Actualitate

De şapte ani se chinuie să cumpere locuinţele ANL de pe Calea Floreşti. Acuză Primăria de discriminare şi făţărnicie

Tinerii care locuiesc în imobilele ANL de pe Calea Floreşti se simt discriminaţi în condiţiile în care alte primării din judeţ au permis cumpărarea locuinţelor ANL, singura care nu a făcut acest lucru fiind Primăria Cluj-Napoca.

Clujenii care stau în locuinţele ANL de pe Calea Floreşti nr. 58B se chinuie de şapte ani să cumpere apartamentele în care locuiesc cu chirie la stat, dar la fiecare încercare s-au lovit de refuzul autorităţilor locale. Tinerii se simt discriminaţi în condiţiile în care alte primării din judeţ au permis cumpărarea locuinţelor ANL, singura care nu a făcut acest lucru fiind Primăria Cluj-Napoca. Ei subliniază că legea permite achiziţionarea apartamentelor. “Tinerii pot cumpăra aceste locuințe după un an de chirie neîntreruptă, conform Art. 9, alin. 1 din OUG 14/2010.  Paradoxal, acestă ordonață de urgență are următoarea semnătură: Emil Boc, prim-ministru. Oare de ce Emil Boc de astăzi, primar al municipiului Cluj-Napoca, nu mai este interesat să le vândă? Pe de altă parte, la o distanță de nici 15 km de Cluj locuințele ANL au fost puse în vânzare de către Primăria Florești. La fel și la Câmpia Turzii. Dacă privim pe site-ul ANL observăm numărul extrem de mare al acestor unități locative care pot fi achiziționate la un preț accesibil pentru cei cu venituri modeste cum suntem toți cei care locuim în astfel de imobile”, declară reprezentanţii Asociației Nonprofit de Locatari Bloc ANL de pe Calea Floreşti nr. 58B.

Imobilele nu sunt înscrise în cartea funciară

Clujenii de pe Calea Floreşti spun că imobilele ANL nici măcar nu sunt întabulate, deşi reprezentanţii autorităţilor locale au promis că vor face acest pas încă de acum doi ani. “Am fost induși în eroare încă din anul 2012, când în cadrul ședinței de Consiliu Local din data de 10 aprilie specialiștii din cadrul Primăriei, întrebați dacă s-au făcut demer­surile pentru întabulare, au susținut că mai trebuie făcută doar înscrierea la nivel de apartament. Noi am constatat ulterior că până astăzi aceste imobile nu sunt nici măcar înscrise în cartea funciară, motivele invocate de aceiași reprezentanți ai Primăriei Cluj fiind cererea de revendicare a terenului pe care este construit imobilul amintit anterior”, explică reprezentanţii asociaţiei. Aceştia precizează că în evidențele cadastrale, în cartea funciară este menționat ca proprietar al terenului (drept de proprietate dobândit prin lege) Consiliul Popular al Municipiului Cluj-Napoca încă din anul 1980.


Oamenii se plâng că aşteaptă de şapte ani să cumpere apartamentele. “Noi așteptăm din anul 2007, de când au fost date în folosință aceste locuințe, să se realizeze întabularea și punerea lor în vânzare”, mai spun chiriaşii ANL.

Membrii Asociaţiei de Locatari Bloc ANL de pe Calea Floreşti nr. 58B au întocmit o scrisoare deschisă pe care au trimis-o conducerii Primăriei şi urmează să fie trimisă şi  Formului European al Tineretului care acordă titlul de Capitală Europeană a Tineretului, dar și primăriilor și organi­za­țiilor de tineret din localitățile europene contra-candidate, care au pierdut acest titlu pentru anul 2015. Semnatarii scrisorii deschise spun că sunt “împotriva fățărniciei, a minciunii, a ipocriziei, a corupției pe care o dorim cu atât mai puțin în rândul administrației locale”.


Vom reveni cu punctul de vedere al Primăriei Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter