Actualitate

Rebelii din Doneţk cer amânarea negocierilor

Data negocierilor de pace de la Minsk între rebelii proruşi şi autorităţile ucrainene era nesigură luni, unii invitând negociatorii să se întâlnească marţi, alţii cerând o amânare până la sfârşitul săptămânii.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat sâmbătă un „acord de principiu” cu privire la negocieri de pace pentru marţi în capitala Belarusului, menite să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, soldat cu peste 4.300 de morţi în opt luni de zile potrivit ONU.

Reprezentanţi ai „republicii populare” de la Doneţk (DNR) au cerut o amânare a acestor negocieri până vineri, o perioadă de care au nevoie pentru „rezolvarea anumitor probleme militare”. „Insistăm ca negocierile să aibă loc pe 12 decembrie. Data de 9 decembrie era prevăzută, dar este mâine şi nu avem timp să rezolvăm anumite probleme militare şi cu privire la schimbul de prizonieri”, a declarat pentru AFP Andrei Purghin, „preşedintele parlamentului” DNR. „Vom participa la negocieri, dar vrem să ne pregătim mai bine”, a adăugat el.


O sursă din anturajul „preşedintelui” DNR Aleksandr Zaharcenko, a anunţat că data de 9 decembrie este în continuare „de actualitate”, chiar dacă „nu este nimic sigur la ora actuală”, informează Mediafax.

Aceste negocieri de pace vizează relansarea procesului de pace de la începutul lui septembrie, la Minsk, cu participarea liderilor rebeli, reprezentanţilor ucraineni, ruşi şi OSCE. Ele coincid cu intrarea în vigoare a unui nou armistiţiu în estul Ucrainei, confirmat de cele două tabere şi care, în cazul în care va fi respectat, urmează să conducă la retragerea armamentului greu şi la crearea unei zone-tampon.

abonare newsletter