Actualitate

UPDATE: Autorii atacului armat de la Charlie Hebdo, bănuiți că au luat ostatici în nordul Parisului - VIDEO LIVE

Fraţii Cherif şi Said Kouachi, suspectaţi în atentatul de miercuri de la Charlie Hebdo, ar fi autorii unei luări de ostatici care are loc vineri dimineaţă într-o companie din Dammartin-en-Goële, în Seine-et-Marne. Două persoane au murit şi alte 20 au fost rănite în urma schimbului de focuri care a avut loc la Dammartin-en-Goële (Seine-et-Marne), relatează Le Parisien, în ediţia electronică.

UPDATE 14:40 - Forţele de ordine încearcă să stabilească un dialog cu cei doi jihadişti

"Prioritatea este stabilirea unui dialog", a declarat presei Pierre-Henry Brandet. Ministerul de Interne a afirmat de asemenea că negociatorii au "încercat să stabilească un contact" cu cei doi bărbaţi, aflaţi într-o tipografie din localitatea Dammartin-en-Goële.

UPDATE 14:15 - Mai multe școli din zonă au fost evacuate

Mai multe instituţii şcolare erau în curs de evacuare vineri după-amiază în zona situată la nord-est de Paris unde au fost încercuiţi cei doi jihadişti francezi acuzaţi de atentatul de la redacţia Charlie Hebdo, au anunţat autorităţile locale.


Operaţiunea vizează 200 de elevi de la o grădiniţă şi o şcoală primară din Dammartin-en-Goële, precum şi efectivele unui colegiu şi ale unui liceu din oraşul vecin Mitry-Mory.

UPDATE 13:05 - Un angajat în vârstă de 27 de ani, posibilul ostatic

Familia şi prietenii nu reuşeau să îl contacteze, vineri, pe un angajat în vârstă de 27 de ani care lucrează în zona în care are loc operaţiunea de neutralizare a suspecţilor în atentatul comis miercuri la Charlie Hebdo, relatează Le Figaro, în ediţia electronică.


Potrivit Le Figaro, tânărul nu a putut fi contactat nici prin telefon, nici prin e-mail. El ar fi trebuit să fie la întreprinderea Creation Tendance Decouverte în momentul în care a început luarea de ostatici.

Această persoană merge în fiecare dimineaţă pe jos la serviciu, deoarece locuieşte la o distanţă de 500 de metri. El este originar din oraş.


UPDATE 12:50 - Mărturia unui comerciant: "Am dat mâna" cu unul dintre fraţii Kouachi

Un comerciant - care avea întâlnire vineri dimineaţa la firma din Dammartin-en-Goële unde este în curs o luare de ostatici  - a declarat că s-a întâlnit cu unul dintre fraţii Kouachi, presupuşii autori ai răpirii, că au dat mâna şi s-au salutat, relatează postul France Info pe site.

"M-am întâlnit cu unul dintre terorişti, i-am strâns mâna şi l-am salutat", a declarat "Didier" pentru post.


France Info mai transmite că teroristul l-a avertizat că în zonă "se află poliţia" şi l-a îndemnat să "plece, (pentru că) nu ucidem civili".

"Când am ajuns, clientul meu a ieşit împreună cu o persoană înarmată, care s-a prezentat ca fiind de la poliţie, clientul meu mi-a cerut să plec, aşa că am plecat", a declarat Didier.


"Persoana care s-a prezentat ca fiind de la poliţie mi-a spus: «Plecaţi, oricum nu ucidem civili», un lucru care m-a uluit şi am decis, astfel, să sun la poliţie. Presupun că era unul dintre terorişti", afirmă comerciantul în continuare.

"Nu i-am recunoscut în mod oficial, era îmbrăcat ca poliţiştii, în ţinută de intervenţie neagră, vestă antiglonţ şi (avea) puşcă. Ar fi putut să fie un poliţist, dacă nu mi-ar fi spus că «nu omorâm civili»", a subliniat bărbatul.

"Erau puternic înarmaţi, ca poliţiştii care intervin cu puşti de tip Kalaşnikov", insistă el, precizând că "eu mă aflam în faţa porţii întreprinderii, i-am strâns mâna lui Michel şi unuia dintre terorişti. Mi-a spus «sunt (din) poliţie. Plecaţi, nu ucidem civili». După ce-am plecat, iar Michel a închis uşa în urma mea. Am plecat, după aceea", a mai povestit Didier.

"Nu ştiam dacă era vorba despre o luare de ostatici ori o spargere. Ştiam că ceva nu era normal. Nu am auzit focuri de armă", a mai declarat comerciantul.

UPDATE 12:05 - Cei doi fraţi au declarat că ”vor să moară martiri”.

Fraţii Cherif şi Said Kouachi ar fi declarat, într-o conversaţie telefonică cu poliţiştii de la tipografia unde teroriştii au luat ostatici, că vor să moară ”martiri”, informează Le Figaro.

