Actualitate

Clujul rămâne în continuare blocat. O nouă amânare în procesul pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj. Oleleu ţine strâns de scaun

Războiul pentru fotoliu de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj s-a mutat în sala de judecată. Mihai Seplecan a apărut miercuri dimineaţă în faţa judecătorilor de la Tribunalul Cluj pentru un nou termen în procesul în care prefectul judeţului Cluj Gheorghe Vuşcan a atacat în contencios administrativ hotărârea prin care Ioan Oleleu a fost eliberat din funcţia de vicepreşedinte al CJ Cluj, hotărârea prin care Mihai Seplecan i-a luat locul, dar şi hotărârea de numire a lui Mihai Seplecan în funcţia de preşedinte al CJ Cluj.

Avocaţii lui Oleleu, Vladimir Mătuşan şi Maria Fodor, au depus la instanţă mai multe documente şi înscrisuri, printre care şi o întâmpinare pentru a demonstra lipsa de interes şi lipsa calităţii procesuale active a “pârâtului” Oleleu. Dar, surpriză. Pe de altă parte, avocaţii lui Oleleu au depus o întâmpinare, o cerere de intervenţie accesorie în sprijinul Prefecturii Cluj şi în contradicţie cu instituţia unde este angajat.

Avocatul lui Mihai Seplecan, Ovidiu Podaru, a declarat că i se pare ciudat faptul că în acest proces care este între Prefectura Cluj şi Consiliul Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, care este vicepreşedintele CJ Cluj, susţine Prefectura Cluj.


“La acest termen şi-a spus fiecare poziţia procesuală, mai ales domnul Oleleu. Atât. Pe Oleleu l-a chemat în judecată prefectul, pe de-o parte, iar pe de altă parte, a făcut cerere de intervenţie accesorie. Dânsul se teme că dacă domnul Seplecan va avea o sentinţă favorabilă va pierde funcţia de vicepreşedinte şi atunci face cerere de intervenţie în favoarea prefectului. Este o chestie foarte ciudată, nici nu mai ştii cum s-o iei. Se judecă prefectul cu Consiliul Judeţean şi vicepreşedintele CJ Cluj Ioan Oleleu este de partea prefectului. Domnul Oleleu este de partea prefectului. Pe faţă, inclusiv procedural. Dacă se câştigă înseamnă de fapt că vicepreşedinţi sunt Vakar Istavan şi Mihai Seplecan, nu Vakar Istvan şi Ioan Oleleu, iar întrucât e vorba de voturi politice, bineîneţeles că pe viitor se va schimba conducerea CJ Cluj până la alegeri, pentru că totul s-ar putea termina dacă s-ar organiza alegeri. Se vede din motivare că sunt pretexte să se prevaleze de efectul suspensiv al acţiunilor. La termenul viitor e posibil inclusiv să intrăm să dezbaterea fondului”, a declarat avocatul de drept administrativ Ovidiu Podaru.

Judecătoarea Monica Trofin de la Tribunalul Cluj, care a fost preşedintele Biroului Electroral Judeţean la alegerile locale din 2012, dar şi la cele prezidenţiale din 2014, a întrebat părţile dacă acest proces are vreun efect


“Fostul preşedinte a demisionat. Ce rost mai are această cauză? Obiectul cauzei mai are miză sau nu? Ce efect ar mai avea? Ce s-ar schimba? Ar rămâne domnul Vakar. Sau vă judecați pentru drepturile salariale?”, a spus Monica Trofin.


Juristul prefecturii Cluj a intervenit şi a spus că “indiferent cine va câştiga procesul Vakar Istvan va rămâne preşedinte”.

“Consiliul Judeţean este blocat. Victor Ponta nu vrea să semneze pentru organizarea alegerilor. Toată această chestiune este una politică, cine conduce acolo (Consiliul Judeţean – n.red. ). Acolo majoritatea este PNL, PNL a avut de ales între Ioan Oleleu şi Vakar Istvan. Dacă noi câştigăm, consilierii judeţeni au de ales între Vakar Istvan şi Mihai Seplecan, şi fiind voturi politice s-ar schimba situaţia. Asta până la organizarea de noi alegeri. Nu dorim amânarea acestui proces”, a susţinut Podaru în faţa instanţei.


