Actualitate

Sute de manifestanţi kurzi au intrat în clădirea Parlamentului European din Bruxelles

Câteva sute de manifestanţi kurzi au intrat marţi dimineaţă în clădirea Parlamentului European din Bruxelles, cerând intensificarea acţiunilor împotriva grupării islamiste Stat Islamic.

Potrivit ediţiei electronice a publicaţiei European Voice, protestatarii kurzi au ocupat holul Parlamentului European, în apropierea sălii în care se desfăşura audierea comisarului european propus de Finlanda, Jyrki Katainen, relatează EUObserver, informează Mediafax.

Ulterior, protestatarii kurzi au părăsit clădirea PE de bunăvoie, scandând "Teroriştii" şi "Eliberaţi Kurdistanul".


Protestatarii kurzi au manifestat luni în mai multe oraşe europene, inclusiv la Roma, Londra, Viena, Koln, Stockholm şi Bruxelles.

Ei cer intensificarea acţiunilor împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), care a ocupat o parte din oraşul sirian kurd strategic Kobane, situat la frontiera cu Turcia, pe care încearcă să-l cucerească de trei săptămâni. Luptele violente din jurul oraşului au determinat peste 160.000 de sirieni, majoritatea kurzi, să-şi abandoneze locuinţele şi să se refugieze în Turcia.


Kurzii din Turcia au denunţat în repetate rânduri lipsa de reacţie a autorităţilor turce în apărarea oraşului Kobane. Ciocniri între kurzii turci, refugiaţii sirieni şi forţele de securitate turce au avut loc în ultimele două zile în regiune.

Coaliţia internaţională condusă de Statele Unite a desfăşurat raiduri aeriene asupra poziţiilor controlate de SI în regiune, în condiţiile în care Kobane, al treilea oraş kurd ca mărime din Siria, se află de aproape trei săptămâni sub asediul islamiştilor radicali.

Ultimele Stiri
abonare newsletter