Actualitate

Încă un pas în realizarea centurii Floreşti-Cluj-Napoca. Şulea: La finalului anului va fi gata

Caietul de sarcini aferent proiectului de investiție privind realizarea centurii de sud a fost predat către Primăria Florești de către firma proiectantă a investiției, Luca Way. Investiția, în valoare totală de aproximativ 7 milioane de euro, va fi suportată integral din bugetul local al comunei.

În decurs de aproximativ 10 zile Biroul Achiziții din cadrul Primăriei Florești va depune documentația aferentă licitației pentru realizarea investiției, la Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Drumul, care va porni din strada Tăuțiului și va face joncțiunea în Cluj Napoca cu Drumul Sfântul Ioan, va avea o lungime de 2,685 km (firul principal, la care se adaugă încă doi kilometri de bretele).

Drumul de Ocolire Sud va avea 11 podețe și 2 poduri, precum și două girații și 3 intersecții. Vor fi incluse și două bretele de legătură cu DN1, una în zona Metro și una în zona Polus. Carosabilul va fi de 2x 3,5 metri, pe o parte trotuarul va fi de 1,5 metri, iar pe cealaltă parte va fi inclusă și o pistă de biciclete, lățimea ansamblului trotuar – pistă de biciclete fiind de 2 metri. Toate acestea alături de rigole ranforsate, zid desprijin pe coloane, șanțuri de beton, rambleu, piloți forați, filtre drenante, drenuri orizontale și semnalizare rutieră.


“Îmi doresc ca la finele anului 2015 Centura să fie finalizată. Vom apela la un credit furnizor, aceasta fiind varianta cea mai optimă și rapidă. Sunt deja firme interesate în a accesa licitația. Gradul de îndatorare nu va depăși 30% din buget, ceea ce nu este mult. Mi-aș fi dorit să putem demara investiția și mai repede, dar sunt anumiți pași de urmat. Nu se poate sări peste proiect, peste licitația aferentă proiectului, peste realizarea proiectului sau peste timpii necesari sistemelor naționale de validare a licitațiilor, ori peste eventuale contestații“, a declarat primarul comunei Florești, Horia Șulea.

În prezent, în Floreşti locuiesc peste 30.000 de persoane. Dimineaţa, între orele 06.00-08.30, potrivit măsurătorilor, în medie 14.000 de maşini parcurg DN1 - Avram Iancu, spre Cluj-Napoca, dintre care doar 2.000 intră în Floreşti. Restul sunt floreşteni ce merg spre Cluj-Napoca. Unica arteră de legătură a fost deja marcată la patru benzi, dar acest lucru nu este de ajuns pentru adecongestiona traficul.


Luca Way SRL este fosta Poyry România, una dintre firmele abonatele la contractele cu statul, atât sub guvern PSD, cât și în timpul guvernării PDL. Luca Way este o companie apărută pe piață în luna iulie 2012 ca urmare a retragerii de pe piaţa din România a companiei Poyry Romania. Firma are un istoric bogat în privinţa contractelor din bani publici, fosta Poyry încasând, atât în timpul guvernării PSD, cât şi cea a PDL milioane de euro pentru supravegherea diferitor lucrări de infrastructură, din toată ţara. Potrivit unor articole apărute în presa centrală de la vremea respectivă, acționariatul firmei Poyry, actuala Luca Way, ar fi fost strâns legat de numele lui Adriean Videanu, potrivit teleorman24.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter