Actualitate

Rusia a încheiat un nou acord cu China pentru livrări de gaze

Rusia a semnat un nou acord cu China, prin care Gazprom va livra încă 30 de miliarde de metri cubi de gaz către China, după ce în luna mai cele două ţări au încheiat o înţelegere privind furnizarea a 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an către a doua mare putere economică a lumii.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel chinez, Xi Jinping, au semnat memorandumul de înţelegere privind livrarea de gaze din vestul Siberiei către China la Beijing, cu o zi înainte ca preşedintele SUA, Barack Obama, să ajungă în capitala Chinei pentru summit-ul forumului Cooperarea Economică Asia-Pacific, potrivit Bloomberg.

Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, şi compania de stat chineză China National Petroleum Corporation (CNPC) au semnat un nou acord prin care Rusia va livra cu 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an în plus faţă de cantitatea stabilită anterior.


De altfel, în luna octombrie, Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, a declarat că Gazprom este pregătit să crească semnificativ cantitatea de gaze pe care urmează să o livreze către China, aceasta putând ajunge de la 38 de miliarde de metri cubi „la 60 de miliarde de metri cubi pe an, şi chiar la 100”, informează Mediafax.

Potrivit acordului, CNPC urmează să cumpere o participaţie de 10% la Vankornet, o subsidiară a producătorului de petrol Rosneft. De asemenea, Rusia aşteaptă ca şi China să contribuie financiar şi la construcţia gazoductului care va lega vestul Siberiei de regiunea vestică a Chinei.


În luna mai, Gazprom şi CNPC au semnat un memorandum de înţelegere care prevede ca producătorul rus să livreze Chinei câte 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioadă de 30 de ani, începând cu 2018.

Presa internaţională a estimat valoarea livrărilor prin gazoductul Power of Siberia, al cărui construcţie a fost demarată la 1 septembrie, la peste 400 de miliarde de dolari.


Cele două acorduri semnate în acest an reprezintă un sprijin diplomatic şi financiar important pentru Rusia, care se confruntă cu sancţiunile impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite pe fondul conflictului din estul Ucrainei.

Rusia încearcă să îşi diversifice pieţele de desfacere, în condiţiile în care Europa este, în continuare, cea mai mare piaţă a Gazprom, către care a livrat peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut.


China a consumat anul trecut circa 170 de miliarde de metri cubi de gaz, iar până în 2020 volumul este estimat să urce la 420 de miliarde de metri cubi pe an.

Ultimele Stiri
abonare newsletter