UPDATE 11:46 - Fraţii Kouachi au luat ostatică o singură persoană

O sursă din cadrul poliţiei franceze a confirmat, vineri, pentru AFP că o singură persoană este luată ostatică de fraţii Cherif şi Said Kouachi într-o mică firmă dintr-o localitate situată la nord-est de Paris.

UPDATE 11:38 - Parchetul dezminte bilanţul victimelor din Dammartin-en-Goële

Parchetul a dezminţit vineri bilanţul de doi morţi anunţat anterior de Le Parisien, în urma schimbului de focuri care a avut loc în localitatea Dammartin-en-Goële, situată la nord de Paris, în timpul urmăririi fraţilor Kouachi, relatează cotidianul L'Express, în ediţia electronică.

Cu puţin timp în urmă, Le Parisien anunţat că, în urma schimbului de focuri care a avut loc la Dammartin-en-Goële (Seine-et-Marne), două persoane au murit şi alte 20 au fost rănite.

Potrivit primarului oraşului, compania are doar cinci angajaţi.

UPDATE 11:00 - Doi morţi şi 20 de răniţi la Dammartin-en-Goële

Doi oameni au murit şi 20 au fost răniţi în schimbul de focuri dintre poliţie şi suspecţii atacului de la Charlie Hebdo, în localitatea Dammartin-en-Goële.

UPDATE 10:57 - Ministrul francez de Interne confirmă o "operaţiune în curs" la Dammartin-en-Goële

O luare de ostatici era în desfăşurare vineri dimineaţa într-o întreprindere, la nord-est de Paris, în urma unui schimb de focuri de armă şi unei curse de urmărire a doi bărbaţi înarmaţi care ar putea fi fraţii acuzaţi de atentatul de la Charlie Hebdo, afirmă surse concordante.

"Un dispozitiv de securitate extrem de dens a fost pus în aplicare pe teritoriul departamentului Oise, de la Aisne la Seine-et-Marne. Acesta mobilizează mijloace extrem de importante cu o operaţiune în curs la Dammartin-en-Goële", a confirmat ministrul francez.

Numărul de persoane luate ostatice în această localitate, Dammartin-en-Goële, nu putea fi precizat imediat, a adăugat o sursă apropiată de dosar.

UPDATE 10:30 - Luare de ostatici la nord de Paris

O luare de ostatici era în desfăşurare vineri dimineaţa într-o întreprindere, la nord-est de Paris, în urma unui schimb de focuri de armă şi unei curse de urmărire a doi bărbaţi înarmaţi care ar putea fi fraţii acuzaţi de atentatul de la Charlie Hebdo, afirmă surse concordante.

Numărul de persoane luate ostatice în această localitate, Dammartin-en-Goële, nu putea fi precizat imediat, a adăugat o sursă apropiată de dosar.

UPDATE 10:23 - Doi indivizi care ar putea fi fraţii Kouachi au furat o maşină în Oise

O maşină a fost furată la Montagny-Sainte-Félicité (Oise) în jurul orei 08.40 (09.40 ora României) de doi indivizi cu semnalmentele fraţilor Kouachi, suspectaţi că sunt autorii atentatului de la Charlie Hebdo, relatează RTL.fr.

Câteva minute mai târziu, un schimb de focuri a avut loc în Seine-et-Marne, în dretul Dammartin-en-Goële, în apropiere de zona unde au loc operaţiunile de căutare a fraţilor Cherif şi Said Kouachi. Mai mulţi bărbaţi aflaţi la bordul unei maşini au tras în forţele de ordine.

Un martor ocular, care lucrează în zona industrială din Dammartin-en-Goële a auzit focuri de armă: "Lucrez la depozitul Kuehne Nagel din zona industrială. În urmă cu aproximativ o jumătate de oră am auzit focuri de armă şi în cinci minute era prezentă toată securitate, elicopoterele poliţiei. Ni s-a interzis să ne apropiem de ferestre şi trebuie să rămânem în interiorul depozitului. Nu mai este nicio mişcare nici nu se intră, nici nu se iese".

Întreaga comună este încercuită de forţele de ordine cu elicoptere care survolează zona, precum şi echipe ale GIGN şi RAID care sunt mobilizate la faţa locului. Jandarmeria le-a cerut persoanelor din zonă să nu iasă din locuinţe.

--------------------------

Căutarea celor doi terorişti a intrat în cea de-a treia zi

În jurul orei 07.00 GMT (09.00 ora României), mai multe camionete ale Brigăzii de căutare şi intervenţie (BRI) a poliţiei judiciare au ajuns în zona Picardie, situată la 80 de kilometri nord-est de Paris, unde se concentrează căutările. 

"Căutările se vor relua, mai ales în zonele împădurite", a explicat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

Conform jurnalistului Guillaume Debre, principala teamă a autorităţilor este că cei doi suspecţi ar putea să ajungă la graniţa cu Belgia şi ar putea ieşi din ţară.

(Informații preluate integral de pe Mediafax)

Ultimele Stiri
abonare newsletter