Avocatul lui Ioan Oleleu, Vladimir Mătuşan, a cerut amânarea procesului, amânare pe care a şi obţinut-o pentru data de 11 februarie.

“La termenul următor vom pune în discuţie cererile de intervenţie accesorii, precum şi excepţiile invocate în cauză”, a spus Trofin.


“Se poate vedea acest lucru că atât prefectul Clujului, cât şi cei din PSD, nu doresc ca domnul Oleleu să fie înlocuit şi să piardă preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj şi aduc tot felul de acte şi justificări la dosar pentru a cere termene cât mai lungi. Dacă aţi văzut şi acum domnul avocat Mătuşan (Vladimir Mătuşan – n.red. ) a venit şi a spus că e curios să vadă dacă noul PNL a fuzionat, dacă la Tribunal este legal, care este preşedintele noului PNL, adică nişte absurdităţi. Judeţul Cluj este blocat, proiectele judeţului Cluj sunt blocate, groapa de gunoi, aeroportul, drumurile judeţene. Nu se lucrează nimic. Anul trecut nu s-a cheltuit 45% din bugetul CJ Cluj, totul este blocat acolo şi noi venim şi ne legăm cine este preşedintele PNL  şi dacă din punct de vedere juridic avem preşedinţi aici la Cluj. Cred că totul este în detrimentul cetăţenilor judeţului Cluj. Cred că domnul Victor Ponta ar trebui să respecte legea, să organizeze alegeri pentru funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean. Sper ca în data de 11 februarie instanţa va vedea ceea ce doresc atât prefectul, cât şi de la PSD să întindă acest proces. Sunt ferm convins vă voi reveni la conducerea Consiliului Judeţean Cluj cât mai repede”, a comentat Seplecan la ieşirea din sala de judecată.

Până acum au avut loc patru termene de judecată în procesul dintre Prefectura Cluj şi Consiliul Judeţean Cluj care toate au suferit amânări şi anume pe data de 15 decembrie 2014, pe 12 ianaurie 2015, pe 26 ianuarie 2015 şi ultimul termen, de astăzi, 28 ianuarie, amânat pe 11 februarie.

Prefectul judeţului Cluj Gheorghe Vuşcan a atacat în data de 18 iunie 2014 în contencios administrativ hotărârile Consiliului Judeţean Cluj prin care Ioan Oleleu a fost eliberat din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, respectiv hotărârea prin care Mihai Seplecan i-a luat locul, solicitând instanţei de judecată anularea acestora, ca fiind nelegale.

“Hotărârea CJ Cluj prin care s-a aprobat eliberarea din funcţia de vicepreşedinte al CJ Cluj a lui Ioan Oleleu încalcă prevederile legale în vigoare referitoare la condiţiile suplimentării ordinii de zi a şedinţelor ordinare, întrucât eliberarea din funcţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean nu se poate decide ca urmare a suplimentării ordinii de zi, decât dacă se face dovada existenţei unui motiv întemeiat care să justifice adoptarea în regim de urgenţă a unei astfel de soluţii, condiţie neîndeplinită în speţă. Consiliul Judeţean Cluj nu a făcut o corectă aplicare a prevederilor legii cu ocazia adoptării hotărârii prin care a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al CJ Cluj Mihai Seplecan în locul de vicepreşedinte declarat vacant ca urmare a  eliberării din funcţie a lui Ioan Oleleu, întrucât alegerea unui nou vicepreşedinte în locul celui eliberat din funcţie, nu justifică o urgenţă, pentru a se abandona procedura şedinţelor ordinare”, a precizat prefectul de Cluj.

Ulterior, în 14 august 2014, Prefectura Cluj a anunțat  că a atacat în contencios admnistrativ, pentru a doua oară, hotărârile Consiliului Județean (CJ) Cluj prin care Ioan Oleleu a fost revocat din funcția de vicepreşedinte al CJ Cluj, respectiv prin care Mihai Seplecan a preluat aceeași funcție și apoi a fost numit președinte interimar al intituției administrative județene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter