Actualitate

Sonda trimisă de China spre Lună a revenit cu succes pe Pământ

Sonda spațială chineză lansată în urmă cu o săptămână spre Lună, a revenit sâmbătă pe Pământ după ce și-a încheiat cu succes misiunea, aterizând în nordul Chinei, în apropierea graniței cu Mongolia.

Sonda a fost lansată joi la ora 18:00 GMT de la baza spațială Xichang din provincia Sichuan (sud-vest). În cel mai îndepărtat punct al călătoriei sale, sonda s-a aflat la 413.000 de km de Pământ, anunță Agerpres.

Este pentru prima dată când oamenii de știință chinezi au încercat să readucă sonda pe Pământ, modulul orbital trebuind să reziste temperaturilor foarte ridicate rezultate din frecarea cu straturile atmosferice la reintrare. Sonda a reintrat în atmosfera terestră cu viteza de 11,2 km/s.


Obiectivul acestei misiuni a fost de a testa tehnologia și echipamentele ce vor fi folosite în cadrul misiunii Chang'e-5, ce va avea loc în 2017 și care urmează să adune eșantioane de sol de pe Lună și să le aducă pe Pământ. De asemenea, programul spațial chinez prevede și trimiterea unui echipaj uman pe Lună, probabil în anul 2025.

abonare newsletter