chiriaşi ai Primăriei Cluj-Napoca şi are mai multe spaţii luate cu chirie. Reprezentanţii uniunii spun că funcţionează într-un spaţiu închiriat din anii ’80, iar în altul din anii ’70. “Suntem mulţumiţi de spaţiul din centru de pe Universităţii, unde avem în total 100 de metri pătraţi, spaţiul de sediu şi magazinul. Mai avem un spaţiu pe Brassai nr. 5 şi unul pe strada Albac nr. 25, unde avem ateliere, dar spaţiul de pe Albac este foarte degradat şi Primăria nu face reparaţii”, afirmă reprezentanţii uniunii.

Nume obscure cu activităţi la fel de obscure

Una dintre asociaţiile despre care extrem de puţină lume a auzit, dar are nevoie de un spaţiu ultracentral este Asociaţia Culturală Dacia România (ACDR) Cluj. Au un apartament închiriat pe strada I.C. Brătianu, numărul de telefon afişat pe site este nealocat, iar directoarea asociaţiei nu a putut fi contactată la numărul de mobil publicat pe acelaşi site. “ACDR îşi propune să sprijine şi să organizeze acţiuni din domeniul cultural-ştiinţific, precum: simpozioane, conferinţe, expoziţii, spectacole etc”, scrie pe site-ul asociaţiei.     


Şi minorităţile etnice au asociaţii care au prins un spaţiu pe o chirie de nimic. Uniunea Elenă din România nu este departe de ACDR Cluj la capitolul vizibilitate, deşi preşedinta uniunii spune că fac lunar „activităţi frumoase” şi se vor implica şi în proiectul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Uniunea Elenă funcţionează în 26 de metri pătraţi, pe bulevardul Eroilor, sediul este deschis de trei ori pe săptămână, câteva ore. Printre activităţile enumerate de conducerea uniunii se află lecţiile de limba greacă.

Partide de care nu mai ştie nimeni ocupă spaţii

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au precizat că legea obligă autorităţile locale să închirieze spaţii partidelor politice. Acelaşi lucru este valabil şi pentru asociaţii, fundaţii şi uniuni.


Astfel, senatorii, deputaţii şi partidele au spaţii închiriate ultracentral tot la 50 de bani metrul pătrat. Pe bulevardul Eroilor şi în Piaţa Unirii, PNL are două sedii,  PSD are sediu pe Eroilor, pe Albert Einstein funcţionează Partidul Socialist Român, pe Vasile Alecsandri au primit sediu PNŢCD, pe 21 Decembrie 1989 are sediul Partidul Poporului Dan Diaconescu, UDMR pe Memorandumului, Partidul Civic Maghiar pe Sextil Puşcariu, Partidul Conservator pe Arinilor, Partida Romilor pe bulevardul 21 Decembrie 1989, Partidul Popular pe 21 Decembrie 1989.   

Din totalul partidelor care au sedii închiriate pe bani mărunţi, sunt unele despre care aproape nimeni nu ştie nimic. Este cazul Partidului Popular sau al Partidului Socialist Român. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter