Actualitate

Strategia lui Putin de a influenţa Europa

Un document de strategie de la Moscova, văzut de o publicaţie germană, dezvăluie cum a fost sfătuit Vladimir Putin să influenţeze Europa prin intermediul unor partide populiste şi de extremă dreapta, inclusiv formaţiunea antieuro Alternativa pentru Germania (AfD).

Ziarul Bild a dezvăluit luni documentul, în care Centrul pentru Comunicaţii Strategice, o firmă de consiliere de la Moscova, prezintă felul în care Putin poate influenţa membri-cheie ai UE, inclusiv Germania.

Publicaţia subliniază asupra uneia dintre metodele prin care se finanţează AfD - comerţul cu aur - şi o prezintă ca pe o cale prin care Kremlinul poate să cumpere influenţă în partid. Consilierii sugerează că Guvernul rus poate vinde aur partidului german, în pierdere, sau să-i folosească pe germani ca intermediari în comerţul cu aur, în schimbul unor comisioane ca mijloc de umple seifurile partidului, relatează Mediafax.


AfD a vândut aur în valoare de 2,1 milioane de euro începând din octombrie, cu profit redus, dar vizează să-şi maximizeze ajutorul public - calculat pe baza a câte voturi obţine partidul şi alte venituri - pe care-l primeşte.

Experţii lui Putin sugerează aceeaşi strategie şi prin acordarea unor împrumuturi către partid, o metodă utilizată deja cu succes în Franţa. O bancă rusească a împrumutat partidului Frontul Naţional (FN, extremă dreapta) peste nouă milioane de euro, iar în schimbul împrumutului liderii formaţiunii franceze xenofobe şi antieuropene au prezentat Rusia într-un mod pozitiv.


Criza ucraineană este un punct deosebit de sensibil, având în vedere faptul că în trecut „Germania şi Rusia s-au înţeles. Germania este foarte reticentă în adoptarea unor măsuri militare”, explică el, adăugând că „în această ţară (Germania) ne simţim ca şi cum bombele ar cădea asupra noastră, în timp ce americanii se simt ca şi cum ar fi cei din bombardier”, a declarat un analist din domeniul politicii externe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter