Actualitate

Campanie împotriva simbolului finalului celui de-Al Doilea Război Mondial, demarată în Franţa

Feministele din Franţa cer ca o statuie realizată după Ziua Victoriei împotriva Japoniei să fie distrusă pentru că descrie o agresiune sexuală.

Sculptura onorează o fotografie realizată de un fotograf în Times Square din New York în ziua în care cel de-Al Doilea Război Mondial a luat sfârşit. Statuia este afişată în afara Muzeului Memorial Caen lângă podul Pegasus din Normandia, informează dailymail.co.uk.

A fost împrumutată pentru un an de Fundaţia California pentru a marca cei 70 de ani care au trecut de la sfârşitul conflagraţiei mondiale.


Cu toate acestea, statuia a fost criticată de către feministele franceze care pretind că reproduce o agresiune sexuală.

Statuia “capitulării necondiţionate” este poreclită “sărutul”, arată un marinar ce sărută o femeie în timp ce un braţ îi înconjoară talia, iar celălalt braţ îi susţine gâtul.


Grupul de feministe Osez Le Feminisme spune că statuia reprezintă o agresiune sexuală pentru că femeia a fost sărutată forţat de marinar.

“Nu putem accepta ca această statuie ce reproduce o agresiune sexuală să fie simbolul păcii. Cerem eliminarea acestei statui cât mai repede cu putinţă. Marinarul putea să râdă alături de aceste fete, să se distreze şi să vorbească cu ele. Însă a acţionat cu brutalitate şi a prins-o cu ambele mâini”, a spus un purtător de cuvânt al grupului.


Petiţia realizată de organizaţie a adunat deja 700 de semnături.

Totuşi, directorul Muzeului Caen, Stephane Grimaldi, a spus că femeia din fotografie mereu a susţinut că nu a considerat acel sărut drept o agresiune.


În ciuda tuturor discuţiilor, femeia care apare în poză, austriaca Zeta Grimmer Friedman, nu a depus niciodată plângere împotriva bărbatului.

Fotografia istorică a fost realizată după Ziua Victoriei împotriva Japoniei, în 14 august 1945, de fotograful Alfred Eisenstaedt. Poza a fost publicată de revista LIFE şi a devenit simbolul  luptei americanilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.


Muzeul a precizat că nu are de gând să mute statuia, care va sta în acel loc în următorul an.

abonare newsletter